爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

洋房

引用:Quote:DarkNightWifi+發表於+15-6-24+16:43

原帖由 haydenlam2014 於 15-06-24 發表
由佛光街落番培正道就有機會
而家可以行中線,以前一定要靠左,班師傅同運輸處傾掂數。

複式洋房

回覆 DarkNightWifi 的帖子

佛光街落到培正道臨右轉係4條線(多左一條右轉線), 要右轉既話就算之前行中線(第2線), 之後都係要由第2線CUT到第4線~
如果之前keep慢線仲大鑊要cut3條, 不過應該冇人咁豬豬掛...

複式洋房

raywhho 發表於 15-6-25 10:13
回覆 DarkNightWifi 的帖子

佛光街落到培正道臨加轉係4條線(多左一條右轉線), 要右轉既話就算之前行中線( ...
而且冇得提早cut, 因為之前係3線, 最右線又係另一條右轉線, 一早cut入第3線係會落左去公主道...所以係過左落公主道既路口先可以2>3, 再3>4準備右轉......好趕急下, 仲要係落斜...

洋房

引用:Quote:raywhho+發表於+15-6-25+10:13+回覆+

原帖由 raywhho 於 15-06-25 發表
而且冇得提早cut, 因為之前係3線, 最右線又係另一條右轉線, 一早cut入第3線係會落左去公主道...所以係過左 ...
黃格內由中缐靠右行,自動轉到第三線;到安全島減速,順勢右燈令頭慢入四線,done

複式洋房

DarkNightWifi 發表於 15-6-25 10:47
黃格內由中缐靠右行,自動轉到第三線;到安全島減速,順勢右燈令頭慢入四線,done

...
考試時喺黃格cut線應該冇問題吧? 不過都係要做足望鏡擰頭?

洋房

引用:Quote:DarkNightWifi+發表於+15-6-25+10:47

原帖由 raywhho 於 15-06-25 發表
考試時喺黃格cut線應該冇問題吧? 不過都係要做足望鏡擰頭?
只要右邊安全,做足準備,可以直行挨右;況且右邊正常只能𨍭落公主道,理應無車,而左邊及中線車多數準備左彎直落窩打老道。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 raywhho 於 15-06-25 發表考

原帖由 DarkNightWifi 於 15-06-25 發表
只要右邊安全,做足準備,可以直行挨右;況且右邊正常只能𨍭落公主道,理應無車,而左邊及中線車多 ...
今日睇過其他人考, 由於4線太多車頂住, 過左黃格後轉唔到去4線, 停係3線又塞住後面既車, 真係好麻煩, 我估果個考生都大機會肥

洋房

引用:Quote:原帖由+DarkNightWifi+於+15-06-25+

原帖由 haydenlam2014 於 15-06-26 發表
今日睇過其他人考, 由於4線太多車頂住, 過左黃格後轉唔到去4線, 停係3線又塞住後面既車, 真係好麻煩, ...
路線係死嘅,人係生嘅,如果個考官自己過呢個位,一係就唔入黃格,一係就過左黃格企三線等位入,情況等同巴富街右轉入窩打老道,考你判斷力。

大宅

小師妹 發表於 15-1-23 14:38
你三月中考,而家學差唔多啦!我嗰陣都係早兩個月先學,都係一星期學一次,我第3次先開始學泊車調頭,第7次 ...
你咁早可以學泊車同掉頭?

我7月10考,6月1才學第一堂,學到第7堂才學泊車同三手掉頭,各操作兩次又出去行街,太多人泊車同掉頭,CF唔想等。

7月1學第八堂,線路1行過一次,其他線路未行過,泊車同掉頭都未學會,唔知道7月10能不能PASS,好擔心啊。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:小師妹 發表於 15-1-23 14:38 你三月

原帖由 Rainychan2013 於 15-06-28 發表
你咁早可以學泊車同掉頭?

我7月10考,6月1才學第一堂,學到第7堂才學泊車同三手掉頭,各操作兩次又出去行 ...
你咁遲先學泊車調頭嘅?我諗你要趕緊上多幾堂先得啦!祝你好運1take pass!

複式洋房

今日終於考試~(考試先黎諾懿, 唔通連個天都唔鐘意我...)
不過真係好彩, 遇著個手鬆考官1 take pass~
成張分紙都係細tick, 有成4-5個"未有查看交通情況".....
我已經望鏡變左拎頭, 拎頭拎到好似跳舞咁都仲係"未有查看交通情況"...所以各位同學真係要拎足啲...望鏡望到同考官對望咁濟...

我考第2路線, 自己覺得比1,3線易(1線橋底2轉1時成日有車夾硬爬頭, 3線橋底成日塞車唔知去唔去好)
不過今日落大雨, 佛光街真係瀡住落, 要早啲break, 同埋出公主道時唔小心比左大油去到40幾km@@ 好在冇超速...

天雨路滑, 做咩動作架車都好似唔會即時反應咁, cut線, 過死車, dup燈位...都好似飄住過咁, 成日渣到20幾km過車, 如果比其他手緊考官考, 應該肥左...

BTW, 各位未考同學記得問清楚師傅水潑同大燈點開...我係第一堂教完都冇自己開過, 好在臨考前即刻問多次師傅, 唔係到時考考下落雨又要大燈又要水潑就麻煩...(雖然呢兩樣應該不致於會肥@@)

男爵府

引用:今日終於考試~(考試先黎諾懿,+唔通連個天都

原帖由 raywhho 於 15-07-20 發表
今日終於考試~(考試先黎諾懿, 唔通連個天都唔鐘意我...)
成張分 ...
第2 路線即係邊度呀?
我個師傅剩係講過一次要大動作擰頭,都冇乜點提我!同埋你話四至五個剔即係咩意思呀?我23 號考呀!好擔心

禁止訪問

男爵府

引用:今日終於考試~(考試先黎諾懿,+唔通連個天都

原帖由 raywhho 於 15-07-20 發表
成張分 ...
我今日剛剛考完肥咗路試,個考官一開車無幾耐已經話我要望後便嘅盲點,我想問你地會望後車尾嗎?成個身令過去望後車尾!但係我個師傅係從來冇同我講過要望個位,所以好唔開心,我覺得衰得好唔抵!但係我直線行緊點解要望後車尾呢?我都唔係好明,同埋咁樣令過去左邊望,咁我右邊咪好危險囉?

大宅

引用:Quote:原帖由+raywhho+於+15-07-20+發表今

原帖由 szebaby555 於 15-07-23 發表
我今日剛剛考完肥咗路試,個考官一開車無幾耐已經話我要望後便嘅盲點,我想問你地會望後車尾嗎?成個身令過 ...
係唔係考1/3線,因為培正道一出,要cut線望後去到轉入常盛街燈位

男爵府

回覆:學車--考培正道既請入...(PASS既可以入黎講下心得)

男爵府

aphek 發表於 15-6-9 11:05
我pm你丫

可唔可以Pm埋比我,我肥咗兩次喇,諗住換個師傅呀,多謝!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

szebaby555 發表於 15-7-23 18:36
我今日剛剛考完肥咗路試,個考官一開車無幾耐已經話我要望後便嘅盲點,我想問你地會望後車尾嗎?成個身令過 ...

你個咩師傅?望盲點咁重要都唔教你?你真係要換師傅

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

szebaby555 發表於 15-7-23 18:36
我最初都有你呢個問題..根本望去後面又望唔到D咩..而且覺得咁樣好危險....但之後問左D朋友+同上網睇...先開始掌握到..因我CF只係話左邊就望住乘客個窗..右邊就自己安全帶後D....我一直以後要望到車尾同好後既位置..其實原來唔係..下面幅圖紅色位置就係盲點..但當然你望既時候要大動作DD..記得唔好比油..真係望埋盲點無野先好比油出..一般你打燈..再望鏡..見唔到有車再做擰頭望盲點...你練多D個動作..做得自然D就OK...希望幫到你..

首頁

尾頁

跳至