自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:唉...教女教到好身心疲累....

我仔小四 測驗中, 我嘔血中

子爵府

我仔小四 測驗中, 我嘔血中

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

比,努力,無限支持

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:比,努力,無限支持 +

原帖由 Mimmy 於 14-03-26 發表
比,努力,無限支持
謝謝你喔

我有兩隻大小魔怪""

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

外判俾補習。
不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:小露比* 的帖子

我諗我過幾年同你一樣

子爵府

You are not alone

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我一個小六+一個小二…習慣每日都嘔幾千斤血…我係嚴厲嗰種媽媽…繼續落去我只會壓力過大…好驚自己會有病…知道佢地根本做唔到我想要嗰種…最後我放棄自己一對二…比佢地出去補習煩小樣…但每天都仍然有好多野激到我暈低幾千億萬次…長期氣餒…有時真係激到我喊…灰色…咁嗰幾日我就鬧都唔鬧話都唔話,反而咁佢地出奇地合作…証明佢地太依賴我…我唔話唔鬧唔舒服我而家學…可以嘅話…比時間佢地…唔太過分就算了勞心勞力好辛苦

~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

大宅

其實對住小朋友真係好辛苦,我都無想過小二咁快咁勞氣,咁反叛,仲駁咀得咁勁 攪到我每日都打打鬧鬧,好辛苦,仲要顧埋個細的,真係好嘔血

男爵府

我女小一,聽日英文考試,叫佢溫書好唔願意,我就係度解釋比佢聽:如果你唔盡力又點會有好成績?如果考得好,最開心邊個?之後一路沖涼一唔同佢溫,問下佢生字,gm,workbook,果d。見佢做練習都叫ok,再同佢講:你想聽日見到份卷覺得容易,定見到咩都唔識? 岩岩沖完沖,自覺溫左半個鐘,仲大聲開心讀d英文出黎,而家開左隻迪士尼英文碟佢睇,放鬆一下。

試下由日常生活入手,買本補充佢做,1-2日做一至兩頁,日子有功,到時溫書無咁辛苦,當然最好搵到有讀書樂趣~加油媽媽

珍珠宮

好媽媽勳章

唉...
自己教又嘔血又傷感情
請補習我又無錢

feclagnes  加油  發表於 14-3-26 22:22
我有兩隻大小魔怪""

伯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 小露比* 的帖子

我個女讀一年級都係一樣嘔血,都係我自己一手包辦,D男人點會幫手!我咩方法都用過
1.有時要出動到打,打完喊完同佢再傾!
2.有時做D練習,做啱俾貼紙,夠5個獎粒糖!一係俾佢玩番半小時!
我地大家一齊努力!出年個細讀埋K1,我怕無咩時間理佢添!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我覺得讀書呢樣野真係冇得逼, 有冇書緣係好緊要, 有的話唔使逼自動波搞掂, 冇的話邊逼都得個吉, 去搵D平D既補習班比佢上, 盡左人事就算啦, 冇謂傷和氣.

伯爵府

話佢知如果考得好就買佢中意ge野比佢(講定幾錢以內)
一係考得好同佢去迪士尼/op玩一日,睇下佢肯唔肯努力d
有時讀書真係靠佢自己努力d,其他人幫得幾多

伯爵府

BK Milk勳章

加油呀辛苦你啦!或者可唔可以同老師講下,有無辦法幫幫佢??

男爵府

feclagnes 發表於 14-3-26 19:23
我都係咁,一去到呢一刻,我就好氣餒,d人話小朋友好與壞,完全關乎父母,我只可以話大部分,唔係全部,每 ...

禁止訪問

男爵府

首先可以試下幫她培養讀書的興趣。

我仔剛入小學時,他學校功課算多和深,我平時和他溫習都採取較輕松活潑的態度,儘量不給他壓力。有時會自己看完他的課本和literature先,跟住才教他,儘量'扮'到自己對他的課本內容很有興趣,與他溫習時有時候會與他討論課本內容,有時會鬥快背書。到他升到高年班時,我有時還會'扮'唔識d 歷史背景或 new science knowledge 等等,要他解釋給我聽.....

這種教學方法可能對其他人來說會不太認同,但是對我兩個孩子就work。他們 so far 都算成績不錯,亦對讀書有興趣!

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

試下課託? 成班小朋友一齊做哂功課就可以玩, 鼓勵佢做快D溫快D. 就算溫唔哂, 返屋企都溫少D, 你又唔駛勞氣.
有時一對一, 你眼望我眼, 好悶好大壓力ga!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至