1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個囝依家14個月大,其實好多方面都發育理想,身高體重牙齒...都係在標準!

但只係講野方面未能正確講到 "baba mama" 同一D單字,佢會對住玩具又講baba, 對住地下講mama,對住人就講"da! da!"

依男家D親戚就成日話我個囝有問題,話好多BB去到呢個月數就應該會講到有意思的單字,例如:“要”.

我覺得好煩呀.......係咪真係我個囝發育得遲,有問題????

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可能d人自己心急,你就咪理佢地喺喇

男爵府

BK Milk勳章

發育遲緩唔係佢講就係, 而係要做全面檢查, 醫生確定先為之係...朋友個仔有呢個問題, 但只係行路平衡差D, 食野差D, 講野差D...總之有D方面係差D, 但又如何, 身體健康, 自然各方面都追得上, 唔使擔心, 亦唔好理人點講啦! 加油!

大宅

回覆:fifihon 的帖子

同意之前位JM所說的,發育遲緩係由專業人士來判斷的,我囝囝都係到15個月左右先放手行,到20個月先講野好點,都係講單字,到現在26個月咪又跑得跳得、講野開始有句子形成,其實最緊要係觀察小朋友會否明白大人的談話內容,若佢係完全明白,講野係遲早問題,唔需要理會其他人ge說話,每個小朋友都有佢ge獨特性,就好似每個人都有高矮肥瘦一樣。我囝囝都比人話過點解咁遲先識行,仲未講野,我就會回答佢:"大人都唔係個個都講野叻啦!講野技巧係可以後天訓練的!只要佢健康快樂!智商冇問題咪得Lo!"

大宅

畀面勳章

一句講曬,每個BB發育有快有慢

男爵府

唔好理親戚講咩啦~~ 自己湊既bb你自己最清楚~ 希望你唔好心急,慢慢俾多d耐性~

大宅

回覆:點樣可以擊退d話我個囝發育遲緩的麻煩親戚

唔洗理d親戚啦,你叫佢咁叻自己生个嚟慢慢教,樓主無謂為左呢d勞氣

日子好近喇...

複式洋房

話比距知愛因斯坦三歲先識講野

大宅

回覆:點樣可以擊退d話我個囝發育遲緩的麻煩親戚?

我成日都會答對方,個個小朋友都唔同有快有慢,健康最重要!唔健康佢點叻都無用!
但最緊要自己唔好將對方負面說話上心!

水晶宮

如果係我就唔會理佢哋講嘅嘢~~
呢啲嘢除非專業人士講有問題~~
而且每個bb嘅發育都唔一樣~~
要對自己個bb有信心啲~~

珍珠宮

每個小朋友都有唔同~
健康就得喇~

翡翠宮

個個BB嘅發展都唔同,唔使聽D無謂人講咁多,下次佢一講你個仔,你就轉移話題

別墅

回覆:fifihon 的帖子

樓主,唔洗擔心,我囝囝而家14個月先出緊兩隻牙仔,佢只係識講da da,又未識行,只要健康就ok ,其他野慢慢黎啦,小朋友發展係由專業人士黎判斷

男爵府

多謝大家

大宅

我個囡同您囝囝甘大的時候, 都是差不多, 而我身邊的親戚/朋友的小朋友都是差不多, 所以一D問題都無, 非常正常. 有D可能一歲已經行得到, 但可能腳仔未太夠力, 現在變左O型腳, 所以不要太心急, 可能會有反效果. 依家阿囡兩歲八個月, 說話都不知幾醒, 有D您估佢唔到的說話都講左出泥. D多說話的親戚不用理會, 也不用上心, 有句話叫"人比人比死人", 所以我不會理會. 其實每個小朋友的每樣發展都有快慢, 阿囡雖然各樣發展都一般, 但佢記憶力很好, 如果要同同年齡的小朋友比, 佢算不錯. 但是我覺得不需要比較, 她就是她. 正如您的小朋友都有好多長處.

子爵府

我都覺得人比人比死人,往往同人比較會好辛苦,最緊要係自已係進步緊就可以

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔使理人哋点讲,把口生系人哋果渡,只要BB健健康康就得喇。

子爵府

自己知正常就得,吾會care人地點講,不過都會留意其他同齡BB的發展,不是想比較,是想知這個年紀可以做到D乜,參考下

大宅

我個女都14個月,都未識講野,同月日出世果d,好多已經可以mama, baba,但亞女明白我同佢講既野

大宅

fifihon 發表於 14-3-17 11:46
我個囝依家14個月大,其實好多方面都發育理想,身高體重牙齒...都係在標準!

但只係講野方面未能正確講到 " ...
我BB 都係 14 個月, 完全無講過MAMA。只講過 BABA 同 DADA。所有野都係依個發音。我從來無覺得佢遲,大把小朋友都唔識講 (我本身有同BB 上playgroup. 全group BB 都係差不多大)
當中有D 當言講野會叻D,你講咩,佢跟住發音(只係其中一個女BB)其他,都同我BB 一樣, 只係 BABA。DADA...

所以你根本唔使擔心~我個姪仔過左2歲 先有單字~ 依家3歲幾, 唱歌不知幾叻~

首頁

尾頁

跳至