懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

早兩日終於的起心肝去咗私家度抽羊水,當時整整17週。其實係政府個oscar報告係1/1100,以我超高齡之軀,這個數字總算靚仔。初時都仲十五十六抽唔抽,定係做NIFTY或T21,叫做比政府個oscar準啲同埋可以check埋多2對染色體最common既染色體問題。因為抽羊水的那0.5%流產風險的確好嚇人!
抽?唔抽?抽?唔抽?諗咗成個星期!卒之係最後一秒決定,抽吧!因為真係好担心BB有問題!

整個過程好快,無麻醉,亦唔痛,只係感覺到有啲嘢係個肚到了了下!因為我全程都好緊張,所以全程都係緊閉雙眼!之後醫生比咗2、3日我係屋企抖。我問姑娘如果真係因為抽羊水而引發流產會係幾時會發生,姑娘話應該會係打後幾天!咁都好!起碼唔使担心咁耐!

最快3星期後就有晒所有報告!希望BB無事,報告結果都係一切正常!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.
回覆 ume 的帖子

您好ume ,知道有風險當然係會好緊張, 成個過程咁順利就好喇! 希望您BB 一切正常啦!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

ume 發表於 14-3-20 11:17
早兩日終於的起心肝去咗私家度抽羊水,當時整整17週。其實係政府個oscar報告係1/1100,以我超高齡之軀,這 ...
點解政府oscar 係low risk 你會決定抽羊水??

公爵府

emmme 發表於 14-3-20 15:34
點解政府oscar 係low risk 你會決定抽羊水??

因為一來我超高齡,二來政府oscar只係檢Down's syndrome(T21),其實仲有2種比較common既遺傳病,即Edward's syndrome (T18),Patau's syndrome(T13),這兩隻政府既oscar無包!所以其實就算唔抽羊水我都打算最少做埋NIFTY或T21。後來我同老公商量過,我地想準確啲,所以最後決定抽羊水。因為羊水有齊晒BB既DNA,咁佢既RESULT係99.9%,係醫學上係佰份佰準確,即係我好肯定咁知道BB有無問題,而唔係只知道佢有無機會有問題。

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

我36yrs , 我都係政府check oscar 個比率極差1:3 要抽胎水驗...最後都ok..無問題...
上網睇 oscar 只有70-80%準確.....所以最好抽胎水驗....

大宅

我星期一都抽左絨毛, 我都唔覺痛,同埋千其唔好痛呀, 因為一痛你就會縮,個醫生就手震架喇, 所以奉勸d jm 如果抽胎水或者絨毛, 都忍一忍啦.
其實我都係超高齡, 你個report 都算靚啦, 我係1:130, 咁你點觲唔係政府度抽絨毛or胎水既 ?

禁止訪問

引用:Quote:emmme+發表於+14-3-20+15:34+點解政

公爵府

hoursebb 發表於 14-3-20 16:17
我星期一都抽左絨毛, 我都唔覺痛,同埋千其唔好痛呀, 因為一痛你就會縮,個醫生就手震架喇, 所以奉勸d jm 如 ...
政府話我1/1100低風險,唔幚我做。所以自己搵私家做囉。

公爵府

Tataus 發表於 14-3-20 17:26
唔係,我問咗政府醫院,佢哋係有驗T13同T18..但唔會show 係report上面,呢個係政府醫生同我講嘅

...
你係邊度做,我係贊育做,佢地講明只check Oscar。

大宅

回覆 Tataus 的帖子

唔係高齡就會幫你check 㗎咩?

公爵府

回覆:抽羊水

祝一切平安,期待好消息。

禁止訪問

引用:Quote:Tataus+發表於+14-3-20+17:26+唔係,

公爵府

引用:祝一切平安,期待好消息。 +

原帖由 六月之星 於 14-03-20 發表
祝一切平安,期待好消息。
謝謝

公爵府

引用:Quote:原帖由+ume+於+14-03-20+發表你係邊

原帖由 Tataus 於 14-03-20 發表
我係屯門醫院問醫生,但份report都係贊育出,醫生唔肯講T18 ratio幾多,但話我T18係low risk...健康院都唔 ...
咁得意,咁無寫係report佢點知係low risk?
我第一次去贊育,佢地先比片我地睇,片中講到明只check唐氏,我下次覆診再問下醫生先!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Tataus+於+14-03-20+發表我係

公爵府

Tataus 發表於 14-3-20 23:12
醫生有份full report.但pass比健康院時,亦即我睇到果份得T21 ratio...我知道係因為我照結構時照到bb腦有水 ...

原來係咁!因為我見有啲媽媽都係oscar無事,之後bb出生有唔記得係T13定T18,最後BB出生後9個月大就離開咗。所以我無諗過政府都有CHECK。

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ume 發表於 14-3-21 09:26
原來係咁!因為我見有啲媽媽都係oscar無事,之後bb出生有唔記得係T13定T18,最後BB出生後9個月大就離開咗 ...
oscar is only a percentage. it does not guarntee the baby is 100% healthy. It cannot detect many diseases

公爵府

imconfusing 發表於 14-3-21 13:59
oscar is only a percentage. it does not guarntee the baby is 100% healthy. It cannot detect many dis ...
我見你之前都話會抽羊水,咁你驗咗未呀?

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ume 發表於 14-3-21 14:46
我見你之前都話會抽羊水,咁你驗咗未呀?
yes ar done jor. all ok. I did DNA chips too

公爵府

imconfusing 發表於 14-3-21 14:47
yes ar done jor. all ok. I did DNA chips too
恭喜晒!我都係希望all ok!
我都做埋個DNA分析,但唔記得叫咩名,但就唔係呀DNA chip,唔知係唔係同一樣嘢。你做咗幾多錢?

首頁

尾頁

跳至