論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

等了個緬甸姐姐差不多成個月, 上星期終於到了, 但原來這個國家好自私的, 教女庸放假絕不會有任何工作, 因假期是她的, 連收件衫也不會做, 當姐姐食飯時, 不可以叫她, 因用膳時間, 太太不能叫她幫手拿任何東西, 小朋友喊, 但當姐姐手上有工作做緊, 也不會放下來去睇小朋友, 因她手上有工作, 那這樣的工作概念, 試問怎能合作得來, 太自私了, AGENCY 又講到這國家有幾好, 唯有我認同的, 就是有笑容, 但工只是幾天就那麼多要求, 請問誰是雇主, 真係打工皇帝吧, 本人不推薦這個國家的女庸, 真的很自私呀 !!

別墅

回覆:對緬甸姐姐好失望

纯粹个人意见:
工作次序--那就有点过分。她应按老板需要的紧急性给予帮忙。有时,我们工作时,上司一个电话,一句话或一个指令,都要放下手头工作去了解和帮忙。
假期和用膳时间--理论上真是她的私人时间。如她愿意帮忙,也只是人情上帮。坦白说,我们上班,午膳时也不喜欢别人打扰,更别说老板要给工作。假期更加不愿接到老板的电话或whatsapp。

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Minniebaby 的帖子

放假唔幫手呢點就真係無得好講, 話晒係佢假期, 但其次工作優先次序, 要教佢分, 可能呢個國家既人太死板, 唔識multi-tasking, 好似機械人咁做完一個指令先可以做下一個, 唯有叫agent 教下佢地HK 做嘢文化

別墅

BK Milk勳章

嘩... 咁我請咗第二批都好擔心喎!
因為香港人做嘢都係邊樣urgent做邊樣,佢來得香港做嘢應該要習慣,我以前印姐食飯同放假都會幫吓手做嘢啦,佢地工種同我地根本唔同,我地公司唔會包食包住,但我地係差不多包晒啲姐姐嘅日常生活,仲要包來回交通費,所以我個人認為唔應該同自己比囉,只要我唔係虐待佢,提供佢足夠嘅日常生活所需就得,當然如果佢做得好我都會適當咁比奬勵(但都會非金錢性的,費事做壞規矩)。

男爵府

見到你的意見好擔心,因爲我亦請了!
可否同agent講,那個總監講到緬甸工人好好,好聽話!
如果第一次黎香港已經是這樣,以後都無人請!

別墅

BK Milk勳章

Cheylenne 發表於 14-3-5 10:33

見到你的意見好擔心,因爲我亦請了!

同意!我覺得要同個agent反映吓!

男爵府

嘩,我都準備請,依家再晽晽

大宅

請問是否在"總監"那2間請的??
雖然緬傭上星期到港,但 "總監"那間是今個星期先俾人我地, 都只不過是3天,咁快放假??

男爵府

引用:請問是否在"總監"那2間請的??雖然緬傭上星

原帖由 kaky 於 14-03-05 發表
雖然緬傭上星期到港,但 "總監"那間是今個星期先俾人我地, 都只不過是3天,咁快 ...
總監唔贊成放太多假,並建議工人放平日或星期六。

大宅

引用:請問是否在\"總監\"那2間請的??雖然緬傭上星

原帖由 kaky 於 14-03-05 發表
雖然緬傭上星期到港,但 "總監"那間是今個星期先俾人我地, 都只不過是3天,咁快 ...
係囉~咁快放假?

男爵府

回覆:Minniebaby 的帖子

上報紙歡迎果堆?

禁止訪問

回覆:Minniebaby 的帖子

禁止訪問

大宅

回覆 wanskd 的帖子

本人覺得, 佢哋係有禮貌, 但民族意識非常重, 唔會做多, 也不會做少, 好重私人時間, 即是話如自己時間, 就請勿打擾, 如這樣心態, 好難也家中合作, 因她們話也緬甸不是這樣的, 我無話可說, 因國家在女庸出國前好強烈哋教她們如何保護自己, 自主性好強...........香港人, 真的苦主, 搵錢唔係多, 但又要支付咁貴的AGENCY FEE, 生活指數又高, 真救命 !!

jump.jump  你 EXPECT 你 HELPER 私人時間都可以隨時幫下你手做野,心態其實係佔人便宜  發表於 14-3-10 11:07

大宅

引用:回覆+wanskd+的帖子本人覺得,+佢哋係有禮貌

原帖由 Minniebaby 於 14-03-06 發表
回覆 wanskd 的帖子

本人覺得, 佢哋係有禮貌, 但民族意識非常重, 唔會做多, 也不會做少, 好重私人時間, 即 ...
其實唔做少已好好了,咁佢知唔知自己要做咩?會唔會有啲野覺得唔洗做?

侯爵府

BK Milk勳章

象牙宮

piggymonkey 發表於 14-3-5 09:52

放假唔幫手呢點就真係無得好講, 話晒係佢假期, 但其次工作優先次序, 要教佢分, 可 ...

HK is multi task, no matter house or office.
not factory. just responsible for doing 1 thing. only undevelop country available for 1 thing job.

緬甸 know english. educated and talk to communicate. sri langka, filipino, indo - i even facing many difficult maid, even reject boss order.
i had them know as worker we need to work, to made things done. dont to be talk twice.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

禁止訪問

回覆:wanskd 的帖子

大宅

引用:剛才\"金\" 字公司打來話代表領事問下個工人

原帖由 wanskd 於 14-03-06 發表
剛才"金" 字公司打來話代表領事問下個工人做成點,你地有無啊?

我順便問佢地工人放假幫手問題,佢個翻譯話領 ...
我今日都有打過去agent度問呀~

首頁

尾頁

跳至