興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我住村屋1樓, 種左一盤棵蕃茄放係屋企樓下種. 平時屋企樓下都有d野貓聚係到, 咁耐都無攪過我d蕃茄.
點知前排我整理d蕃茄, 剪緊d分技 , 加番d竹做支撐, 等d分枝唔會週圍叉開....點知就出事.....
我連續發現有貓爪d泥, 仲係泥地痾臭臭...
我日日噴辣椒水, 又排好多木筷子係個盤到, 但都趕唔到d貓....

大家有無遇過類似情況?? 可以點解決??

另外近期發現好多"蚊芝", 噴辣椒水都唔得, 會唔會其他野可以噴?

thanks

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

真係

男爵府

回覆 lalachi 的帖子

我都係呀! 我又係住村屋, d貓嗅嗅, 真係好難到! 激死我呀!

大宅

回覆 peggyy25@hotmai 的帖子

我已經勁插木筷子係個盤到, 但都佢都痾到, 激死我呀!!!!!
我諗緊可唔可以用網完全蓋住盤蕃茄, 但又擔心會阻住佢生, 又未諗到邊到可以買到網布..

d貓臭臭真係好鬼臭, 仲攪到好多蚊芝.....

大宅

有無人可以幫到我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Jusco $12 店有綱賣,種子幼苗期我有蓋網,因雀仔和鴿子都會飛來找食物。之後我在週邊又種咗薑葱等,唔知有無關係,現除了蜜蜂和蝴蝶外,沒有發現其他昆蟲,唔知趕貓得唔得,因我住嗰到唔淮飼養貓狗的。

大宅

回覆 dede2005 的帖子

唔該哂你呀~
日日睇到貓貓爪泥, 爪斷哂d根, 好心痛呀....

首頁

尾頁

跳至