跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 reginang 於 07-12-5 02:02 發表
今日的沙沙
讓媽媽沒覺好瞓
皆因
下排牙肉出現了白粒
第一顆乳齒準備就緒
天氣愈冷北風起
令本身己有濕疹的皮膚再變差
適逢6個月的猛長期
晚上又要追著媽媽要奶
再再加上流鼻水兼夾塞
食奶食到叫救命
全因為以上種種 ...

regina,
辛苦晒你了.
沙沙有濕疹, 咁你屋企有冇用放濕機? 我問皮膚專科醫生, 佢地都係話有濕疹最重要都係幫皮膚保濕, 用放濕機同搽cream咁.

至於沙沙有流鼻水, 可能真係有d冷親喎. 你記住幫佢著暖d, 同埋流鼻水流得犀利就睇下醫生啦.

希望大家的bb都身體健康!
p.s. 我本身怕凍, 最怕冬天. 而家有小朋友, 更加唔喜歡冬天.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 piggy2007 於 07-12-5 17:18 發表
唔怪得最近好似見你小咗online, 原來係病咗. 小心身體呀.

piggy2007,
係呀, 我自從上次bb半歲聚會後就一直病到而家仲未好. 呢兩三個禮拜乾咳, 晚上瞓得好差. 好在呢個禮拜轉左睇灣仔一個中醫, 唔知咁啱定咩, 食完佢的藥d痰鬆左好多, 瞓落床再冇話乾咳到c. 而家仲有少少痰未清晒啫. 希望我病埋呢個禮拜就好番啦! 你有心了!

regina,
係呀, 小朋友唔舒服有媽媽抱真係瞓得好好多架. 雖然辛苦, 但係阿Q咁諗, 再過多幾年佢地就未必會扭阿媽抱了. 襯佢地仲細就sweet sweet多d.
係呢, 家姐仔係咪同你地一間房瞓? 定自己一個一間房? 細佬唔舒服有冇影響家姐休息?
另外, 我記得之前你話會有工人到步, 工人到左未? 幫到手嗎?
好多問題, 唔好意思.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 jess0331 於 07-12-7 16:00 發表
my bb sunddenly develope 玫瑰疹 ar:-( :-(

jess0331,
唔使擔心, 出玫瑰疹至難捱係bb發(高)燒, 又唔知佢咩事. d疹係退左燒才出來的.
你記唔記得你的bb燒了幾多日? 我大仔出玫瑰疹時已經超過1歲, 冇再食人奶, 那時高燒好似燒了3-4日, 擔心c我. 但另一個bk mami有繼續餵佢仔仔食人奶, 佢仔仔出玫瑰疹燒冇咁耐, 同埋d疹都好快退. 我地都覺得食人奶對bb係好好的.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 MYPPBB 於 07-12-4 23:00 發表
I got it from Sogo and it costed $99. How much is yours?

我隻"日.月.星"杯杯都係在SOGO買的, 原價$108, 我買時係sogo大減價, 唔記得係10% off定15% off.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 jess0331 於 07-12-10 11:12 發表
btw any of your bb still havnt grow teeth???mine still got no sight of it yet wor:tongue:

jess0331,
唔使擔心, 我諗呢度好多bb都未出牙仔.
我隻妹妹都無出牙呀, 影都未見.
其實母乳寶寶遲些少出牙仲好, 因為佢地出牙就好容易會咬親媽媽的了.
我隻妹妹早排有幾次可能係未肚餓, 我又夾硬抱佢埋心口叫佢食奶, 佢隻衰妹唔知係咪不耐煩, 竟然咬我呀! 好在佢未有牙, 咬都唔痛, 不過我都好大聲咁"哎呀"叫, 然後叫佢唔好咬媽媽, 話媽媽會痛痛.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 yuenru 於 07-12-13 22:54 發表
aiya, 我阿囡發左幾日燒, 今日復診先知係玫瑰疹呀. 我呢個阿媽真係後知後覺 :(.大

yuenru,
你完全唔使怪自己喎, 因為出玫瑰疹見到d疹前係冇咩特別病徵, 只有高燒, 有時又有埋小小喉嚨紅, 真係要到退燒見到d紅疹至知係玫瑰疹的.

so info for you ~

玫瑰疹

一般而言, 玫瑰疹的潛伏期為5-15天左右, 其典型的症狀是幼兒突然發高燒, 且常常燒至攝氏39度以上, 亦會持續3-5天。當開始退燒或已不發燒時, 身體才會出現一點點紅疹, 觸摸無痛無癢, 之後慢慢擴散至手腳, 但不會在臉上出現。基本上, 當孩子感染玫瑰疹時, 家長無需太過憂心, 只要預防併發抽筋現象已可。

當退燒後, 幼兒的精神會不錯, 會玩、會笑, 這與腦膜炎等嚴重疾病不同。這時bb病情大致已隱定, 紅疹約在2-3天後自然散退, 並不會留下痕跡, 而且孩及多數出過玫瑰疹後便會終身免疫。

由於玫瑰疹是一種病毒感染而引起的疾病, 現暫時無藥物可以治療, 加上此病又沒有甚麼併發症, 一般在高燒退後疹子出來時, 病情就差不多痊癒, 所以治療是要令孩子盡快退燒。父母只要按照醫生指示, 定時讓孩子服食退燒藥, 多飲水補充身體水分, 同時要保持皮膚清潔, 避免帶小朋友到公眾場所, 待至數天內會自然痊癒。

據有湊仔多年經驗的珍姐提示, 媽咪可以待bb的紅疹消失後, 到藥房購買 "魚彭"魚腮一
~ ~ 哎呀, 之後的字已經俾bk"食"左
see also this topic >click<

珍珠宮

好媽媽勳章

MERRY CHRISTMAS!!!

我冇咩特別呀, 仍在努力餵同泵人奶. 不過我隻妹妹又病了. 可能係哥哥帶左d菌俾妹妹, 妹妹咳左成個星期了.:-( :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 yan07 於 08-1-4 17:27 發表
可能是天氣問題啦,
我B女鼻塞的好緊要,吃奶都吃不到.
搞到不斷扭計.
有冇計?

要確定bb著得夠暖.
可噴/滴生理鹽水幫助軟化bb鼻孔內的鼻屎, 再以棉花球沾熟的暖水幫bb通鼻 (即係好似初生bb清潔鼻孔咁).

仲有可考慮bb睡覺時墊高少少頭部(以毛巾在床褥下墊高), 又或者開暖爐或放濕機.
小心如果只開暖爐, 可能會乾得滯. 朋友的大仔就係開左暖爐乾得滯攪到流鼻血.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 hellocatcat 於 08-1-4 21:53 發表
有無媽咪試過病後奶量急降呀? 請問有乜辦法呀? 係咪會無晒奶架? 定係好番之後, 奶量會回復正常架? 我腸胃炎食緊藥, 但突然間少咗奶, 我都唔知bb食乜呀?:-( :-( :-( :-( :-( :-( ...

我腸胃炎同感冒病時奶量都會跌的. 不過病好後食番正常份量的食物, 同埋我有keep住飲木瓜魚湯, 奶量都可以回復正常呀.

腸胃炎記住要小心清潔雙手同環境, 千祈唔好傳染俾bb. (我試過可能洗手洗得唔夠乾淨, 傳染左俾小朋友, 攪到大仔上吐, 妹妹就下瀉 )

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 BB618 於 08-1-4 17:58 發表
呢排咁凍, 夜晚都係一齊訓,
費時再凍親

我兩隻仔女都係好叻踢被. 所以呢個冬天我俾佢地著到好暖來瞓(夾棉背心或夾棉長袖外套, 視乎溫度), 即使踢左被都冇咁易冷親.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 reginang 於 08-1-7 14:47 發表
依家每日有2-3次食固體, 其餘時間任食媽媽奶, 半夜如事, 我已經筋疲力竭, 好想晚上轉左奶粉比佢, 但當我去到shop, 看見一罐罐奶粉既時侯, 個心又忐忐忑忑, 最後都係空手而回.

regina,
而家d奶粉越加越貴(相對我地大仔/女細個的時候), 所以, 可以餵耐d媽媽奶, 可以做到全人奶, 就梗係very good lar! 加油啊!

re: 夜奶
我隻妹妹6個禮拜明明戒左夜奶架嘛. 不過入冬以後晚上成日醒1-2次. 所以呢, 我而家都係晚晚冇覺好瞓.
唔知食奶粉的bb會唔會有d又食番夜奶呢??-( 等我遲d在0705開個topic問下人先.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 yan07 於 08-1-8 16:13 發表
我日頭返工的時候BB唔肯用奶樽,而是食3次粥仔.
我在公司泵的人奶完全沒用了.
試過她睡著的時候餵她,她也只能飲倒1.5安.
BB日頭完全唔飲奶得唔得架?? ...

yan07,
BB 7-8個月已經食3餐固體食物好似算快. 不過我覺得最緊要睇bb增重同增高長得好唔好. 如果bb增重同長都跟到本身條生長curve, 又食得瞓得健健康康就冇問題.

如果bb唔肯用奶樽飲奶, 你又好想佢飲多d奶, 會唔會有人得閒用針筒餵佢? 我有同事的細囡都試過有段時間唔肯用樽飲奶 (佢不嬲係用bottle feed囡囡的). 那段時期佢工人就好有心機咁用針筒餵奶. 好彩過了唔知幾耐(我冇問清楚), bb又肯用番bottle.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 jess0331 於 08-1-9 11:05 發表
any of your bb still havn't crawl yet???mine still cant and go teeth?-(

jess0331,
我隻妹妹都未識/肯爬. 不過佢好鍾意"扒"在床上(唔鍾意面向天), 而家有時都會手腳撐住張床"gut"起個pat pat 1-2秒, 我諗佢係想學爬了.
牙仔呢, 妹妹在1月頭已經見到1隻牙仔的一角了. :mrgreen:

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 jess0331 於 08-1-10 12:12 發表
haiz my bb also the same ar..always want to be carried around cant even sit still!!! but my b still cant crawl really very worried...:cry:

jess0331,
你的囡囡比較重磅, 係會比起其他同月齡而輕磅的bb遲一點轉身, 爬又或者企的. 因為bb身體重, d肌肉仔都要多一點的力才能夠轉動嘛. 好正常的, 不用擔心.

MYPPBB, BB618,
原來你地同bb去左studio影相了? 我等住睇你地的相啊! (可否post入來呢個topic? 因為0705其他topic我冇咁留意架!)

我下個月都會去studio影相. 大仔那時影了BB Cute同埋Baby House, 呢兩間我都有些造型幾鍾意, 所以諗住妹妹都會影番呢兩間. :mrgreen:

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 monkichi 於 08-1-11 14:15 發表
宜家仲有無 baby house 呢?? 我見無人再講呢間 studio 咁o既??
如果仲有, 我都諗住帶 tintin 去影呀.

monkichi,
應該有的. 我朋友上年都仲有帶佢的大仔去影. baby house的攝影師做埋結婚拍攝 (包括婚紗相同結婚當日拍攝), 所以相信間studio一定唔會話捱唔住. 賺到笑就有.
~ 不過而家d影小朋友相的studio真係如雨後春筍.

珍珠宮

好媽媽勳章

收到 香港母乳育嬰協會 一個電郵, 轉貼如下:
====================================

各位媽媽:

本會的「爭取立法設置育嬰間」活動已於07年12月1日假中環遮打花園舉行,當日非常高興邀得9名現任立法會議員出席支持,並成功引起公眾對事件的關注。

不單如此,我們的要求亦得到回應,07年12月12日立法會議員便以接近一致票數(出席議員中僅一人投棄權票)通過由李永達議員提出,並由周梁淑儀及李國麟議員修訂的「爭取立法設置育嬰間」議案*。

議員們的積極關注及支持,總算為我們的爭取行動打下了一口強心針。不過距離真正落實立法其實依然還有漫漫長路,我們仍然需要閣下簽名支持,讓政府官員了解到事件的重要性。

敬請大家click入以下網址簽名「爭取立法設置育嬰間」:
http://www.breastfeeding.org.hk/dec01sign.htm >click<

網上簽名行動將於08年3月8日結束,所收集到的簽名,將用作日後向政府遞交聯儲信件之用。

你的一個簽名正正代表著你的一把聲音,請踴躍支持。

謝謝!
香港母乳育嬰協會

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 BB618 於 08-1-16 10:31 發表
我今日收到阿仔d相條link, 大家可以睇下:
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-01-06/matthew_shing.html

BB618,
睇左d相了. 我覺得警察的造型好英, 好正呀!
至於至攪鬼造型呢, 我會選農夫造型.:D
咩道具都放入口 ~ 我大仔細個時影造型相又係咁架. :lol

另外, 我想問你地一家的衫係咪親子裝, 在邊度買架? 我下個月會同妹妹同大仔去影樓影相, 不過我未諗掂大人著咩衫好.

珍珠宮

好媽媽勳章

請大家多多支持, 為提倡母乳餵哺出一分力!

收到 香港母乳育嬰協會 一個電郵, 轉貼如下:
=============================

各位媽媽:

本會的「爭取立法設置育嬰間」活動已於07年12月1日假中環遮打花園舉行,當日非常高興邀得9名現任立法會議員出席支持,並成功引起公眾對事件的關注。

不單如此,我們的要求亦得到回應,07年12月12日立法會議員便以接近一致票數(出席議員中僅一人投棄權票)通過由李永達議員提出,並由周梁淑儀及李國麟議員修訂的「爭取立法設置育嬰間」議案*。

議員們的積極關注及支持,總算為我們的爭取行動打下了一口強心針。不過距離真正落實立法其實依然還有漫漫長路,我們仍然需要閣下簽名支持,讓政府官員了解到事件的重要性。

敬請大家click入以下網址簽名「爭取立法設置育嬰間」:
http://www.breastfeeding.org.hk/dec01sign.htm >click<

網上簽名行動將於08年3月8日結束,所收集到的簽名,將用作日後向政府遞交聯儲信件之用。

你的一個簽名正正代表著你的一把聲音,請踴躍支持。

謝謝!
香港母乳育嬰協會

珍珠宮

好媽媽勳章

MYPPBB,
好耐之前傾過話你都有買到煮bb粥仔的玻璃杯, 想問你用成點呀? 我今晚第一次正式用隻杯煮粥仔俾妹妹食.
雖然傃煲出來的米幾"林", 但係我覺得bb食都係食d爛晒的米好d, 所以我用了那個過濾器將粥仔"過濾"壓爛. 不過就算係壓爛, 都係有點水還水, 米還米的感覺, 覺得d粥仔唔夠棉.
明天晚上我會再試以呢隻杯煮粥仔, 不過諗住煮前會將d米用熱水浸個零小時(或者放埋入保溫杯度), 睇下會唔會棉d好味d.
係呢, 你試左用呢隻杯煮有味的粥仔未? 我都唔肯定煮有味的粥仔呢隻杯好唔好用. 如果唔好用, 我會用番細電飯煲來煲粥仔.
不過隻杯始終有用, 第二時小朋友好似大人咁食飯+餸, 但係想俾小朋友食煲爛d的飯, 就又可以用呢隻杯仔了.

珍珠宮

好媽媽勳章

想跟大家分享我的喜悅, 因為今晚我親眼看著妹妹爬出第一步:

===== 妹妹今天的日記 =====

晚上準備睡覺前媽媽讓妹妹在大人床上活動一下,並跟哥哥一起玩。媽媽以手提電話引墁庭爬,墁庭終於爬出了第一步:妹妹以雙手撐起上身,雙腳由伸直的位置曲起變成跪著一般,接著雙手向前伸長,一撐起上身雙腳又變成伸直的位置,再將雙腳由伸直的位置曲起變成跪著一般--妹妹這個爬行的姿勢有點像一隻小青蛙。:lol: :lol:

妹妹再多爬兩次後,已經懂得協調手腳,會像一般嬰兒爬行般:伸出右手左腳向前移,再以左手右腳向前移。:mrgreen:

妹妹初時像青蛙的爬行姿勢實在很可愛,媽媽不曾見過哥哥有類似的動作,又或者哥哥爬出第一步時媽媽在公司努力工作中吧?!媽媽好高興今天晚上親自目睹妹妹爬出第一步,真的好開心啊!

另, 今日亦看到妹妹的第二隻牙仔了!

[ 本文章最後由 amypekkle 於 08-1-20 03:29 編輯 ]

首頁
45678...9

尾頁

跳至