自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

C6啱啱做完體檢, 報告話佢鼻咽癌指數高左少少, 請問大家有咩相關資料, 同埋我地有咩跟進要做呢?
先謝各位指教
我在BK的成長~~

大宅

回覆:有關體檢癌指數

.

伯爵府

數字幾多?最好找耳鼻喉科醫生照內視鏡,伸入鼻咽看清楚,有需要順便抽組織化驗。快些做,安心些

伯爵府

另有冇家人有鼻咽癌病史?有就更加要快些check

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:C6啱啱做完體檢,+報告話佢鼻咽癌指數高左少

原帖由 catherinenyc 於 14-03-06 發表
C6啱啱做完體檢, 報告話佢鼻咽癌指數高左少少, 請問大家有咩相關資料, 同埋我地有咩跟進要做呢?
先謝各位 ...
指数唔係疾病既指標!唔駛擔心!看看医生吧!

放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+catherinenyc+於+14-03-06+發

原帖由 cattz288 於 14-03-06 發表
指数唔係疾病既指標!唔駛擔心!看看医生吧!
係丫,唔一定架!不過可以再睇下專科先!唔使太擔心

幸福可以好簡單

水晶宮

所以家庭醫生都話唔洗驗呢d咩癌指數,因為一來無用,二來整d數字嚇自己。

男爵府

引用:所以家庭醫生都話唔洗驗呢d咩癌指數,因為

原帖由 jk923 於 14-03-06 發表
所以家庭醫生都話唔洗驗呢d咩癌指數,因為一來無用,二來整d數字嚇自己。
...
講得對!揾耳鼻喉睇吓啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:所以家庭醫生都話唔洗驗呢d咩癌指數,因為

原帖由 jk923 於 14-03-06 發表
...
咪係!果D指数係比病人check status用架咋!唔係比健康人自己嚇自己!

放下自在

子爵府

我10年前都是高小小,
轉介去政府耳鼻喉科
每年檢查一次
所以不用太擔心
Good Luck

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 catherinenyc 於 14-03-06 發表
先謝各位 ...
指數高不代表一定有,去搵耳鼻喉專科做檢查!祝平安!

翡翠宮

找耳鼻喉科再check清楚

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 hanbb 的帖子

指數高左接近2, 我都打算捉C6去睇多個醫生
我在BK的成長~~

男爵府

回覆 jk923 的帖子

係呀, 我仲唸住去睇個家庭醫生TIM, 唸住問下佢意見, 我唔知家庭醫生唔主張CHECK指數呢~ 謝謝你的資訊~
我在BK的成長~~

男爵府

回覆 flower0885 的帖子

想問點先可轉介? 係咪要揾個私家, 使唔使專科?
我在BK的成長~~

伯爵府

引用:回覆+hanbb+的帖子指數高左接近2,+我都打算

原帖由 catherinenyc 於 14-03-07 發表

指數高左接近2, 我都打算捉C6去睇多個醫生
2?請問是否EBV 指數??咁唔高喎?普通科醫生看唔到鼻咽位,如真係擔心,都係耳鼻喉科照一照,過程超簡單,伸條喉入鼻孔,過程只是有點癢,塞,想像一條略粗硬的意粉咁囉,唔痛的,而且醫生會加gel 在喉。兩邊鼻孔照完都唔駛分鐘。只是有懷疑才需抽組織。鼻咽癌可以無病徵,照下安心d.

琥珀宮

先謝各位 ...
攞報告,自己去睇私家專科醫生!

男爵府

個指數我唔識睇呀, 但我都覺得係睇專科穩陣D, 謝謝你的意見
我在BK的成長~~

子爵府

catherinenyc 發表於 14-3-7 10:16
回覆 flower0885 的帖子

想問點先可轉介? 係咪要揾個私家, 使唔使專科?
其實我唔記得,十年前大約記得去麗港城間專科。
之後搬每年都去油麻地耳耳鼻喉科
我係去那打素驗身,之後就轉介。

首頁

尾頁

跳至