夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題。(例如︰供樓,比家用,雜費等等) 冇俾家用既C6會唔會話你每月比得唔夠錢出黎幫手屋企開支?
搵得唔多既在職媽媽係咪應該幫C6分擔一半屋企開支呢?
定係哩個應該係男人既責任呢?

禁止訪問

回覆:各位在職媽媽你地C6會唔會同你比較邊個付出多少

翡翠宮

何謂好既有本事既男人?
香港咩人工指數, 咩生活指數大家都知
個男人如果一般打工仔, 想養埋個老婆可能都有心無力

我有工作, 老公負責大部分開支(車/屋/細路學費), 我負責其他同埋去旅行好多時我比. 老公比既部份, 我覺得已經係家用; 如果你講零用; 我唔需要. 我地有時會互相送野; 我覺得有心已經好夠.

jackiemei  而吾係計算自己荷包可以剩幾多。  發表於 14-3-21 13:34
jackiemei  認同。我們家同你差吳多。我覺得家2個人有份。要共同創造更好生活。  發表於 14-3-21 13:33

男爵府

引用:無論太太工作與否,好既有本事男人都應承擔

原帖由 Toffeeyip 於 14-03-21 發表
無論太太工作與否,好既有本事男人都應承擔家裡所有開支
唔關好唔好事,有d好仔搵得少點負擔?相反有d賤男好有錢負擔晒所有開支,但出面好多囡囡,咁點先?我覺得頭家大家有份,邊個搵得多,就出大份d

男爵府

唔關好唔好事,有d好仔搵得少點負擔?相反有d賤男好有錢負擔晒所有開支,但出面好多囡囡,咁點先?我覺得頭家大家有份,邊個搵得多,就出大份d

伯爵府

mini1204 發表於 14-3-21 12:09
何謂好既有本事既男人?
香港咩人工指數, 咩生活指數大家都知
個男人如果一般打工仔, 想養埋個老婆可能都有 ...
agree

大宅

基本上我C6係負責晒屋企所有開支 (供樓, 水電煤, 管理費等等) 我份糧就我自己用, 另外佢會再俾幾千蚊家用我 (主要係買日常用品, 買菜錢)。我C6好鼓勵我有私己錢... 但我有錢剩的話會入番去我地個SAVING A/C, 當儲錢。

其實兩公婆仲邊有得計唻計去...

大宅

個男搵得多咪自己攪晒老婆一毫子都口洗比喇 個男搵得唔多咪攤開兩份糧齊齊洗啦 最怕大家搵得唔多又唔想攤出來大家洗 各自有私心 懋自己留多d 私己又唔想比對方知

大宅

回覆:各位在職媽媽你地C6會唔會同你比較邊個付出多少

樓主都話明媽媽搵得唔多,搵得唔多又點俾呀。。。
假如我搵得多過老公,養埋佢有咩所謂,養埋佢屋企都仲得。呢句係for嗌交時用,係永遠冇可能實踐既。

大宅

我老公俾晒所有開支同家用, 連我屋企家用都俾埋,
我有做野果陣就自己儲起d錢, 依假冇做野, 都係靠晒老公
不過我老公明白我冇同佢計錢, 所以佢都冇同我計.

珍珠宮

回覆:各位在職媽媽你地C6會唔會同你比較邊個付出多少?

付出唔係淨睇錢,如果佢負擔所有開支,但唔做家務,可以一腳伸出門口了

輸入搜索內容

侯爵府

好媽媽勳章

好既有本事既香港女人,係會原意分擔部分家庭開支,因為“家”是大家共同建立的。
這,基本上就是娶香港女人與娶B6的明顯分別

子爵府

畀面勳章

差唔多所有支出老公俾,我咪負責做家務湊仔照顧老公,一個家唔係俾錢多就付出得多,冇得樣樣咁計,都係盡自己能力為個家做到就好就夠啦

侯爵府

BK Milk勳章

我們是共產黨,老公把所有收入全交比我分配,所以冇得計

首頁

尾頁

跳至