懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽咪

想請教以下問題:

- 傷口會痛幾耐? 餵人奶可否食止痛藥?
- 生完可否即時餵人奶? 幾時可以落牀?
- 係咪唔可以補住? 大約幾時先可以進補?
- 生完可否食薑飯?
- 醫生有冇規定生完幾時要你便便?
- 有冇特別野唔食得?
- 幾時可以做產後運動?

唔好意思咁多問題, 因第一胎是順產的.

謝謝.

大宅

我5月尾開刀生, 等我記下先:

- 傷口會痛幾耐? 都痛左幾日, 其實我覺得子宮收縮痛過傷口 餵人奶可否食止痛藥? 可以, 醫生會就住開
- 生完可否即時餵人奶? 其實係可以架, 不過我個陣阿b唔係身邊, 我落到地先餵 幾時可以落牀? 第一日要吊鹽水, 插尿喉.到第2日拆左尿喉就可以落地
- 係咪唔可以補住? 大約幾時先可以進補? 我淨係知唔好食魚/魚湯, 我自己頭果個月都冇乜點補
- 生完可否食薑飯? 我冇食呀
- 醫生有冇規定生完幾時要你便便? 我記得拆左尿喉姑娘會要你6個鐘內去小便, 如果唔係就有問題. 另外, 醫生會問你有冇大大, 不過我問過姑娘, 唔一定要即刻要大大, 我自己就第3日先有
- 有冇特別野唔食得? 魚/魚湯
- 幾時可以做產後運動? 我仲未keep住, 人地話開刀頭3個月都唔好做運動住, 所以仲係大肚腩:tongue:

唔好意思咁多問題, 因第一胎是順產的.

複式洋房

- 傷口痛都幾耐,不過可以接受, 之後間中會陰陰痛,無大問題
- 可以即餵人奶,無插頂到痛已ok, 我是因為生不出才開刀,所以比起生bb 的陣痛,真是小毛啦.
- 生完後我媽媽俾黃"線" 飯我食, 好正啦, 出院後才食薑飯, 最初食燕窩, 冬蟲草等, 當然日日有鷄, 後期先係毛鷄酒及大補.

原文章由 mabel_leung 於 07-8-20 14:14 發表
各位媽咪

想請教以下問題:

- 生完可否食薑飯?
- 特别嘢唔食得有架, 不過我都忘了, 希望我媽咪記得, 我下個月生第二個啦
-好運動好快就得,有記錯約三星期可以做situp, 我生完個半月己經去美容院做treatment. 未做situp 之前有做小小輕鬆的提腿運動, 其實你可以問下你會醫生, 點解我那快可以做運動,因為當我問醫生時, 佢同我講話"放心啦, 其實個傷口要刀仔先會爆,做situp 運動無問題., 所以到時問下佢, 佢知道你的康復情況, 人人不同, 小小痛一定有,但都可以做運動.
- 醫生有冇規定生 ...

大宅

原文章由 mabel_leung 於 07-8-20 14:14 發表
各位媽咪

想請教以下問題:

- 生完可否食薑飯?
- 醫生有冇規定生 ...

開刀所有不可食有薑整的食物,要用果皮取代,俾順產更為清淡,要走哂d惡露先可以開始補啊!

別墅

我都係5月尾開刀生呀!

傷口第6日拆咗線後就唔係太痛, 頭幾日加埋子宮收縮就痛啲.
餵人奶都可以食止痛藥同打止痛針

生完落番病房後可以餵人奶, 但係我因為要輸血,兩隻手都插哂針郁唔到,所以第三日拆咗其中一隻手0既針先開始餵.我係第三日先落床

要30日後先可以大補

- 生完可否食薑飯?
唔可以,,,,所有行氣活血的都要等15日後先可以慢慢加份量

記住唔好食高蛋白0既食物,,,一來餵人奶的話會令bb肚脹,,二來傷口易生肉芽

[ 本文章最後由 yannoaron 於 07-8-20 16:55 編輯 ]

複式洋房

我都係開刀生第一胎呀,但我有飲魚湯喎...

因為開刀關係,所以唔食得任何補品嘛,怕血氣太盛,爆口嘛....

但魚湯,醫生都建議飲喎...

我朝早九點開刀,當晚深夜,姑娘就抱我個BB去我床邊畀我試餵人奶喇...不過第二日先可以落床...

因為我餵人奶關係,所以要飲大量魚湯谷奶...日日都飲一大煲魚湯AND木瓜湯...

至於止痛葯我就無食,因我唔係太怕痛...加上我怕上癮,所以唔食囉..

大宅

我一開完刀, 医生又係叫我媽咪煮d好溶嘅魚湯(奶白色果d)比我飲, 第三日就開始飲, 一飲即谷奶, 好掂

別墅

各位媽咪

唔該洒呀 

仲想請問下,飲邊類魚湯易d上奶呢? 我知生魚就唔飲得, 會另傷口生肉芽.

咁開完刀,花膠食唔食得呀?

仲有2個星期就生喇, 好緊張呀

Thank you very much.

大宅

原文章由 mabel_leung 於 07-9-1 13:17 發表
各位媽咪

唔該洒呀 

仲想請問下,飲邊類魚湯易d上奶呢? 我知生魚就唔飲得, 會另傷口生肉芽.

咁開完刀,花膠食唔食得呀?

仲有2個星期就生喇, 好緊張呀

Thank you very much. ...

我仲有1個月就生得,我早兩天吩咐我的陪月姨姨來我家煲薑醋,順便問一問好我有咩要買定,她話開刀最好就是食冬蟲草及花膠,但在於冬蟲草宜家實在太貴,她叫我準備2,3斤花膠就可以啦!她話對傷口及復原最好!

http://www.lifeconceptshk.com/

複式洋房

花膠當然食得啦, 我還有兩個星期就生啦
原文章由 mosquito_chu 於 07-9-1 13:34 發表

我仲有1個月就生得,我早兩天吩咐我的陪月姨姨來我家煲薑醋,順便問一問好我有咩要買定,她話開刀最好就是食冬蟲草及花膠,但在於冬蟲草宜家實在太貴,她叫我準備2,3斤花膠就可以啦!她話對傷口及復原最好! ...

男爵府

原文章由 ac119 於 07-9-6 17:16 發表
花膠當然食得啦, 我還有兩個星期就生啦

醫生話花膠..膠質好重..如果開刀會生肉牙在條疤到會凸起呢...

同埋生魚都唔得..膠質都好重呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我上一胎都係開刀生, 生完2個星期就日日煲花膠湯飲, 飲到塊面滑左好多,個人都好精神,所以今次都會煲花膠保身

原文章由 moledy 於 07-9-7 10:06 發表

醫生話花膠..膠質好重..如果開刀會生肉牙在條疤到會凸起呢...

同埋生魚都唔得..膠質都好重呀

大宅

記住貼疤痕貼就食乜都冇肉牙

男爵府

原文章由 tumtum 於 07-9-7 10:49 發表
記住貼疤痕貼就食乜都冇肉牙

hi tumtum

請問開完刀幾耐先可以貼疤痕貼呢

大宅

我果陣係開完刀兩星期開始貼(表面傷口已埋晒口),要貼足5至6個月架

大宅

原文章由 tumtum 於 07-9-7 13:41 發表
我果陣係開完刀兩星期開始貼(表面傷口已埋晒口),要貼足5至6個月架

你用咩牌子嫁!同埋5,6個月d毛毛長返出來的時候仲可以貼啊!

http://www.lifeconceptshk.com/

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 mosquito_chu 於 07-9-7 15:37 發表

你用咩牌子嫁!同埋5,6個月d毛毛長返出來的時候仲可以貼啊!

I use silicon gel~it's given by my dr. at post-natal check-up
around $200, can be found in pharmarcy~
one tube can be used for 2-3 months
apply a thin layer once daily

首頁

尾頁

跳至