烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:有無d+arm近排潮濕天氣? +

原帖由 奶茶小露寶 於 14-03-13 發表
有無d arm近排潮濕天氣?
赤小豆扁豆老黃瓜豬骨湯可去濕!

大宅

引用:Quote:原帖由+淇淇0223+於+14-03-12+發表海

原帖由 happysweetbb 於 14-03-14 發表
今日煲左我冇放鮮百合,放左粟米,好好飲,多謝你既分享

...
加粟米,好提意喔,等我下次都試下先!你下次試下加埋鮮百合喔,鮮百合好潤喔,不過要最後先放百合喔!

大宅

引用:Quote:原帖由+淇淇0223+於+14-03-12+發表海

原帖由 bo_chau 於 14-03-14 發表
可否俾埋詳細份量時間食譜
海底椰川貝百合湯:
我平時煲兩大兩小份量如下:
$30-35瘦肉或豬𦟌
鮮百合一包(通常有四個,洗乾淨,等湯差不多煲好,最後先落哂,因為百合太早落個湯會變左䊢糊咁!
鮮海底椰一包
南北杏少量
川貝一両(通常我會分三次煲)
煲2.5小時

大宅

回覆:化痰止咳潤肺湯(如有支持會每天更新的)嘻

准山茨實蓮子百合煲豬𦟌,四季湯水幾時都岩飲^^
健脾益胃,鮮百合好有益架!
緊記:鮮准山(批)皮時記得帶手套,唔好俾鮮准山掂到皮膚,會(痕)好耐,好唔舒服架!

大宅

引用:你d鮮百合幾錢?邊區買?嗰曰我想在街市買

原帖由 sze.gloria 於 14-03-15 發表
你d鮮百合幾錢?邊區買?嗰曰我想在街市買,35蚊呀
有好多牌子架,我起初買都試過買三十幾蚊個種,但之後發現有十幾蚊個d...我就買十幾蚊個種,兩種我覺得其實差唔多=•=只係唔同牌子,三十幾蚊個種大少少同白d...

大宅

引用:Quote:原帖由+淇淇0223+於+14-03-15+發表有

原帖由 sze.gloria 於 14-03-15 發表
嘩!!!百合,原來真係咁貴㗎!仲以為係幾蚊雞嘅嘢添thanks for sharing the recipe80後 ...
無工人!日日都係一拖二,不過依家平日日頭自由好多了,因為兩個都番學,我可以早d買定哂餸預備,以前佢地細個個陣真係好辛苦,推一個拖一個去街市,又多人又迫!

大宅

引用:请问鳄鱼肉要几钱一包?仲有隔水蒸好定就甘

原帖由 陈颐 於 14-03-15 發表
请问鳄鱼肉要几钱一包?仲有隔水蒸好定就甘煲来饮好啊?
好似係$90-100一包,四両!鱷魚肉我只會用來煲湯

大宅

引用:8X後+too!!我大你小小!你好勁!我成日煮小

原帖由 Sugar424 於 14-03-16 發表
8X後 too!!我大你小小!你好勁!我成日煮小菜,但好少煲湯!我都要係到學下野先!仲有十分佩服一拖二

...
小菜反而我煮d超簡單,通常都係一蒸一炒,徐非老公放假或有朋友上來食反先煮多幾款,兩隻馬騮,成日趁我入廚房就打交搗亂!

大宅

近排街市d西洋菜好抵買好靚喔!大家可以煲個(西洋菜羅漢果陳腎豬骨湯)清涼潤肺化痰

大宅

引用:Quote:原帖由+淇淇0223+於+14-03-13+發表哈

原帖由 virox 於 14-03-13 發表
請問海星有乜好我係86年出世架.80後hello
Hello....86年!海星好似話可以安神!

大宅

回覆:mimichau 的帖子

嘻嘻,我都係學習中!

大宅

回覆:1773 的帖子

日日要煮飯真係好頭痛架,好彩我多數都係自己同兩隻馬騮食所以煮d好簡單都可以一餐,最更要留碗湯俾老公飲就可以了^^

大宅

回覆:2galsmama 的帖子

街市菜檔,但唔係檔檔有架,你留意下有d菜檔有竹庶,馬蹄買個d多數有海底椰

大宅

洋葱炒蜆,鮮魷馬蹄蒸肉餅,青瓜鮮菇蝦仁,芝士蝦

大宅

湯水用來預防,減輕舒緩病情我覺得是可以的!但要立即見效絕對無可能,始終唔係藥物!我只係一個c9仔,我所打出黎既只係經驗之談,我都有試過煲湯失敗過,苦,無味,難飲通通都試過!每款湯我第一次煲時我唔會煲一次去判斷究竟有無用,只要煲出黎個小朋友肯飲,而又無加重病情我會繼續煲,到第二日再煲,咳得鬆左或d痰起左出黎,咳小左,我就會覺得款湯係有用可以舒緩到!因為每個人體質都唔一樣,同一款湯對唔同人都可能有不同效果,我都係試出來!例子:我仔自小有氣管敏感,一發作好恐怖每隔4-5秒就咳,見到佢都辛苦,以前一發作就要敏氣,川貝燉雪梨係人都知係止咳但佢飲左反而越來越咳,反而轉天氣,氣管無發作時,我keep住煲雪梨雪耳水,川貝燉雲梨咁佢又ok無發作喔!結論係:我仔體質氣管發作咳更一定唔可以再飲川貝燉雪梨,但用來平時預防我又覺得效果不錯!我唔係專業人仕,我唔敢答大家肯定性問題,我只係將我經驗分享出黎,岩用既你地隨便參考⋯

大宅

回覆:haohaott 的帖子

我會首先轉過第二個醫生!因為食左三日藥都無好轉

大宅

清熱解毒(涼瓜黃豆排骨湯)

csk  請問會唔會好苦?  發表於 14-3-25 17:17

大宅

好味喔

大宅

回覆:milktealai 的帖子

我未試過落蠔豉喔,等我下次試下先

大宅

回覆:陈颐 的帖子

我通常會係安記買

首頁

尾頁

跳至