親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們一家打算暑假到瑞士玩,會住apartment,會到market買食物煮煮煮,但唔知d食材有幾贵?如有人有相似旅遊經驗,可否告知?

大宅

回覆:瑞士生活,消费如何?

十幾年前住過,everything very expansive except chocolate

水晶宮

瑞士消費真係好貴,而且係用瑞士法郎,但如果要在service apartment煮食,就要揾間廚房設備好D既service apartment,同近間大型超市啦。

大宅

引用:瑞士消費真係好貴,而且係用瑞士法郎,但如

原帖由 HLDMaMa 於 14-03-21 發表
瑞士消費真係好貴,而且係用瑞士法郎,但如果要在service apartment煮食,就要揾間廚房設備好D既service apa ...
你地會不會知道一舊肉一袋番茄會係幾多CHF呢?

水晶宮

回覆 bbroy 的帖子

其實香港超市-包腸仔價錢都吾同啦,何況講到甘遠,但超市就比-般平好多,而且吾係樣樣都啱你煮,所以在超市拺到啱煮已比你出去食平好多了。例如我地在意大利麵包快餐店買-個包8歐羅,-罐汽水3.8歐羅做lunch,甘都$130港幣啦,但超市-罐汽水2蚊歐羅平嗎?都甘幾蚊港紙喎,但習慣幾日後,你可買cheese、egg、西班牙火腿夾麵包做早餐,
你就覺得平好多啦。

大宅

找到這個Switzerland online supermarket!
http://www.coopathome.ch/b2c_coop/app/displayApp/(cpgnum=1&layout=7.0-1_0_2_7_8_9_10_13_12_51_17_14_20_46_47_52_23_25&uiarea=15&carea=%24ROOT&xcm=coop_dev&cpgsize=)/.do#|scat/?key=0/4AD5E15A77AC2A2DE10000000A030109&nav=SUPERMKT
good 呀!
之前去Tasmania,都係玩到邊煮到邊,每次去supermarket買食材,大约$800~$1000 for 3days,已買好多。

男爵府

我可以比少少idea你。我2012年一家4口去左德國,瑞士2個星期,瑞士去左一個星期,包括luzern, lauterbuennen, zermatt, 在德國同zermatt 都係住apartment。自己煮飯約$150-200 一餐晚餐,有肉有菜,有飯或意粉。早餐約一百幾十蚊,有生果,面包,蛋,腸或火腿,果汁。
如果出去食平平地5-600,平均都要800-1000一家四口。
我帶左D日式咖哩一磚磚果D去,好方便,配當地肉同蔬菜。

別墅

暑假去完,貴㗎!30蚊一支500ml可樂。超級市場相對平D!去一D類似food court食嘢,2人消費共三百元港幣左右。食嘢唔算太貴,上少女峰嗰D纜車費仲甘

珍珠宮

BK Milk勳章

瑞士消費高的,比德國貴

別墅

策馬特,好值得去!嗰次住一晩,第日上山。如去,建議住2晚!個人覺得策馬特比少女峰更寫意

大宅

引用:我可以比少少idea你。我2012年一家4口去左

原帖由 funfunyuyu 於 14-03-21 發表
我可以比少少idea你。我2012年一家4口去左德國,瑞士2個星期,瑞士去左一個星期,包括luzern, lauterbuenne ...
curry磚個提議好好呀!

大宅

引用:我可以比少少idea你。我2012年一家4口去左

原帖由 funfunyuyu 於 14-03-21 發表
我可以比少少idea你。我2012年一家4口去左德國,瑞士2個星期,瑞士去左一個星期,包括luzern, lauterbuenne ...
咁supermarket容唔容易搵?你們一家驾車還是乘交通工具?還是兩樣都有?

男爵府

引用:策馬特,好值得去!嗰次住一晩,第日上山。

原帖由 babycats 於 14-03-21 發表
策馬特,好值得去!嗰次住一晩,第日上山。如去,建議住2晚!個人覺得策馬特比少女峰更寫意

...
Zermatt 真係好靚。我住左3晚,行左2日山,D景係氣勢磅礡,breath taking

大宅

多謝大家的意見,好有用!對於瑞士,我暫時都仲係一頭霧水。。。

男爵府

引用:Quote:原帖由+funfunyuyu+於+14-03-21+發表

原帖由 bbroy 於 14-03-21 發表
咁supermarket容唔容易搵?你們一家驾車還是乘交通工具?還是兩樣都有?
Supermarket 好容易搵。我冇自駕,坐火車為主。

男爵府

回覆:bbroy 的帖子

我十幾年前係瑞士住過,食物因好多要外國進囗,所以真係好貴。最慘係初初去到果陣時買豬肉黎煮,但點煮都覺得好\"蘇\",同香港d豬肉唔同味。面包又鬼死咁硬,所以成日食即食面。我建議去超級市場可以去買現成d蘇皮,自己焗pie食,好正!因為價錢都唔會好貴。

大宅

回覆 bbroy 的帖子

Please don't mind I can't answer you in Chinese as I don't know how to type Chinese. Whatever, here my sharing..

I have been to Switzerland last Summer for two weeks. The thing there was expensive especially when you dine out. The food in the Supermarket was not cheap but I loved the vegetable there as they was extremely fresh and yummy. I always pick those vegetables(e.g. button mushoom, butter lettuce) which was expensive in Hong Kong but became relatively cheap there. The sausages and ham was in good quality and good for packing lunch! Some food in promotional price can help you to save money! We do enjoy the trip in Switzerland although we spend quite some money.

男爵府

我 11-12 月歐遊玩左 5 國,瑞士最貴。可以話咩都貴,火車費又貴,酒店又貴,出街食又貴。

如果你上雪山就睇下 d pass。

食野方面可以買 supermarket d 燒雞,對比當地算抵食,而且幾好食的。

另一樣我覺得抵食就係 yogurt,好多口味揀,我買最平本地超市既牌子,但都幾好食。可以買埋當地朱古力,我又係買當地超市牌子,唔可以話好好食,但就好抵,平過香港。

另外如 service apartment 有焗爐,你可以買雪藏 pizza, lasagna 返去焗,經濟 d。

早餐可以買麵包整多士食。可以買 d 曲奇做早餐或零食,價錢算可以 (但唔係隻隻都好食,撞手神)。

伯爵府

2018母親節勳章

十幾年前小住過兩個月:五丶六點左右D新鮮肉會減價,以火雞肉最平。蔬菜好貴,奶類食品平靚正。

複式洋房

回覆:etoile 的帖子

我喺瑞士法郎對6個幾7蚊嘅時候去,去咗兩星期,成個旅程用咗萬7港幣左右

首頁

尾頁

跳至