跳至

首頁

尾頁

伯爵府

myppbb
其實bb食人奶或奶粉都好,我地都祗希望小朋友健康快樂!
我大女出生時都有發現心臟有個窿,一歲前己經自己痊癒,跟住都吾需要再去醫院follow up,所以你仔仔都一樣,放心放心

原文章由 MYPPBB 於 08-2-22 22:49 發表
hello咁多位,好耐冇上嚟喇,呢排公司好忙,冇乜時間上BK.

我經己停咗餵人奶啦,有少少失落之餘感觉上輕鬆咗. 唔知关唔关事,自從減少咗飲人奶之后,BB就咳啦!起初以為因為有痰,諗往等佢慢慢好,之后化痰藥水,咳藥水,川貝 ...

伯爵府

jess
你在tst 那一邊靠近.
我都打算飲茶,坐幾耐都得麻

原文章由 jess0331 於 08-2-24 18:26 發表
i will try to come as early as i can la...but no promise wor....ermmm.... as for the place.... i dun reali know where to eat wor....as that hr is ard lunch reali quite hard to find place....unless u ...

伯爵府

bb618, jess
ok, let's make it during easter holiday

原文章由 BB618 於 08-2-25 12:43 發表

Sorry 呀, sorry呀,
聽日臨時有個interview,
出唔到0黎~
唔好意思呀,
不如等我去完旅行再約出0黎 (e.g. 復活節?)

伯爵府

hellocatcat
泵奶次數減少,相對供奶量都會減少,可能初頭幾日會少少谷,不過身體適應後就不會.

原文章由 hellocatcat 於 08-2-26 09:25 發表
各位媽咪, 我個BB已經9個月大啦, 自從食咗固體食物之後, 飲奶量少咗, 每日兩餐用樽餵之餘, 一餐埋身食, 原本我每日泵奶4次, 但依家BB食少咗, 我想泵少D, 但我想問問下大家, 如果我泵少D次數, 咪會谷住谷住囉? 另外就 ...

伯爵府

jess
冇緊要啦,你地玩得開心d.
來日方長,慢慢再約

本來今日同沙沙去playgroup,點知臨出門口被沙沙嘔到我一身都係,原來佢發燒 最後都係留在家,吾好傳染其他小朋友

伯爵府

我都吾知,工人話佢有d 熱,諗住幫佢探熱啦,喊喊下仲嘔埋tim,現在都仲有101度

原文章由 jess0331 於 08-2-26 16:08 發表
wad happen ar...is sasa feeling better now????hope he is alright...the weather is terrible this yr....

伯爵府

我見佢only發燒冇其他病徵,so冇去睇醫生,至怕去到clinic個個都病 食住退燒藥先算啦

原文章由 BB618 於 08-2-26 21:22 發表

吓, 睇左醫生未呀,
呢兩日忽冷忽熱,
要小心小心呀~

伯爵府

大家都保重啦

阿仔今日發燒同嘔,所以晚上吾比佢食粥,一心都想佢食奶,不過佢就真係好似"蜞那"咁痴住我心口...... 比佢揸乾揸淨

原文章由 jadeleejk 於 08-2-26 21:46 發表
regina,

呢D天氣大人細路都易病, 我地多多都又咳又鼻水, 剛剛睇左醫生....

伯爵府

bb618
我都好想去澳大利亞呀
eason做緊果個節目拍得好正

原文章由 BB618 於 08-2-26 21:24 發表

我都係第一次同qoo仔搭飛機咋,
要成9個鐘 (澳洲),
希望佢適應啦~

伯爵府

amy
你地好犀利,全人總動員去影相,好熱閙呀

伯爵府

沙沙今日仲燒,40度成個火人仔

伯爵府

thanks thanks
不過沙沙燒左幾日真係瘦左成個圈....

原文章由 yuenru 於 08-2-29 10:05 發表
reginang and amypekkly,
get well soon...

伯爵府

呢2晚想同阿仔戒夜奶,瞓覺前開formula 用bottle飲,佢死都吾肯啜

伯爵府

細bb 用肛探比較準確.
但我仔用耳探都ok,沒有太大掙扎,唯有用玩具引下佢啦.

原文章由 yan07 於 08-3-7 16:03 發表
有沒有方法幫BB度體溫?

忻忻發燒,但是一度體溫(耳探)就拼命掙扎,

於是我就去萬靈買了探額頭的,但是超級好笑,要貼緊皮膚從一邊的太陽穴移到另一邊!我沒有一次成功?有沒有方法介紹???? ...

伯爵府

jess
祝你地一家玩得開心食得開心

原文章由 jess0331 於 08-3-18 17:50 發表
i am going to singapore this thursday ar....first time with bb do i need to bring any food leh???

伯爵府

to all 奶媽
最近我既奶量勁跌,真係好吾開心,現在早午晚都補奶粉,阿仔未夠一歲就吾夠奶....... 不過我還會繼續餵,希望餵得一餐得一餐

伯爵府

jadeleehk
我都吾會pump,因為明知pump吾到mouth:
奶粉係試過好多次之後,現在慢慢可以接受到,但亦不是每次都會飲晒,其實每次都係補3oz度,有時細佬好似like食麵包或其他食物多d

伯爵府

happygirl33
welcome
我細仔都病過2次,1次有鼻水去睇醫生,醫生都係冇比藥,話等佢自己打底病菌,1次發高燒有2-3日,但要有38度以上才可食退燒藥,不過除左病,細仔有濕疹問題,前後都睇過3/4次醫生,有時要塗類固醇 好在最近用左隻bath treatment有好轉 
你地在uk生活,囡囡既飲食會吾會有d吾同,係吾係食西餐多d呢 

伯爵府

jadeleejk
現在我仔都補奶粉嘞,雖然我一日都有3次埋身,但明顯係阿仔啜一陣已經冇咩奶,所以都照補3餐奶,依家每餐補3oz佢都可以食晒,但我試過比多d佢又吾肯食,奇怪...... mouth:

原文章由 jadeleejk 於 08-3-22 11:55 發表
我估多多都係少食啦咁, 我已經全埋身啦, 都唔覺得多奶既呢 , 點解我咁肥都唔多奶架, 真係覺得對唔住呀仔 .

你講開, 人奶B真係強壯D呀可能, 之前染到H3, 其實燒左一兩日就退燒, 反而食哂5日特敏福, 搞 ...

伯爵府

jadeleejk
我係skin to skin first 架

0600 ~ skin to skin
0900 ~ 100ml formula + 半片麥包/fruit
1200 ~ 一碗粥
1530 ~ 100ml formula (如果我在家就先埋身食)
1900 ~ 一碗粥
0900 ~ skin to skin (sleep)
2300 ~ 150 formula

半夜醒就比水,可能冇餵半夜所以少左奶 但係繼續餵又好似一直吾知餵到幾時 好想佢一覺瞓天光 mouth:

原文章由 jadeleejk 於 08-3-28 00:13 發表
HELLO,
呢兩個WEEK無工人, 真係做到我CC下, 多多又好痴身, NAP都要抱住, 搞到我周身骨痛 , 又未開始PUMP奶mouth:mouth:" />

REGINA,
其實會唔會越補奶粉越少奶架?

AMY,
你女女鐘意食粥咁乖既 ...

首頁

尾頁

跳至