興趣嗜好

跳至

首頁
12345...19

尾頁

大宅

這幾種好像頗為popular~
個price range都係我既target^^

想請教各為大大,呢幾款的好處是..???
壞處又有d乜呢?

thankyou very much!!!!!!:loveliness::loveliness::loveliness:

(*其實個人偏好nikon,因為我以前個部菲林機係nikon:p...但好似cannon都唔錯咁..心大心細中:p)

[ 本文章最後由 viola_siuba 於 07-8-11 03:01 編輯 ]
可惡呀!!憎死bk!!!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

D40 都唔差, 不過衰在只有三點對焦點
機身無內置對焦 motor, 要買d AF-S 鏡頭 (好多人買的平價大光圈鏡 50mm f1.8 ($700) 又不是 AFS 鏡頭, 用在 D40 時要手動對焦)

350D 而家出返, 全身一機一鏡, $4,400左右
好處係canon d EF, EF-S 鏡全可用
(不過 canon 支 18-55 質素一般)

[ 本文章最後由 chloepapa 於 07-8-13 23:13 編輯 ]

洋房

原文章由 chloepapa 於 07-8-12 03:18 PM 發表
機身無內置對焦 motor, 要買d AF-S 鏡頭 (好人買的平價大光圈鏡 50mm f1.8 ($700) 又不是 AFS 鏡頭, 用在 D40 時要手動對焦)

350D 而家出返, 全身一機一鏡, $4,400左右 ...

Nikon F-mount 有自動對焦的鏡頭分別為 AF 及 AF-S 兩種,
D40 係用得到所有 AF 及 AF-s 的鏡頭的, 分別在於 AF-s 係有鏡身摩打, 係用咩機身對焦都一樣咁快, AF 鏡頭, 由於無鏡身摩打, 所以對焦速度就會受制於機身.

所以如果 D40 用上 AF 50mm f/1.8D 或任何一款 AF 鏡頭, 當然唔會無自動對焦吧 !

http://www.nikon.com.hk/products.php?categoryid=18

在這裡你會看到 自動對焦尼克爾鏡頭(AF, AF-S) 及 手動對焦尼克爾鏡頭(AI, AIS)

D40 由於是入門機, 所以如用 AF 鏡 就會比高一 級的機身慢,
Canon 相對如此, 用要有 USM 的鏡才會對焦快一點.

[ 本文章最後由 powercatfish 於 07-8-12 23:23 編輯 ]
做個好仔、好老公、好爸爸!

洋房

原文章由 viola_siuba 於 07-8-11 02:59 AM 發表
這幾種好像頗為popular~
個price range都係我既target^^

想請教各為大大,呢幾款的好處是..???
壞處又有d乜呢?

thankyou very much!!!!!!:loveliness::loveliness::loveliness:

(*其實個人偏好n ...

如果用 D40/D40x 和 350D 比, 當然是 D40系會好一點吧,

畢竟電子產品, 新一點就會好一點, 350D 話晒都係舊 D40 一代.

子爵府

原文章由 powercatfish 於 07-8-12 23:20 發表

D40 由於是入門機, 所以如用 AF 鏡 就會比高一 級的機身慢,
Canon 相對如此, 用要有 USM 的鏡才會對焦快一點.

powercatfish 兄, 據我所知, D40/D40x 完全沒有機身摩打, 所以 AF 鏡用在 D40/D40x 上應該是完全沒有自動對焦功能, 不是對焦快與慢的問題. 如果 D40/D40x 有機身摩打, 我一定買一部來作平時出街之用. 細細部, 正! 不過硬係唔明 Nikon 做乜係都唔裝個機身摩打落去.

大宅

我記得你之前都有RE過我關於D40:)THANKS AGAIN^^
其實對於無乜研究既我黎講3點對焦..我唔知個問題出在邊?@_@""""""

350D再出好似好平~~所以有D吸引
但係你話質素一般就有D猶豫了=_=

尋晚我睇過個大陸網做D40X同400D既比較,
我個人明顯鍾意NIKON出黎既效果多D:P~
之但係我唔排除係我個MON既問題OR有D人講話佢既評測唔可信係做馬:P...

仍然深思熟慮+儲錢中~

原文章由 chloepapa 於 07-8-12 15:18 發表
機身無內置對焦 motor, 要買d AF-S 鏡頭 (好人買的平價大光圈鏡 50mm f1.8 ($700) 又不是 AFS 鏡頭, 用在 D40 時要手動對焦)

350D 而家出返, 全身一機一鏡, $4,400左右 ...

大宅

YES...我睇左好多資料話D40同D40X係無內置摩打所以無對焦摩打既鏡用上去就唔可做到自動對焦...

其實有睇過1篇野講話佢唔加摩打響機身係因為1來減低個COST,2來係為將來D鏡舖路。

不過你地有影開相,其實手動同自動我諗都唔會差好遠者!

原文章由 軍魁星 於 07-8-12 23:50 發表

powercatfish 兄, 據我所知, D40/D40x 完全沒有機身摩打, 所以 AF 鏡用在 D40/D40x 上應該是完全沒有自動對焦功能, 不是對焦快與慢的問題. 如果 D40/D40x 有機身摩打, 我一定買一部來作平時出街之用. 細 ...

大宅

E+睇黎..我諗我意向D40多D^^
D40X貴成千,
呢D錢可以配到支你地話好的50mm f1.8 ($700)仲有找:P~

如想升級,到時先諗D80 OR PLUS...跳級上

不過呢D咁長遠既問題,遲D先算

再次多謝各位回覆:loveliness:~

男爵府

viola_siuba

D40/D40X冇機身摩打, AF鏡要手動對焦, 冇自動對焦...

唔係話350D質素唔好, 係CANON支18-55質素一般, 同埋350D係上一代機款, D40/D40X暫時都仲係最新機款, 睇黎你都係偏向NIKON多D, 我覺得橫掂都係儲錢, 不如儲多小小買D80啦, 而家D80平左咁多, 又冇左自動/手動對焦呢個問題, 更重要係唔駛日後心思思

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 viola_siuba 於 07-8-13 02:27 AM 發表
不過你地有影開相,其實手動同自動我諗都唔會差好遠者!

差好遠
你對住一隻暴走bb, 點手動對焦呀.....

相機買黎影相嫁嗎, 唔係買黎斗新款, 不如你試真d 諗清楚先喇.

[ 本文章最後由 KnN 於 07-8-13 08:55 編輯 ]

子爵府

原文章由 viola_siuba 於 07-8-13 02:32 發表
E+睇黎..我諗我意向D40多D^^
D40X貴成千,
呢D錢可以配到支你地話好的50mm f1.8 ($700)仲有找:P~

...

影景過靜止的物件, 例如係熟睡的BB, 就手動對焦都OK, 如果走來走去的物體就好難, 因為一般人來計, 精神好的時候, 手動對焦需時約半秒至兩秒, 咁要睇下有無半秒至兩秒的時間俾你對焦.

洋房

Sorry , 睇返 D40 個 Spec.... 原來係我錯... 自打

不過都真係估唔到, 竟然 DSLR 用唔返 普通 AF 鏡... 有點過份...
好多好鏡都只係得 AF Version...

原文章由 軍魁星 於 07-8-12 11:50 PM 發表

powercatfish 兄, 據我所知, D40/D40x 完全沒有機身摩打, 所以 AF 鏡用在 D40/D40x 上應該是完全沒有自動對焦功能, 不是對焦快與慢的問題. 如果 D40/D40x 有機身摩打, 我一定買一部來作平時出街之用. 細 ...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Nikon 都出左內置摩打鏡都咁多年, 都唔明點解重唔全線改晒, 攪到今時今日咁失威.

原文章由 powercatfish 於 07-8-13 10:22 發表
Sorry , 睇返 D40 個 Spec.... 原來係我錯... 自打

不過都真係估唔到, 竟然 DSLR 用唔返 普通 AF 鏡... 有點過份...

別墅

原文章由 KnN 於 07-8-13 08:33 發表

係差好遠喇

相機買黎影相嫁嗎, 唔係買黎斗新款, 不如你試真d 諗清楚先喇.

BB唔駛暴走都好難影.....
要買NIKON 就最好 D80 .....

別墅

我用d40又平又輕又靚呀,我非常之滿意。我以前用nikon FG支f1.8可以插番用(20年啦)我以為自己一直用菲林機手動對焦無問題啦!哈哈原來發緊夢,我個1歲多bb係一張唔out focus嘅相都無,我收埋支鏡等佢識企定定至用啦!不過原庄鏡夠用啦,用盡zoom都好有景深,佢地係大師級,d40睇唔上眼,相反比d200我覺得又重又煩,而且依家d機唔會好似我以前部FG可以用成20年,不用四千蚊買部dslr壞咗再換都唔心痛,抵玩易用呀![探E+睇黎..我諗我意向D40多D^^
D40X貴成千,

... [/quote]
恩祈是上天的"恩"賜,我們的"祈"盼

大宅

平左好多咩?@@
我睇kit set都係要9xxxx wor唔係咩?@_@

我知d40x/d40用af時要手動..
呢個問題..用住支kit lens ok 嗎?xdddd

其實除左50mm1.8f之外,有無有內置摩打既大光圈鏡架?@@

原文章由 嘿嘿 於 07-8-13 02:41 發表
viola_siuba

D40/D40X冇機身摩打, AF鏡要手動對焦, 冇自動對焦...

唔係話350D質素唔好, 係CANON支18-55質素一般, 同埋350D係上一代機款, D40/D40X暫時都仲係最新機款, 睇黎你都係偏向NIKON多D, 我覺得橫掂 ...

大宅

暴走xddddd~~

其實我會期待緊佢出新既大光圈鏡lor xdddd

多謝你提議,我都會搵機會試真d @v@

原文章由 KnN 於 07-8-13 08:33 發表

係差好遠喇

大宅

good,你講得岩,咁我暫時都係唔會考慮支鏡住xdddd
好,又慳返d~xddd

原文章由 軍魁星 於 07-8-13 09:22 發表
影景過靜止的物件, 例如係熟睡的BB, 就手動對焦都OK, 如果走來走去的物體就好難, 因為一般人來計, 精神好的時候, 手動對焦需時約半秒至兩秒, 咁要睇下有無半秒至兩秒的時間俾你對焦.

大宅

我睇今期人像攝影有個article 講d2xs/d200/d80/d40x同d40..
後面有個小文係1個用d40x既攝影c講用後感,提到話nikon自2004後出既鏡頭都係超聲波摩打,咁睇黎以後upgrade上去既都會係超聲波摩打鏡,所以新機身無磨打不支援af鏡係因為要為將來舖路吧........(即係迫你地買新鏡?@v@~~)

原文章由 powercatfish 於 07-8-13 10:22 發表

大宅

d80都好吸引^^不過我唔熟/pro麻:p..
仲有係我窮xdddddddd~~

不過呢,睇完雜誌同網上面既比較相,因為d40同d40x係入門,
佢出黎d色好似sharp d,岩我呢d懶執相既人直出個file wor:p~
咁其實d80既效果我都 buy既^^
er...唔好毒我

原文章由 jojkwok 於 07-8-13 14:36 發表
BB唔駛暴走都好難影.....
要買NIKON 就最好 D80 .....

首頁
12345...19

尾頁

跳至