婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係FTM,c6每日返工12hrs⋯我湊住仔仔又要做曬家頭細務,每日嘅時間表就係無間隙可停落黎做自己野!我自問做得問心無愧,從生完到宜家就兩年都無重過,阿媽見親我都話瘦成咁要食多d,根本係因為攰!尋晚99同c6因小事吵咗一下,第二日就發信息俾c6,話我地好似一堆爛泥咁,有無對bb負責任?話我從早訓到晚!唔通我休息又有問題?!我只係午覺陪仔仔訓,夜晚都係12點執好廚房後訓,試問訓得幾多?佢又無同我住亦唔知早上幾點起身⋯捱得咁辛苦仲要俾佢話係爛泥,真係好激心!最慘c6每日ot做到14、5個鐘,人都散仲要俾佢鬧爛泥,究竟佢有無同情心噶!!

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子吾使同99住你已經好

原帖由 fittybbb 於 14-03-21 發表
回覆 mamacolly 的帖子

吾使同99住你已經好有福,使乜理佢講乜,做人要識過濾,arm 聽就聽,吾arm聽吾好放在心 ...
雖然唔係同住,但基本上同同住無分別,因為佢有key,想幾時上黎就上黎⋯係佢嘅樓,我地無話可說,最近就係準備搬走,佢竟然話留翻仔仔俾佢湊,我地自己搬⋯佢咁樣分開我地一家人係咪又好有責任心?!真係每句說話都唔理人感受,好自私!

大宅

引用:樓主唔駛嬲,+唔駛勞氣。你99講乜就由佢,+只

原帖由 LiC9_Joey 於 14-03-21 發表
樓主唔駛嬲, 唔駛勞氣。你99講乜就由佢, 只要你地兩公婆一條心, 你C6知道你已盡力照顧好屋企同BB已經足夠。 ...
c6看在眼裏都心明如鏡,佢有時都幫我做d家務幫輕下,但99叫佢唔洗做

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-3-21+00:53+我

原帖由 shinku 於 14-03-21 發表
又唔係同佢住,佢講乜當聽唔到算啦
我 62 講野都好難聽,
又大男人,
所以我地決定搬咗都唔俾佢知我地住邊,每次佢一黎到就開始指三指四,“點解唔XXX”“點解又唔XXX”,指揮曬控制曬,真係好似自己係木偶公仔咁

大宅

引用:你地辛苦時,99睇唔到.99睇到既,都係你地瞓

原帖由 方方媽媽 於 14-03-21 發表
你地辛苦時,99睇唔到.
99睇到既,都係你地瞓覺,或恰眼瞓果"爛泥樣"嘛.
99WA你C6,又唔係WA你,咪等佢個仔自己 ...
佢係話我,佢話兩個人都係爛泥,一個就唔食野(因c6當晚同佢吵完無同佢一起食飯,係佢走咗再食),一個從早訓到晚,即係我,因為個日佢翻黎話我洗完衫唔掛上天台,我話天台無位,佢就話我唔識早d起身⋯但我前一日已經曬咗九成衫同被,只不過佢唔信jei

大宅

引用:哩D+99真係好討厭~+咁講野,+咪令人唔鍾意佢

原帖由 bumum 於 14-03-21 發表
哩D 99真係好討厭~ 咁講野, 咪令人唔鍾意佢, 將來唔好怪人唔理佢囉~
已經個個仔都避開佢,c6三兄弟感情好好,但佢就好中意係中間講是非,今次同c6兩個細佬飲茶係咁唱,兩個叔仔都唔想應佢,原原本本講翻俾我地知,話佢成日講呢d好煩

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-3-21+12:04+c6

咩唔駛做!!! 大家都要番工的話, 梗係分工合作啦~ 我有一個CASE, 應該有部份JM都知, 就係我99試過出聲覺得點 ...
有次好過分噶,我約咗朋友出去食飯,帶埋仔仔⋯我同c6早就講好今晚煮唔到飯大家自己各自搞掂!散band無耐就收到c6阿姨電話(一定係99指使,每次99唔會自己出聲搵單細胞嘅阿姨出聲),阿姨話“你點解唔講聲就走出去吖,XX無飯食吖⋯⋯”我話我每日煮飯係咪停一餐就唔得,我係c6老婆唔係工人喔,佢收聲

大宅

引用:又係一個搶仔嘅99,其實99係咪覺得,佢個仔

原帖由 做個靚太 於 14-03-21 發表
又係一個搶仔嘅99,其實99係咪覺得,佢個仔係俾左你,所以你個仔都應該歸佢?

你地真係快啲搬,咁麻煩嘅99 ...
其實c6係唔會俾佢洗腦,c6話佢無資格講責任呢個詞!從c6細個有記憶開始,就試過幼稚園等好耐都等唔到阿媽接,結果成日自己走翻屋企算數!十幾歲起6299就離婚,三兄弟99俾曬62湊,原本c6想話跟99因為覺得佢可憐,但最後都俾99推翻去62度~我覺得佢地三兄弟從細到大都無母愛,偶爾過黎煮幾餐飯就以為好偉大!試問咁嘅人點會有人對佢有感情,如果我俾仔仔佢湊就真係俾佢洗腦兼且會成為佢呢種人

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-03-21+發表

原帖由 montana 於 14-03-21 發表
係我心目中你地一D都唔爛泥,人窮志不窮,人地睇唔起你地,你地就要更爭氣,將來既野冇人會估到,只要你地 ...
嗯,我都會努力,好似各位姐妹話齋,做好自己問心無愧!最緊要c6明白我係有付出好多就足夠~一個月後可以走人,呢種日子終於可以完結,有真正嘅屋企

大宅

引用:唔好理佢啦..+反正你都大把野做..+唔通真係

原帖由 cnynicole 於 14-03-21 發表
唔好理佢啦..
反正你都大把野做..
唔通真係留返d 野o係你99面前做咩?
仔仔大個咗就好湊d,有時佢翻黎我陪仔仔玩佢就覺得我好得閒,因為佢每次翻黎已經中午一兩點,打掃洗衫係早上已經做好,一兩點都喂完仔仔食飯準備訓午覺,佢就覺得我好似早上起身,中午就訓⋯直接忽略中間過程,有時佢係度過夜,我起身搞掂曬十點半佢都仲訓緊囖

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-3-21+12:20+有

希望樓主唔好介意, 你99真係搞X棍。搵埋D三姑六婆唻講是講非!!!! 你又唔好話"我每日煮飯係咪停一餐就唔得" ...
佢每次都係咁,同我面對面時咩都無事,轉過頭就開始抱怨呢樣個樣⋯今次又係咁,c6無同佢食飯就得我同仔仔同佢食,食飯個陣仲問我30號有無野做,話一起去飲,我話ok~跟住第二日就收到msg話我爛泥,又同叔仔唱我地點點⋯我問過阿姨點解一家人唔坦誠相對,有咩事當面講,阿姨話佢怕當面講你會嬲!我覺得好滑稽,佢咁做我仲討厭

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-03-21+發表

有D人係咁,講人地前又唔諗吓自己係咪做得好過人,雞蛋裏挑骨頭你我都識,到佢時佢做得仲衰過你啦,我99覺 ...
至少目前為止個個都話我仔仔湊得好乖又健康,就係佢永遠覺得如果係佢湊一定更好⋯有次俾佢喂飯,佢好得戚咁話我喂bb會食得多d!我真係想笑

大宅

引用:99對+FTM+呢個+TERM+只會得一個解釋,+就係+

原帖由 moonychan 於 14-03-21 發表
99對 FTM 呢個 TERM 只會得一個解釋, 就係 "洗佢個仔 D 錢既全職媽媽"
無錯,但c6好強調我一定要湊到幼稚園先,始終盡量自己湊會好d,佢話得一個搵錢辛苦d都唔緊要~99只不過係私心,想我返工佢就可以湊b

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-3-21+13:38+佢

唉...對住呢D 99, 真係命都短幾年!!

我會當面同99講 "阿99, 我希望以後大家有咩問題/意見可以拎出唻傾, ...
我無講得咁直白,但有行動俾佢睇⋯有次阿姨打黎又話我了,佢咁岩係度,我當住佢朋友面話:阿姨打電話黎話你尋日翻黎我專登抱bb去訓午覺喔,又唔俾你玩,不過我尋日都係準時兩點同仔仔訓噶,每日都係咁嘅時間你知嘎⋯佢係咁唔認

大宅

引用:回覆+mamacolly+的帖子我同你一樣,我99次

原帖由 SAIYUNG 於 14-03-21 發表
回覆 mamacolly 的帖子

我同你一樣,我99次次黎我屋企都話“一屋垃圾”、“甘得閒都唔執下間屋”……請問 ...
我同c6講好,新地方key係絕對唔俾,俾都要即時當日攞翻,唔夠用,得兩條~以後黎就通知聲睇我地係咪屋企先~試過以前自己住佢無key照黎,一聽電話就話佢已經係邊去接下佢!所以我地今次連地方都唔想俾佢知

大宅

引用:你唔好理6299講甚麼,我的6299都是這樣,無

原帖由 tsuilan 於 14-03-21 發表
你唔好理6299講甚麼,我的6299都是這樣,無時間去她們屋企,又過來鬧我們不孝,我現在都唔理她們,她們以為 ...
我62係好好噶,凡事都爲人着想先,記得有次c6見份工係會經常去東莞,62就叫c6同我商量下睇我介唔介意,始終係多誘惑嘅地方~我諗6299分開就係性格不合

大宅

引用:Quote:mamacolly+發表於+14-3-21+14:58+我

對住呢D面皮厚過石屎o既人, 係需要坦白d, 直接d架~ 如果佢唔認, 你咪當住佢面打個電話俾阿E, 話不如問清楚, ...
阿姨好怕佢,如果對質阿姨會唔出聲,跟住99就會上位反鬧阿姨唔好搞咁多事~有時阿姨都好慘,雖然個腦呆呆地講野又不經大腦口不擇言,但成日俾99利用都好慘,做曬黑臉,利用黎話我,利用佢嘅錢自己買樓又唔還,阿姨叫還錢99居然話,還俾佢做咩吖,陣間俾人呃曬 咪佢咁就唔叫呃?!

大宅

以前我99都係咁講我架,你咪叫佢放長雙眼睇囉,我99份人小心眼到死,唔抵得我個仔親外婆,踩我個仔去抬高親 ...
係囖,我放長雙眼睇大戲,佢咁嘅人就算叔仔老婆有幾好,一唔跟足指示做就開始做野,無人想同佢住,佢好想同細叔住,但細叔女友好怕佢堅決唔會同住,到時唔好痴翻黎我地度

大宅

原帖由 tsuilan 於 14-03-21 發表
如果同62住,好過同99住好多
c6就揀咗近62嘅地方租,到時每晚煮飯一家食,佢唔好過黎我呢堆爛泥度

大宅

引用:唔好意思,我比較鍾意玩野,我肯定會喺99面

原帖由 devil621 於 14-03-26 發表
唔好意思,我比較鍾意玩野,我肯定會喺99面前攬住c6大聲唱:願可做你 腳下那堆爛泥 能守護你 我未理身上 ...
哈哈哈哈

首頁

尾頁

跳至