婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

背景比較複雜,因為有好多嘢我都唔知內情,咁我就精簡咁講啦

99同62一早已經離左婚,聽說佢地兩婆媳係水火不容。依家太嫲年事已高,係醫院等日子,醫生都講左出事唔會急救,叫我地有準備。問題黎嘞,由於阿囝主力99湊,我地都要聽命於佢,但太嫲只得兩個曾孫,就係大叔嘅囝囡,我地希望帶對孖寶去見下佢(因為琴晚去醫院探佢時,第一句就問啲細路乖唔乖),大叔就叫我做呢個醜人同99講話要帶個囝去,唉,肯定99會好多借口,因為近考試,我都唔知點開,又驚講得唔好會被99插!

男爵府

引用:背景比較複雜,因為有好多嘢我都唔知內情,

原帖由 Cokegirl 於 14-03-18 發表

99同62一早已經離左婚,聽說佢地兩婆媳係水火 ...
大叔係99 個仔,而孖寶亦係佢生既?

點解大叔自己唔帶仔女去?

男爵府

你唔可以帶個仔出街既咩

侯爵府

Cokegirl 發表於 14-3-18 11:10

99同62一早已經離左婚,聽說佢地兩婆媳係水火 ...
唔關你事既野就唔好差隻腳埋去,講完

大宅

曾經有個Uncle教過 作為新抱或老婆
男家家事只可說欣賞及讚美說話,多笑容少說話,非自己的事不宜多管,自己事情(指與男家有關的)留給老公處理。

做個靚太  唔得架!我又係睇唔過眼,幫過老公做醜人,結果反而俾99賴晒啲野係我度,依加老公一聽到99話我,就鬧99,我都唔再同99講多兩句……  發表於 14-3-18 21:44
Cokegirl  講得好啱,但有時睇住c6咁慘,會忍唔住,因為我同99溝通得好過c6,所以成日推我做醜人  發表於 14-3-18 14:05
咩野未結婚就冇資格係度講野,思想真係好……心態有些霸……噢!

禁止訪問

回覆:做醜人難題

男爵府

回覆:mrhappy123 的帖子

大叔係99個仔,囝囡係大叔嘅

男爵府

回覆:草八刀 的帖子

冇法,阿囝乜嘢都要經99批准先行得,除非唔使佢湊,就連我地帶去街,去邊都要攞批文

翡翠宮

咁照實講囉; 同奶奶講明佢揸主意; 你只係 messenger, DO NOT KILL THE MESSENGER!!!

ivory0915    發表於 14-3-18 22:59
Cokegirl  我鍾意呢句  發表於 14-3-18 15:37

大宅

ky0416 發表於 14-3-18 12:37
你呢,多一事不如少一事
做啱佢地唔會多謝你
衰咗佢地成班人會鬧爆你
分分鐘叫樓主做炸兩個位,萬一出事都係唔出聲認數。
曾經我男朋友阿媽想做炸兩妢好人,推我出嚟做醜人,我唔出聲唔介入。
結果出事俾人話多此一舉,佢阿媽鍾堆我出嚟頂認個醜人,好彩我冇介入避開不出席,
我先可以大大聲聲話當時我都冇在場冇可能講到那堆廢話!
唔係就俾人講足一世‘挍使君’
咩野未結婚就冇資格係度講野,思想真係好……心態有些霸……噢!

男爵府

引用:冇法,阿囝乜嘢都要經99批准先行得,除非唔

冇法,阿囝乜嘢都要經99批准先行得,除非唔使佢湊,就連我地帶去街,去邊都要攞批文

...
一句講哂,人地個仔都搞唔掂自己阿媽,連講大話偷偷地帶走對仔女都唔敢,你咁有信心做到? 始終係人地既家事..

男爵府

回覆:吃黃蓮 的帖子

咁奶奶就唔會話我搞屎棍嘅,始終係傳話啫,同埋平時都只係對奶奶一個,基本老爺果邊係零聯絡

男爵府

引用:Quote:原帖由+Cokegirl+於+14-03-18+發表冇

原帖由 mrhappy123 於 14-03-18 發表
一句講哂,人地個仔都搞唔掂自己阿媽,連講大話偷偷地帶走對仔女都唔敢,你咁有信心做到? 始終係人地既家 ...
講大話等於死路一條,賭唔過,問佢俾就俾,唔俾就算,自己同C6做左要做嘅嘢,上一代恩怨,一概唔理唔問,因為唔會解得開

大宅

坦白講,都唔關你事,要講咪大叔自己講,點解要你講?上一代既事做細無謂多事插手,好心做壞事就唔好了!

男爵府

引用:Quote:原帖由+mrhappy123+於+14-03-18+發表

講大話等於死路一條,賭唔過,問佢俾就俾,唔俾就算,自己同C6做左要做嘅嘢,上一代恩怨,一概唔理唔問,因 ...
其實我係覺得大叔揾你笨囉.. 好人既就自己做,醜人就你做

珍珠宮

咁你想做醜人咪做囉!
只要你覺得岩嘅…無人左右到你嘅!
希望你努力能夠成功!

首頁

尾頁

跳至