烹飪搵食

跳至

首頁
12345...16

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:化痰止咳潤肺湯(如有支持會每天更新的)嘻

Thx for sharing請問沙參玉竹喺咩檔買呢?

別墅

正,已收藏,謝謝

大宅

回覆:mimichau 的帖子

通常買龍利葉個街市檔都會有埋沙參玉竹無花果!我兩大兩細飲通常買:
$10龍利葉(要浸,洗多幾次因為通常會好多泥)
$25-30(沙參玉竹無花果,你話俾檔口個人聽佢會幫你執)
$30(瘦肉或豬𦟌)
可以加少少南北杏!
煲兩小時!

mimichau  多謝回覆:)  發表於 14-3-13 22:02

大宅

回覆:LEETANYING 的帖子

要睇下你幾多人飲。你同薬房個人講通常佢會教你分幾多次煲!如果怕苦就唔好將川貝打碎粉,因為咁樣會苦d!!!

大宅

回覆:淇淇0223 的帖子

問下大家意見先,其他湯水或家常小菜大家有無興趣看,如有興趣看,想繼續係哩個板到po定我開個新主題好呢??

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:問下大家意見先,其他湯水或家常小菜大家有

原帖由 淇淇0223 於 14-03-13 發表
問下大家意見先,其他湯水或家常小菜大家有無興趣看,如有興趣看,想繼續係哩個板到po定我開個新主題好呢?? ...
有 多謝分享。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 淇淇0223 的帖子

有咁好的post,梗係要支持支持,我贊成不用開新的,沿用這個也可以。

大宅

陪月勳章

Thans支持你

別墅

Support👍

大宅

回覆:EggBB 的帖子

Thx....謝謝意見

別墅

學野

大宅

回覆:淇淇0223 的帖子

哈哈!真係好開心!我其實一直以來都什少活躍親子網,係間唔中有二手野會拎上黎賣下或者以前丫仔經曆我會係到同人分享講下幾句,今次開哩個煲湯主題,竟然一日之間有咁多人瀏覽同pm我,真係超級興奮!謝謝大家喔!
答番各位媽咪對咳既問題,講番煲湯先,因為丫仔有氣管敏感的,氣管敏感一發作真係好難搞,不停咳咳咳,成日咳到嘔!因為一發作就要咳好耐先好!氣管敏感或長期易咳,我既小小心得係:每星期至少煲1次鱷魚肉湯,keep住煲,會發現氣管真係少左發作!鱷魚肉本身會有少少腥味,我會用薑同大約1-2湯匙酒去出水辟味先再煲!

另外川貝問題:我會揀信譽比較好的薬房或鋪頭買,一般煲湯我唔會磨粉,如果用來燉我先會磨粉。

(海星海底椰川貝)海星內臟比較多,洗既時候要徹低洗乾淨,唔係煲出黎既湯就會苦喔!
材料:海星,紅蘿白,豬𦟌,海底椰乾,川貝,蜜棗
煲2.5-3小時

大宅

講起潤肺湯……你上面個D 我都煲過…..唯有….未敢煲甲魚 (有D 人叫水魚)
你煲過未? 一隻貴唔貴, 係唔係真係好好味 ??

大宅

引用:講起潤肺湯……你上面個D+我都煲過…..唯有

原帖由 grimpoteuthis 於 14-03-13 發表
講起潤肺湯……你上面個D 我都煲過…..唯有….未敢煲甲魚 (有D 人叫水魚)
你煲過未? 一隻貴唔貴, 係唔係真 ...
煲過!水魚煲出來好鮮甜的,我上星期都有整水魚不過唔係煲係古法蒸!上星期我街市買個隻七十幾蚊,一斤多少少!

grimpoteuthis   好喎, 分享下呀...  發表於 14-3-13 11:05

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb69.gif[/img]

大宅

引用:如果煲百合我會買新鮮,如果煲鱷魚肉或雪梨

原帖由 淇淇0223 於 14-03-12 發表
如果煲百合我會買新鮮,如果煲鱷魚肉或雪梨我會買乾!
等你分享

複式洋房

留位學野

男爵府

收藏左啦

男爵府

有無d arm近排潮濕天氣?

Sakpp  係!依啲天氣真係要煲啲湯去下濕,但又唔識!  發表於 14-3-13 18:08

首頁
12345...16

尾頁

跳至