婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係FTM,c6每日返工12hrs⋯我湊住仔仔又要做曬家頭細務,每日嘅時間表就係無間隙可停落黎做自己野!我自問做得問心無愧,從生完到宜家就兩年都無重過,阿媽見親我都話瘦成咁要食多d,根本係因為攰!尋晚99同c6因小事吵咗一下,第二日就發信息俾c6,話我地好似一堆爛泥咁,有無對bb負責任?話我從早訓到晚!唔通我休息又有問題?!我只係午覺陪仔仔訓,夜晚都係12點執好廚房後訓,試問訓得幾多?佢又無同我住亦唔知早上幾點起身⋯捱得咁辛苦仲要俾佢話係爛泥,真係好激心!最慘c6每日ot做到14、5個鐘,人都散仲要俾佢鬧爛泥,究竟佢有無同情心噶!!

別墅

回覆 mamacolly 的帖子

吾使同99住你已經好有福,使乜理佢講乜,做人要識過濾,arm 聽就聽,吾arm聽吾好放在心,一笑置之,你都識講你C6辛苦,何不將時間對C6好d呢.
我是小雪雪 ^U^

子爵府

回覆:我99話我地似一堆爛泥!

咁佢又係乜呀?唔使理佢架

男爵府

世事豈能盡如人意,但求無愧於心!

falalala    發表於 14-3-24 01:20
Jolin_Yuen    發表於 14-3-21 15:14

翡翠宮

畀面勳章

當冇睇過佢既訊息就算啦,總之你地有你地生活,唔好理人地既無謂說話
日日是好日

大宅

樓主唔駛嬲, 唔駛勞氣。你99講乜就由佢, 只要你地兩公婆一條心, 你C6知道你已盡力照顧好屋企同BB已經足夠。加油呀!

大宅

自己問心無愧就得!人在做天在看,再加上唔係同住,你地點生活都影響唔到佢,關佢鬼事咩!佢講咩咪由佢一笑置之,最緊要你地兩公婆自己知就得,最緊要生活得開心!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你地知道自己唔係就得.

別墅

唔駛理佢講咩
最緊要 c6 撐妳

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mamacolly 發表於 14-3-21 00:53
我係FTM,c6每日返工12hrs⋯我湊住仔仔又要做曬家頭細務,每日嘅時間表就係無間隙可停落黎做自己野!我自問 ...
又唔係同佢住,佢講乜當聽唔到算啦
我 62 講野都好難聽,
又大男人,
同老公普普通通講句野都用鬧人既語氣,
我老公都試過有幾次比佢鬧到番到屋企喊通宵攪到第二日返唔到工。

但好在我地唔係同 6299 一齊住,
我老公覺得番去 6299 屋企食飯會唔開心,
所以好少返去,
電話都唔打多個因為實聽埋D唔好語氣。

大宅

哩D 99真係好討厭~ 咁講野, 咪令人唔鍾意佢, 將來唔好怪人唔理佢囉~

水晶宮

你地辛苦時,99睇唔到.
99睇到既,都係你地瞓覺,或恰眼瞓果"爛泥樣"嘛.
99WA你C6,又唔係WA你,咪等佢個仔自己同阿媽傾囉.
如果99直接話你,你先至反駁佢啦.
不過,你可以諗下有無方法可以提高效率.
因為即使FTM,都唔一定要由朝做到晚.
我工人湊我初生囡囡時,仲可以一腳踢做到家務,窗明几淨,井井有條.

侯爵府

kyria 發表於 14-3-21 07:59
世事豈能盡如人意,但求無愧於心!
冇錯

大宅

認識瑞士牛牛第一回

唔好理佢講咩~~你已經好好! 唔洗一齊住...
一齊住日日比說話你聽..仲慘~~~~~

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子吾使同99住你已經好

原帖由 fittybbb 於 14-03-21 發表
回覆 mamacolly 的帖子

吾使同99住你已經好有福,使乜理佢講乜,做人要識過濾,arm 聽就聽,吾arm聽吾好放在心 ...
雖然唔係同住,但基本上同同住無分別,因為佢有key,想幾時上黎就上黎⋯係佢嘅樓,我地無話可說,最近就係準備搬走,佢竟然話留翻仔仔俾佢湊,我地自己搬⋯佢咁樣分開我地一家人係咪又好有責任心?!真係每句說話都唔理人感受,好自私!

大宅

引用:樓主唔駛嬲,+唔駛勞氣。你99講乜就由佢,+只

原帖由 LiC9_Joey 於 14-03-21 發表
樓主唔駛嬲, 唔駛勞氣。你99講乜就由佢, 只要你地兩公婆一條心, 你C6知道你已盡力照顧好屋企同BB已經足夠。 ...
c6看在眼裏都心明如鏡,佢有時都幫我做d家務幫輕下,但99叫佢唔洗做

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-3-21+00:53+我

原帖由 shinku 於 14-03-21 發表
又唔係同佢住,佢講乜當聽唔到算啦
我 62 講野都好難聽,
又大男人,
所以我地決定搬咗都唔俾佢知我地住邊,每次佢一黎到就開始指三指四,“點解唔XXX”“點解又唔XXX”,指揮曬控制曬,真係好似自己係木偶公仔咁

大宅

引用:你地辛苦時,99睇唔到.99睇到既,都係你地瞓

原帖由 方方媽媽 於 14-03-21 發表
你地辛苦時,99睇唔到.
99睇到既,都係你地瞓覺,或恰眼瞓果"爛泥樣"嘛.
99WA你C6,又唔係WA你,咪等佢個仔自己 ...
佢係話我,佢話兩個人都係爛泥,一個就唔食野(因c6當晚同佢吵完無同佢一起食飯,係佢走咗再食),一個從早訓到晚,即係我,因為個日佢翻黎話我洗完衫唔掛上天台,我話天台無位,佢就話我唔識早d起身⋯但我前一日已經曬咗九成衫同被,只不過佢唔信jei

大宅

mamacolly 發表於 14-3-21 12:04
c6看在眼裏都心明如鏡,佢有時都幫我做d家務幫輕下,但99叫佢唔洗做
咩唔駛做!!! 大家都要番工的話, 梗係分工合作啦~ 我有一個CASE, 應該有部份JM都知, 就係我99試過出聲覺得點解佢個仔食完飯要洗碗!!! 因為佢個仔結婚前係冇做過家務。難道我天生係阿四!!?? 我同99講, 大家都要番工, 家務就要分工合作。我結婚前響屋企夠係大小姐乜都唔駛做啦~ 咁點解我結O左婚之後, 洗衫煮飯乜都要做??

珍珠宮

又係一個搶仔嘅99,其實99係咪覺得,佢個仔係俾左你,所以你個仔都應該歸佢?

你地真係快啲搬,咁麻煩嘅99,仲要住佢層樓,真係焗住俾佢煩!我明白雖然唔同住,但99如果霸道起尼,真係同同住無分別!尤其是佢乜都批評,好似洗腦咁對住老公,老公工時又長,最後只有兩個結果,一係認同左阿媽覺得你唔ok,要你做好啲,等佢唔駛俾阿媽煩;一係就真係覺得阿媽好煩,狠心唔理阿媽……

我成日都認為,就算係FTM咁又點?尼頭家無左個老婆係,bb識自己出世?煲識自己滾?地方會自己乾淨?其實都係大家分工,一個主外,一個主內,先維繫到完整嘅家!
樓上講得岩架,問心無愧,你打理得屋企整齊,唔駛老公操心,我諗老公都會錫你多啲,99講得出想個孫跟佢,都無道理可言啦…由得佢嘈,嘈到攰咪睇下邊個黑人憎啲囉?!唔好嬲親自己,做個靚媽咪靚老婆!

首頁

尾頁

跳至