在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

每個月飛二至四次(不計來回),中港台。其實真係好驁坐飛機!近來氣流特別勁,又堕機。之前都想辞職,而家真係好想快的走。但屋企我是收入支柱,下星期又要飛,好驚!
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

禁止訪問

熱血勳章

大宅

好想辞職,下星期飛五天,不能見仔仔了。

洋房

回覆:份工成日要飛,真係好驚

你做咩工吖?分享下吖!

子爵府

我同你命運差不多, 我飛左20幾年

禁止訪問

熱血勳章

引用:你做咩工吖?分享下吖! +

洋房

引用:我同你命運差不多,+我飛左20幾年

原帖由 QUEEN314 於 14-03-11 發表
我同你命運差不多, 我飛左20幾年
空姐?

大宅

我不是航空界,工作是業務部之類,已經飛左四年。每年情人節同生日都要飛,今年重响外地時遇到地震。除左驚飛之外(有一次飛機突然着燈,平時不是呢種燈,空姐好快甘坐好,之後氧氣流就到,水都飛左出來),大陸的空氣差到呢,我周五反港,咳到而家,我去年睇医生的保險claim 爆晒。

大宅

我自己有小朋友, 就會選d穩定又可以準時收工的工作, 早d回家陪小朋友, 不過, 我都明白, 人在江湖, 身不由己, 如果你真係想resign, 咁你就要衡量輕重同經濟啦 !

公爵府

畀面勳章

有家庭不如搵過份工啦。。成日飛都唔係辦法。。。

大宅

Me too. My boss pushes me to fly a lot...

侯爵府

如果心理壓力真係咁重,睇下可否找到人工低D,但吾使飛既工。

加油!

大宅

小朋友的成長好重要 ga !!! 可以見住就最好,可以穩定 d $ 少 d 都 ok la !!

複式洋房

我都係成日飛, 做business development就係咁, 邊度有client就要飛邊度~

不過陀得都ok, 遲d夠3個月時同公司所有人宣佈, 比其他勇士自動請纓幫我飛啦

我亦都準備坐完月, 過埋2015的農曆就會轉工.

伯爵府

回覆 johim 的帖子

放鬆d,唔好太擔心

公爵府

Marriage_Coach 發表於 14-3-11 11:40
我都係成日飛, 做business development就係咁, 邊度有client就要飛邊度~

不過陀得都ok, 遲d夠3個月時同公 ...
飛機空氣差記得帶口罩, 附近有個人病你都慘

大宅

唉,我自己病,搞到仔仔都病,發燒了兩曰,都吾知可吾可以响我下round 飛前好反。我大陸的同事,不論男女,好多生完都勁飛。可能一個星期先見仔女一兩次,但好多可以俾佢地的仔女去外國升學。唉,兩難中,我好想年中收左bonus 就走,hea 反幾個月或做下義工先,之後再揾工,但我諗而家搵工不容易,,

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

明你感受, 之前我仲係前線, 個個星期都飛, 維持左5-6年, 其實淨飛東南亞算好, 起碼無乜時差.

我要飛南非, 美國, 西班牙, 試過係酒店訓醒唔記得自己係邊個國家. 而家請左人, 除左開大會, 唔係都唔使飛.

加油呀!

大宅

其實"空中飛人"生涯真係有辣有唔辣, 未有小朋友之前, 我都要成日飛, 不過個時仲後生, 有時做完野又可以stay behind去玩, 覺得好正!

到小朋友出左世, 想多啲時間係屋企, 所以就轉左工~

要屋企事業同時兼顧, 的確唔容易, 有無機會轉工or轉field, 可以飛少啲?

大宅

多謝各位安慰和鼓勵。

我都睇緊有冇得内部轉,有part time 重好,轉工轉field 比較難。我個post 冇可能找人代飛。而家希望揾份朝八晚四就最好,吾洗乜用腦就最好。

首頁

尾頁

跳至