跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:ET8379 發表於 14-11-27 00:58 其實1

原帖由 sobey 於 14-11-27 發表
多謝你覆我呀100係實數
所以預開頭運野機票(兩大兩細)
買野什費保險會洗一筆
唔使客氣!
我本來都住Burnaby. 但始終同一價錢,new Westminster(依家住〉 既樓會大少少.同埋‘我地想住新樓,起碼十年內唔會有維修問題.

coquitlam 都係好地區,而且再過兩三年有埋skytrain, 會方便D.我當時冇考慮係因為交通原因,加上兩公婆在Richmond 番工.new west 始終近少少

其實做定功課都好架.慢慢計劃下先.同埋都可以繼續儲下錢先,你如果有咩想知可再問ga, 答得到一定答

妳們將永遠活在我的心中.

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sobey 於 14-11-27 發表多謝

原帖由 ET8379 於 14-11-27 發表
唔使客氣!
我本來都住Burnaby. 但始終同一價錢,new Westminster(依家住〉 既樓會大少少.同埋‘我地想住新 ...
Hi ET8379,

想請問你同先生做咩類型工?介唔介意pm我大約人工多少?我下年帶女兒回加, 都擔心工作問題. 謝謝

子爵府

引用:Quote:原帖由 ET8379 於 14-11-27 發表唔使

原帖由 bebilam 於 14-11-28 發表
Hi ET8379,

想請問你同先生做咩類型工?介唔介意pm我大約人工多少?我下年帶女兒回加, 都擔心工作問題. 謝 ...
我pm 左你

男爵府

好媽媽勳章

ET8379 發表於 14-11-28 14:13
我pm 左你
ET8379, 謝謝你

別墅

回覆:為了孩子們,決定了!

請問你們會考慮公校或私校呢?

大宅

ET8379 發表於 14-11-27 22:07
唔使客氣!
我本來都住Burnaby. 但始終同一價錢,new Westminster(依家住〉 既樓會大少少.同埋‘我地想住新 ...

Hello ET8379 ,

多謝你的資料!! 希望你能享受加拿大生活.

另如果係當地, 搵文職難嗎? 一般文職有幾錢呀?

謝謝!

子爵府

引用:Quote:ET8379 發表於 14-11-27 22:07 唔使

原帖由 ALSC 於 14-11-28 發表
Hello ET8379 ,

多謝你的資料!! 希望你能享受加拿大生活.
文職係相對難D,但係其實文職人工有時仲低過服務業.
我最初只係做麪包店店員.慢慢再等機會轉.

大宅

引用:Quote:原帖由 ALSC 於 14-11-28 發表Hello

原帖由 ET8379 於 14-11-29 發表
係做麪包店店員會有幾$收入?上班時是幾点至幾点?我怕要早出晚歸,同家人相處的時間變得比現在還少!

大宅

引用:Quote:原帖由 ALSC 於 14-11-28 發表Hello

原帖由 ET8379 於 14-11-29 發表
係做麪包店店員會有幾$收入?上班時是幾点至幾点?我怕要早出晚歸,同家人相處的時間變得比現在還少!

子爵府

回覆:為了孩子們,決定了!

人工係最低工資,10元/hr左右,我當時個番工時間都好ok, 早8:30到下午5:30

大宅

如果兩個人都得最低工資, 夠生活嗎?

子爵府

引用:如果兩個人都得最低工資, 夠生活嗎

原帖由 ALSC 於 14-12-01 發表
如果兩個人都得最低工資, 夠生活嗎?
咁你可以試計,最低工資: 10.25/hr, 每星期當40個鐘,大約每個月1640
兩個人=3280 未扣稅

我未有小朋友,每月開支大約如下:
供樓1100
兩車保險300
入油250
雜費(水電及日用品)200
食(一星期只出街食兩次,多數自家煮同埋日日pack lunch) 500

唔知幫唔幫到你.但希望俾到個picture 俾你參考下啦~

大宅

ET8379 發表於 14-12-2 09:59
咁你可以試計,最低工資: 10.25/hr, 每星期當40個鐘,大約每個月1640
兩個人=3280 未扣稅
多謝ET8379 回覆. 睇情況未計稅都唔係好夠. 何況我仲有2隻小魔怪.

另請問3280收入,現在要交幾希稅?

子爵府

引用:Quote:ET8379 發表於 14-12-2 09:59 咁你可

原帖由 ALSC 於 14-12-02 發表
多謝ET8379 回覆. 睇情況未計稅都唔係好夠. 何況我仲有2隻小魔怪.

另請問3280收入,現在要交幾 ...
收入應該係15%稅.因為每期人工直接扣.我已經冇為意:)

用戶要求終止服務

回覆 ALSC 的帖子

小魔怪有牛奶金, 都算係幫補呀!(不過聽朋友說金額是視乎父母收入而定的)
我都計劃緊申請移民,現在準備緊D 手續..(考ielts, eca 之類),明年5月就即刻入紙...我和老公o既職業都可以申請技術移民, 帶著2個囡去...主要係頂唔住個教育, 我的女兒又不是甚麼精英...好難生存...我亦不想逼死她們和自己...哈哈!

用戶要求終止服務

想請教...我們沒有親人在加...(朋友就有少少)..如講工作, 係咪一定要去toronto?去vancouver 會好難搵工嗎?其實我們就喜歡vancouver 多點!幸好我們在香港有樓,如果有得移民,相信都供完層樓,不打算賣,會放租,即使要俾稅ca 政府,起碼都是一份收入,我就可以在家照顧孩子,老公出去做野。不知這樣計畫是否可行呢?麻煩大家俾俾意見。

大宅

ET8379 發表於 14-12-2 10:41
收入應該係15%稅.因為每期人工直接扣.我已經冇為意:)

ET8379, 謝謝你

大宅

titanlow 發表於 14-12-2 12:16
回覆 ALSC 的帖子

小魔怪有牛奶金, 都算係幫補呀!(不過聽朋友說金額是視乎父母收入而定的)
titanlow 你就好, 可以申請技術移民. 我就唔得.
我都係因頂唔住個教育先會考慮走. 你兩個囡幾大?

點都好, 大家一齊努力

子爵府

引用:想請教...我們沒有親人在加...(朋友就有少

原帖由 titanlow 於 14-12-02 發表

想請教...我們沒有親人在加...(朋友就有少少)..如講工作, ...
其實Toronto 機會係多D.但如果真係喜歡Vancouver, 我覺得唔使為工作机會而揀Toronto

另外你提到放租,也可考慮來加國後,買樓在此放租.容易manage 而且flexible d ,香港樓價黎到呢度可買大好多,甚至買兩間.

用戶要求終止服務

其實唔賣香港層樓主要因為怕不適應時回去都仲有個家...(雖然我覺得不適應機會好微, 怕且兩個囡已回不了頭...晚晚做功課默書? no way mum....哈哈哈) 同埋想老媽不要太擔心...怕我們一去無回頭, 有層樓係度, 佢總覺得我們一定會回去...賣了香港樓的確可以立即可以full paid ca o既樓...但如要回港就很大鑊...瞓街都唔掂...
我們現在努力儲緊首期...係ca 買層樓...唔係買house, 怕且易應付過係hk 買一層...

首頁

尾頁

跳至