婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主唔駛嬲, 唔駛勞氣。你99講乜就由佢, 只要你地兩公婆一條心, 你C6知道你已盡力照顧好屋企同BB已經足夠。加油呀!

大宅

mamacolly 發表於 14-3-21 12:04
c6看在眼裏都心明如鏡,佢有時都幫我做d家務幫輕下,但99叫佢唔洗做
咩唔駛做!!! 大家都要番工的話, 梗係分工合作啦~ 我有一個CASE, 應該有部份JM都知, 就係我99試過出聲覺得點解佢個仔食完飯要洗碗!!! 因為佢個仔結婚前係冇做過家務。難道我天生係阿四!!?? 我同99講, 大家都要番工, 家務就要分工合作。我結婚前響屋企夠係大小姐乜都唔駛做啦~ 咁點解我結O左婚之後, 洗衫煮飯乜都要做??

大宅

mamacolly 發表於 14-3-21 12:20
有次好過分噶,我約咗朋友出去食飯,帶埋仔仔⋯我同c6早就講好今晚煮唔到飯大家自己各自搞掂!散band無耐就 ...
希望樓主唔好介意, 你99真係搞X棍。搵埋D三姑六婆唻講是講非!!!! 你又唔好話"我每日煮飯係咪停一餐就唔得"。 你應該同佢講, 我已經同自己老公溝通咗, 今晚唔煮, 佢自己會搞掂。既然我老公都冇問題, 請問你地仲有咩問題?

大宅

mamacolly 發表於 14-3-21 13:38
佢每次都係咁,同我面對面時咩都無事,轉過頭就開始抱怨呢樣個樣⋯今次又係咁,c6無同佢食飯就得我同仔仔同 ...
唉...對住呢D 99, 真係命都短幾年!!

我會當面同99講 "阿99, 我希望以後大家有咩問題/意見可以拎出唻傾, 唔需要第三者傳話。大家坦誠相對, 開開心心啦。"

大宅

mamacolly 發表於 14-3-21 14:58
我無講得咁直白,但有行動俾佢睇⋯有次阿姨打黎又話我了,佢咁岩係度,我當住佢朋友面話:阿姨打電話黎話你 ...
對住呢D面皮厚過石屎o既人, 係需要坦白d, 直接d架~ 如果佢唔認, 你咪當住佢面打個電話俾阿E, 話不如問清楚, 唔想以後有咁多是非, 影響大家感情。

首頁

尾頁

跳至