烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+大少拉+於+14-03-21+發表唔好

原帖由 鳳梨 於 14-03-21 發表
係吖。吾洗放水。約12日,有時数量多可能多幾日。
請問蒜頭要清洗完先焗?

大宅

引用:Quote:原帖由+鳳梨+於+14-03-21+發表係吖。

原帖由 kianmama 於 14-03-21 發表
請問蒜頭要清洗完先焗?
冇洗。有泥就用抹手纸抹吓

大宅

引用:好易咋!用有保温制的西施飯煲,保温12曰(

原帖由 鳳梨 於 14-03-18 發表
好易咋!用有保温制的西施飯煲,保温12曰(視数量)便成
請問保温12曰個飯煲會唔會壞?有無其他方法?如我每日都停一停個飯㷛幾個鐘,再按cook又再保温得唔得?

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

鳳梨 發表於 14-3-21 22:45
冇洗。有泥就用抹手纸抹吓
唔該晒

子爵府

係咪电反煲長開焗12日?

我試過吃出面買的很甜,原來有糖成份,变左不健康,自己整原汁原味。

大宅

引用:係咪电反煲長開焗12日?我試過吃出面買的很

原帖由 lau 於 14-03-22 發表

我試過吃出面買的很甜,原來有糖成份,变左不健康,自己整原汁原味。 ...
蒜頭發酵後,完全冇辛辣味,甜甜酸酸,似加燕子味道,好易接受

大宅

引用:係咪电反煲長開焗12日?我試過吃出面買的很

原帖由 lau 於 14-03-22 發表

我試過吃出面買的很甜,原來有糖成份,变左不健康,自己整原汁原味。 ...
我整就焗廿幾日,視乎飯煲,中途唔好打開蓋,頭一星期會成屋都一陣味

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 鳳梨 的帖子

複式洋房

我想問下,放在低層蒜子會不會快冧? 要不要隔幾天將低層蒜子和高層蒜子換位?

大宅

回覆:鳳梨 的帖子

有無正O好個樣睇

伯爵府

回覆:求教焗黑蒜方法

黑蒜有咩好

別墅

借樓主post分享下:我用娥姐壓力煲焗黑蒜頭,約9天收成,但唔係每次全部成功,總會有兩三粒濕曬(唔要得)呢個係成功既黑蒜頭(成功發酵後既黑蒜頭比生蒜頭輕身好多)

別墅

引用:黑蒜有咩好

原帖由 fanfan0582 於 14-03-25 發表
黑蒜有咩好
「轉」日本養生食品 - 黑蒜頭
許多人都知道大蒜抗癌,卻鮮少有人知道還有一種黑大蒜,不但少了刺鼻的味道,連營養價值也提高。在日本電子商務市場上,長期雄霸的保健食品是什麼?不是引起瘦身風潮的酵素,也不是預防老人失智的深海魚油,而是黑蒜頭。這是日本岐阜縣的特產。當地農家將蒜頭經過發酵、低溫熟成,黑呼呼的顏色就是大蒜的酵素。醫學博士山口武津雄在他的著作《抗癌黑大蒜》中提及,黑大蒜不但抗癌、預防感冒、美肌、還預防高血壓與動脈硬化、消除疲勞。因為有發酵過,所以沒有生大蒜的嗆味,味道很好吃。然而不管白蒜或黑蒜,大蒜的保健功能非同小可。現代人飲食精緻,很多疾病都是因為血脂過高引起。許多日常食物,像乳酪、蛋、香腸等,吃了之後就會使血液中的脂肪加倍上升。吃大蒜不但可遏止脂肪上升,有助於降低血脂外,還能使血液變稀,而且還具有類似於維生素E和維生素C的抗氧化特性。根據美國國立癌症研究院研究報告,在眾多的抗癌蔬果裡,大蒜的抗癌作用是最為強大,比起甘藍菜、甘草、生薑、芹菜等我們一般熟知的抗癌物質都來的有效。

大宅

我阿媽整完後。煮飯時放幾粒入去。變成黑蒜飯。都幾香架

大宅

回覆:jfma 的帖子

:ilove

大宅

回覆:jfma 的帖子

我想問下濕係去流D水出哩

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:借樓主post分享下:我用娥姐壓力煲焗黑蒜頭

原帖由 jfma 於 14-03-25 發表
借樓主post分享下:我用娥姐壓力煲焗黑蒜頭,約9天收成,但唔係每次全部成功,總會有兩三粒濕曬(唔要得): ...
濕係未發酵完成,継續發就得囉,通常一煲裏面会有快有慢,成熟就收起,未得就継續

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

男爵府

醒目開學勳章

鳳梨 發表於 14-3-19 06:18
只要飯煲有保溫功能就可认。
請問是否12天都不可以打開飯煲? 飯煲長開12天? 如果要煮飯, 要用另外一個電飯煲?thanks

別墅

引用:Quote:原帖由+jfma+於+14-03-25+發表借樓主

原帖由 motherlau 於 14-03-26 發表
濕係未發酵完成,継續發就得囉,通常一煲裏面会有快有慢,成熟就收起,未得就継續

...
唔該曬

首頁

尾頁

跳至