跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

teresa,
乜贊育而家咁 ?? 可能佢地唔夠人手...
尋日同matthew 去明愛, 等放學時坐我隔離有個婆婆, 傾開, 佢話, d 大6人來香港唔理3721係咁生. 香港人反而只生一個, 甚至唔生tim. 叫我唔好咁蝕底, 快d 生多一個...
講開又講, 其實呢一年, 我真係諗過要多一個, 為matthew添個弟/妹, 好讓他有個伴. matthew 已經唔再堅持"一個就夠", 佢都希望有個伴. 但權衡輕重之後, 我已經唔可以再咁做. 一諗到呢度, 個心就硬住硬住...

chingchingmom
祝chingching 早日康復.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

我上了醫生看report, 不過依家有一個急的問題, 不知到你們有否好題意, 因為 "自由報料"無人答:-( :-(

我家pccw 會於八月十一日停止. 到現時還没有選擇到新的電話公司.....請問有那一間的 Service 較好及Stable-家住西環.

珍珠宮

畀面勳章

Rita,

gavin好似matthew咁細既時候都一直諗緊要唔要多個. 老公同99就一定想, 我呀媽就成日旁敲側擊問我, 話始終2個好過1個.

不過, 因為我呀爸既"問題", 令我成日好心煩, 一個人要兼顧2個家庭既問題, 好累, 我亦覺得當時係唔適合要多一個.

但係, 舊年開始, 呀爸既問題有些少轉機, 加上可以換間大少少既屋容納多一個, 再諗下, 岩岩高齡, 要"決定"喇, 咁咪真係要多一個.

我最開心既, 係gavin好接受呢樣野. 我叫佢聽日同我一齊去bb expo, 幫我排隊去拎d sample比未來細佬妹, 為佢做d野. 佢好開心, 話: 冇問題! 我去disneyland都係媽媽排隊等我玩啦, 而家輪到我.

真係心甜哂架, 希望佢真係好錫個細啦.

carchu,

醫生report冇野嗎?

我屋企既fax line之前係用cable架, 都ok啦. 不過你打去pccw, 佢都可以比offer你架.

水晶宮

2024年龍年勳章

聽你咁講, 我都"登"你心甜. 放心 !! gavin 仔一定係個好哥哥 !!

原文章由 Teresa 於 07-8-4 22:06 發表
Rita,

gavin好似matthew咁細既時候都一直諗緊要唔要多個. 老公同99就一定想, 我呀媽就成日旁敲側擊問我, 話始終2個好過1個.

不過, 因為我呀爸既"問題", 令我成日好心煩, 一個人要兼顧2個家庭既問題, 好累 ...

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

有些是正常, 但也不十分太高興:(:(, 我不太能接受我己經没有生孩子的權利. :-( :-(

所有膽固醇 - 高 (以後要介口)
雌二醇 及 卵包剌激素- 很低
血沉降 - 很低 (開始更年期ops:" />ops:" />ops:" /> 我只四十有多)
類風濕因子 - netative
紅斑狼倉的test - marginal 小心不能暴曬

拿拿拿...你睇...gavin 有很多優點...有多愛護你及小b, 我相信性格是天生的再加上父母的教誨, 我們亦不是完美的是嗎 , 學習方面, 慢慢引導吧! 再者, 你現在的 hormone 分泌會令你有時候會 "無名火起", 我想有第二次機會的權利已被上天收回...

But do you have any experience with Cable's home telephone line, I've heard lots of compalints on Hutchison, my husband wasn't happy with PCCW's offer, therefore we need to find a new service provider to maintain our home number.

carchu,

醫生report冇野嗎?

我屋企既fax line之前係用cable架, 都ok啦. 不過你打去pccw, 佢都可以比offer你架.

[ 本文章最後由 CarChu 於 07-8-5 10:27 編輯 ]

男爵府

係喎, 以前我生呀仔同呀女時乜都做得好足架wor.
點解而家咁架 .........
原文章由 Teresa 於 07-8-4 14:05 發表
今朝去左贊育第一次登記.... 我而家已經10wks多d喇...

有d覺得今時唔同往日. 以前我陀gavin時, 睇得好密架. 今日, 只係抽左4支血. 本來我o係qm已經抽左, o個度既nurse叫我同贊育講可以抽少一支, 點知佢地 ...

男爵府

Carchu,

我屋企大部份都係用pccw, 雖然好多時都唔太滿意佢既service, 但聽其他朋友用 九倉同和記都唔係好得喎, 要三思.....

原文章由 CarChu 於 07-8-4 23:37 發表
有些是正常, 但也不十分太高興:(:(, 我不太能接受我己經没有生孩子的權利. :-( :-(

所有膽固醇 - 高 (以後要介口)
雌二醇 及 卵包剌激素- 很低
血沉降 - 很低 (開始更年期ops:" />ops:" /> ...

男爵府

teresa,

gavin 仔將來一定好錫細b ^^
佢仲會做好榜樣比細b 睇tim ~

好哥哥 ~
Rita,

不過, 因為我呀爸既"問題", 令我成日好心煩, 一個人要兼顧2個家庭既問題, 好累 ...

珍珠宮

畀面勳章

Carchu,

你唔好咁down啦, 其實出左個report, 起碼比你知道自己身體上既改變, 要調理下. 每個人既體質都唔同, 有病都唔出奇. 我自己咪一樣--隱性地貧, 貧血, 血壓唔好...

就算你話report講你有lupus既傾向都唔洗咁驚住. 我契姐有呢個病成10+年, 佢嚴重好多, 因為免疫力既問題, 幾次引發其他問題而差d冇左條命. (佢而家五十未到) 不過佢好勤力去為自己 --- 食藥, keep住check-up, 去學氣功 (佢話呢樣好得, 真係見佢面色好左好多!).而家佢好穩定, 只係要避開d人煙密同菌多既地方.

所以你都唔洗咁唔開心, 病向淺中醫, 加油.

[quote]原文章由 CarChu 於 07-8-4 23:37 發表
有些是正常, 但也不十分太高興:(:(, 我不太能接受我己經

珍珠宮

畀面勳章

homacarol,

咪係law!!!

今日同呀媽飲茶, 佢居然suggest叫我去私家生仔. 佢話呢牌聽得多d醫療事故, 又聽我講話d產檢咁樣....

不過, 我... 作為civil servant, 覺得... 冇理由有福利都唔用架! 我話去qm, 相對其他已經較好, 只係產檢要自己跟足d, 唔好等gov.

原文章由 homacarol 於 07-8-5 22:34 發表
係喎, 以前我生呀仔同呀女時乜都做得好足架wor.
點解而家咁架 .........

男爵府

就係太多外來人濫用呢d 資源, 令到應該享有呢d 福利既人受到影響~
我爸爸之前有事入醫院, 醫生都係乜都叫我地去私家醫院做(佢話排期唔駛咁耐, 但做完一次話check 得唔清楚, 又要做過, 但當然錢亦係要比2次la.......貴到飛起 ~)

原文章由 Teresa 於 07-8-5 23:19 發表
homacarol,

咪係law!!!

今日同呀媽飲茶, 佢居然suggest叫我去私家生仔. 佢話呢牌聽得多d醫療事故, 又聽我講話d產檢咁樣....

不過, 我... 作為civil servant, 覺得... 冇理由有福利都唔用架! 我話去q ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

CarChu,

如果我叫你"唔好唔開心"我諗你都會覺得我多餘, 點會唔開心丫~ 最緊要係你要積極地面對你既人生, 有失去亦會有得. 最緊要係你要積極面對.

忘記背後, 努力向前!

每個人既背後都有佢既故事, 希望你可以快快樂樂!

[ 本文章最後由 starry^.^ 於 07-8-6 12:57 編輯 ]

大宅

小星星:

你的關心我為何會覺得多餘...ops:" />ops:" /> 大家都是母親, 我覺得你們會明白我的感受...不想接受亦要積極面對, 其實我幾硬淨, 不過有小朋友之後比較多些東西要擔心. 又怕自己早死無人可以好好照顧他倆父子. 又怕自己身體不能好好應付家務...我是否很傻......

經你們開解後己經好好多.....多謝你們:loveliness:

原文章由 starry^.^ 於 07-8-6 12:54 發表
CarChu,

如果我叫你"唔好唔開心"我諗你都會覺得我多餘, 點會唔開心丫~ 最緊要係你要積極地面對你既人生, 有失去亦會有得. 最緊要係你要積極面對.

忘記背後, 努力向前!

每個人既背後都有佢既故事, 希望 ...

[ 本文章最後由 CarChu 於 07-8-6 15:06 編輯 ]

大宅

Kitty,

多口問句, 你買了下列課本没有, 囝囝叩門成功, 而又買了派位學校的書, 所以可以出讓: 我有1 - 5 項呢?

原文章由 kittylock 於 07-8-3 16:31 發表
chingchingmom,

欠書如下:
1. 現代中國語文 小一下 1 冊
2. 現代中國語文 小一下 2 冊
3. 現代中國語文作業 小一上 2 冊
4. 現代中國語文作業 小一下 1 冊
5. 現代中國語文作業 小一下 2 冊
6. 小學電 ...

伯爵府

carchu,

明天會點無人可以預測到, 你都唔好想得太多/太負面

明天自有明天既路~
講到唔可以再生小朋友, 我絕對明白...因為...我地都係! 但我地接受o左呢個事實, 所以個心都無乜唔舒服! 最緊要係每一天都無白過

原文章由 CarChu 於 07-8-6 14:51 發表
小星星:

你的關心我為何會覺得多餘...ops:" />ops:" /> 大家都是母親, 我覺得你們會明白我的感受...不想接受亦要積極面對, 其實我幾硬淨, 不過有小朋友之後比較多些東西要擔心. 又怕自己早死無人可以 ...

大宅

原文章由 Teresa 於 07-8-4 14:05 發表
今朝去左贊育第一次登記.... 我而家已經10wks多d喇...

有d覺得今時唔同往日. 以前我陀gavin時, 睇得好密架. 今日, 只係抽左4支血. 本來我o係qm已經抽左, o個度既nurse叫我同贊育講可以抽少一支, 點知佢地 ...

O... 乜而家贊育咁gei,我2 個都係係贊育生同檢查gar!可能真好多大陸人la!冇法la,係大陸普通順產都要萬幾蚊仲要d 醫療設備差到c, 所以有d $gei 都會來香港生....teresa 看來你都係2手準備好d lu, 以前我都係每次睇私家同贊育gar, 睇私家都係安心d...仲有以前贊育全間醫院專for 生bb,同而家qm 太busy la, 我生hin 仔時係贊育最後一年,起初以為會before hin仔出世要搬上qm,我都諗住叫私家醫生接生gar la,好彩未搬趕得切,慳番d $,不過你係公務梗係去qm 生好la!你唔好太勞氣la!!!

才德的婦人誰能得著呢,他的價值遠勝過珍珠

大宅

teresa,

我祝gavin 哥哥生日快樂! 越大越乖仔做個好哥哥!:lol

伯爵府

Gloria 幅砌圖砌晒未??

大宅

CarChu,

你唔好唔開心la!好好調理身子,可能好快就有轉機呢?加油!

伯爵府

係wor~ 今日係gavin仔生日wor,

我祝gavin生日快樂! 學業猛進! 生生性性!:D

再祝gloria明日生日快樂! 心想快事成! 日日大笑, 唔再做獅子!:lol

[ 本文章最後由 starry^.^ 於 07-8-6 21:23 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至