家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次,唔太識呢方面.

睇樓時請問要注意d咩?
要準備d 咩??

謝謝幫忙!!!

男爵府

引用:第一次,唔太識呢方面.睇樓時請問要注意d咩?

原帖由 vincess2006 於 14-03-25 發表
第一次,唔太識呢方面.

睇樓時請問要注意d咩?
睇厠所㕑房天花有冇漏水

伯爵府

第一件事將全屋既水喉開晒先。然後所有野開得既都要開!如果有廚廁櫃開埋一路開住水喉睇埋洗手盆底有冇漏水。用一張乾紙巾抹下條喉管接駁位。

別墅

傻的嗎. 比我都唔放比你如果真係咁做........

你主要係check有冇外邊滲水入屋, toilet天花有冇滲水, kitchen一樣.. 再睇入wall水管有冇爆(即有冇水滲出), 最後check係唔係死過人(又或一開始就check都得)

男爵府

引用:傻的嗎.++比我都唔放比你如果真係咁做.....

原帖由 hazelnuts 於 14-03-26 發表
傻的嗎. 比我都唔放比你如果真係咁做........

你主要係check有冇外邊滲水入屋, toilet天花有冇滲水, kitc ...
認同

禁止訪問

回覆:joycewai 的帖子

侯爵府

大廚勳章

回覆:vincess2006 的帖子

有無人住緊?

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

男爵府

回覆 vincess2006 的帖子

開水喉, 睇下全屋有冇漏水滲水
問下隔離鄰居樓上多唔多嘈音, 好唔好住

水晶宮

租, 買???

伯爵府

公屋睇單位唔比開水喉?
比你睇果陣你自己上去睇做咩都唔會理你啦。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:公屋睇單位唔比開水喉?比你睇果陣你自己上

原帖由 哈哈媽咪 於 14-03-27 發表
公屋睇單位唔比開水喉?
比你睇果陣你自己上去睇做咩都唔會理你啦。
公屋單位未攞鎖匙仲係吉房的話,房署會關晒水電制的,要攞左key先會幫你開返水周電,基本上係冇得試

伯爵府

小bie豬 發表於 14-3-27 18:02
公屋單位未攞鎖匙仲係吉房的話,房署會關晒水電制的,要攞左key先會幫你開返水周電,基本上係冇得試

...
可能我記錯左。我好似一上樓就開晒水喉。。另外都教左一個朋友都係咁樣做。一開喉就發現和諧式公屋。廚房同廁所塞晒。所以就叫人地一定要開晒d水喉

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:小bie豬+發表於+14-3-27+18:02+公屋

原帖由 哈哈媽咪 於 14-03-27 發表
可能我記錯左。我好似一上樓就開晒水喉。。另外都教左一個朋友都係咁樣做。一開喉就發現和諧式公屋 ...
因為我上年上樓的,睇屋時係冇水冇電,連冲廁水都冇,要簽晒約交晒錢,
攞完鎖匙之後再上去水錶房同電錶房開水電制的

象牙宮

vincess2006 發表於 14-3-25 22:52
第一次,唔太識呢方面.
睇樓時請問要注意d咩?

正如 入酒店住.../ 功能性
似 "求生" 技能. make sure 生活上都能用它., 也能逃生.
必 check 水. 電. (廚房. 廁所) 通水. 電. + 水流去順不順. 糞去的順不順.
窗口能不能開.

酒店. 租屋. 買樓. 公屋/私屋 一律如此.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至