自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

呢件事要由阿仔K1開始講.....

話說阿仔K1時, 因為一齊搭校車, 識到一位K2女同學既麻麻,

麻麻成日講佢新抱不是, 咁我唔識佢新抱, 未當就咁聽下囉!

我知同學都唔太鍾意個媽咪, 當時我只係諗一家唔知一家事, 只係麻麻單方面講,

個媽咪一日打2份工, 爸爸仲健在既要返工, 咁可能少對個女, 麻麻又成日講媽咪點點點.... 咁小朋友自然標誌左個媽咪唔岩.......

到左上兩年, 麻麻開始講個新抱點對佢, 講到喊

到左上年K3, 已經無再見到個麻麻, 由新抱湊(仲有對孖女細我仔一年, 同我女同班),

點解新抱依家唔洗做, 因為要公屋做數, 差唔多排到佢地見,

所以唔再做野, 而麻麻比佢迫走左, 成60歲人, 好彩仲有舊顧主請佢

到依家....... 岩岩收到麻麻電話, 話好耐都無見過D孫, 想我幫佢買多SET畢業相班相同DVD,

不過已經一早交晒錢, 我唔知問唔問到學校比我買多SET, 只係全體相,

我係到諗, 呢個星期日有同學仔生日會, 好唔好幫佢影多幾張?!

Jessiest  盡人事吧  發表於 14-3-18 17:22

伯爵府

回覆:咁做會唔會多事左??? (幾長下...)

唔識評論,一家唔知一家事,事出必有因吧!讚賞樓主既好心

davywm    發表於 14-3-18 15:42
Ruph出世啦,2010

子爵府

回覆:may273815238 的帖子

我諗我會

mingjan  X3  發表於 14-3-18 16:10
cheung2000  x2,如果唔太麻煩嘅我會做  發表於 14-3-18 15:43

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

may273815238 發表於 14-3-18 15:08
唔識評論,一家唔知一家事,事出必有因吧!讚賞樓主既好心

想知我幫唔幫佢好,
佢打黎把聲真係聽到都酸

佢話新抱唔比佢見幾個孫女,

咁佢走左, 星期日個仔帶D孫女同佢飲餐茶, 唔洗佢去都係到嘈

may273815238  相幫得就幫,我唔會太上心  發表於 14-3-18 15:42

水晶宮

仲有我拎唔拎多張畢業禮既票比佢好??

因為我一定有多, 最多比佢靜雞雞睇對孫(孖女)畢業.

公爵府

我會幫佢買同比票佢....我當佢我我朋友.

大宅

會幫佢影幾張相(只會幾張),但唔會太上心,因為一家不知一家事,我覺得個新抱肯打兩份工,肯捱,壞極有限...

同老人家本身都有唔啱的地方,大人不和唔關小朋友事,反轉頭,個新抱恨99日日幫自己個女洗腦...

侯爵府

畀面勳章

唔好意思我想問,你小朋友係咪讀吳國偉幼稚園

水晶宮

momotang 發表於 14-3-18 15:20
會幫佢影幾張相(只會幾張),但唔會太上心,因為一家不知一家事,我覺得個新抱肯打兩份工,肯捱,壞極有限...

同 ...
就係咁既問題, 我幫佢照幾張, 唔過份呀?!

momotang  我估我都會影幾張,但我會當順道影,唔會只影果位小朋友.  發表於 14-3-18 15:46

珍珠宮

回覆:咁做會唔會多事左

人哋家事,我絕對唔會多事

水晶宮

JoanC 發表於 14-3-18 15:35
人哋家事,我絕對唔會多事
但係佢打到電話黎, 只係要幾張相, 都唔理???

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得影相同DVD都OK嘅,但俾飛就麻煩啲,因好大機會都係新抱去,到時喺個場到嘈,對小朋友都唔好,你又變罪魁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

相有既咪比囉, 一陣你搞咁多野比佢新抱知, 到時又係煩~

瑪瑙宮

引用:呢件事要由阿仔K1開始講.....話說阿仔K1時,

原帖由 rubyplk 於 14-03-18 發表
呢件事要由阿仔K1開始講.....

話說阿仔K1時, 因為一齊搭校車, 識到一位K2女同學既麻麻,
你自己錄一隻碟比佢囉

水晶宮

milky_red 發表於 14-3-18 15:37
我覺得影相同DVD都OK嘅,但俾飛就麻煩啲,因好大機會都係新抱去,到時喺個場到嘈,對小朋友都唔好,你又變 ...
又係....... 我見佢好多時都係靜雞雞係學校出面睇對孫, 真係好陰公

珍珠宮

引用:Quote:JoanC+發表於+14-3-18+15:35+人哋家

原帖由 rubyplk 於 14-03-18 發表
但係佢打到電話黎, 只係要幾張相, 都唔理???
我會同佢講唔好意思,學校已截止。有好多時係好心做難事,我唔知事情嘅真相,我唔會講誰是誰非。但一個人會四圍講別人不是,總有原因,我會選擇只聆聽,不參予。

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:luilui007 的帖子

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

rubyplk 發表於 14-3-18 15:15
仲有我拎唔拎多張畢業禮既票比佢好??

因為我一定有多, 最多比佢靜雞雞睇對孫(孖女)畢業. ...

比5比飛你就真係要認真諗諗...一陣去到佢個新抱見到佢會會嘈大交會5會連累你ge?你好心...可能人地家長覺得你做壞事wor...

珍珠宮

rubyplk 發表於 14-3-18 15:41
又係....... 我見佢好多時都係靜雞雞係學校出面睇對孫, 真係好陰公
有以前種下既因,先會有今日結成既果,你淨係睇到而家哩一刻JEI........
如果同果個新抱仲有機會見面既,睇下會唔會同佢混得熟,8掛下囉~ 不過我覺得就少少忙可以幫,關於人地家事就唔好理太多啦...

男爵府

首頁

尾頁

跳至