論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我剛剛有左2個月, 剛同老公商量請工人湊BB定自己湊...
如果自己湊就要放棄依家份工, 之後就要靠老公撐住頭家了.
請工人湊BB, 工人又唔知信唔信得過...我地本身都唔係留港工作...老公得星期日在港...我就有兩日半不在香港....老人家又住得遠......如果我自己改成每晚回港...日頭沒有自己人睇住個工人....唔知安唔安全.....

唉....都唔知點好...有沒有兩公婆都要做野,得工人姐姐照顧BB 0既朋友可以分享下經驗??...

男爵府

如果父母肯幫忙, 可請工人住佢地果度..你都可以出外工作..不過可能少D 機會先到BB..

複式洋房

唉, 父母唔識英文...而且佢地屋企好細...容納唔到BB同工人.....
老爺99都後生, 但佢地都要返工.....

所以搵唔到佢地幫手呢.....

chunsamyuen  請個印印識廣東話咪得囉.  發表於 14-3-12 13:45

男爵府

回覆:唔知點決定好......

可考慮生完BB辭職,休息一段時間自己湊。其間請工人。做熟左再揾份時間配合到既工。

男爵府

回覆 littlefish0728 的帖子

可考慮搬近D父母, 請工人, 父/母日頭係你屋企幫下眼. 好多印印廣東話唔錯..你可以揾係香港做過, 有湊NEW BORN 經驗...

大宅

Golden_Time 發表於 14-3-9 21:21
回覆 littlefish0728 的帖子

可考慮搬近D父母, 請工人, 父/母日頭係你屋企幫下眼. 好多印印廣東話唔錯..你 ...
"可考慮搬近D父母, 請工人, 父/母日頭係你屋企幫下眼."同意!!

珍珠宮

你唔好做自己湊,你本身份工好難顧家,遲啲有小朋友就好難每星期出差2天,做媽媽點放心,要擺多啲時間在家,慳慳地生活ok就自己湊,等小朋友2歲入n班先再打算,到時睇下搵份pt做或者搵份工冇咁困身再考慮請工人。

大宅

自己湊喇

男爵府

好多家庭都係兩公婆要返工, 無老人家幫手, 請工人照顧BB的, 睇你點安排.
但重點係你每星期有兩日不在港, 得工人一個湊B日夜, 呢點要考慮一下.

男爵府

如果你份工錢多又唔忙就請工人,否則都係自己湊好d

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

複式洋房

如果我改成每天即日來回, 晚晚睇住, 咁得唔得呢?

珍珠宮

回覆:紅蝴蝶 的帖子

你會好辛苦,最後你都會辭職…如果係我會自己湊,頭一年我唔放心俾姐姐自己睇哂,仲要一個星期有兩日先生太太都唔喺香港…太free喇

大宅

我係得姐姐湊,無長老幫手睇ge! 我覺得如果老公收入ok, 自己湊最好!同埋唔係晚晚都返屋企就仲頭痛!請著個唔好,個b好慘!請著個好,第時個b淨係跟工人,你又唔開心!

一係就轉份留港ge工作,咁請姐姐mon住佢做野都ok ge!

子爵府

回覆:littlefish0728 的帖子

If frequent travel is required and your husband\'s income is sufficient for the household expenses, I think you better quit and take care of your baby by yourself. Helper is helper no matter how good she is. She wouldn\'t take care of your baby better than u.

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

放係EE度得唔得? 點都比工人信得過. 不過你要預咗好貴.

男爵府

搬近老人家吧

複式洋房

我自己有一對孖B,一開始怕辛苦又唔捨得份糧,比左99湊兼過埋夜,放假才接回。
與99家相距差1 hr車程,試過放工接B回家,第二朝又送返去。事實上很疲累!
依家你問我,我十分後悔當初冇自己湊!好多光陰過左就冇,恨自己當初點解唔捨得份糧⋯

大宅

其實你每個星期2日半唔喺香港都好難照顧小朋友喎
如果經濟ok,我會揀自己湊住先,等佢2歲返幼兒園先再算
我自己覺得小朋友太細,就算工人照顧得唔好都唔識表達,係要睇得好緊先可以。

侯爵府

你老公唔係香港,如果你又返埋工,第日寶寶有咩唔舒服呀,搞唔掂架.
如果生活唔成問題,自己湊啦.期間可以請個工人,如果佢做得無問題既.咪再搵工囉

如果可以搬既話,搬近父母,再請印尼工人,佢地廣東話都好好既.

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

其實有冇諗過先返大陸住, 還掂都你與你C6都唔多在港工作, 不如將香港層樓出租, 在大陸租樓住, 再請大陸工人, 大陸請工人唔係太貴, 分分鐘平過菲傭印傭(不過我唔知價), 要响香港過夜就瞓住6299度先.

首頁

尾頁

跳至