自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

不好意思, 比較長, 想問下有無JM有經驗.

過年前係實惠買了張子母床, 但師傅裝床時, 我們發現子床底有2條裂痕, 很大條, 師傅叫我們打電話去要求換. 我跟實惠寫字樓交涉時, 要求換其他傢俬, 因為是給小朋友睡, 除了張床不穩會搖外, 床頭出邊還有一條縲絲凸出來, 完全係不可思議! 但佢地不肯退貨/退錢/換貨, 只話可以找師傅來修理! 我覺得佢地品質好有問題外, 態度亦非常差, 仲要催幾次先覆. 最後傾唔成, 我向消委會投訴, 過左2個月, 消委會亦覆返實惠唔肯換貨, 佢提議我試下去小額錢債申請, 另一方面我亦要求實惠來修理, 看看怎樣可以將裂開既木, 可以修理到!但過左一星期多, 完全無回覆.
請問有無有經驗既人可以話我知, 去小額錢債有無用? 會唔會好耐?
(我也知道當時裝床時, 無要求師傅係單度註明返床裂開, 是我們失策,因為無乜咁既經驗....)

thanks

angelasky77  唔好買實x,我已中伏!以後不幫趁  發表於 14-3-30 17:23

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:要求實惠退貨或退錢

以前試過,乜家衣櫃係無背板,會入塵,裝好晒先知,又係唔退錢,退貨,去左消委會,裝返塊板比我,好似有d離題

珍珠宮

小額錢債花時間,而且時間長。可否托消委會要求對方盡快維修?

大宅

回覆:JoanC 的帖子

消委會都話佢地態度唔好。
話哂5500蚊張床,修左都唔想要,質素差成咁

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

甘無良

別墅

已我所知,實惠狗屎垃圾都很換一餐,有冇相睇睇呀!如果唔係落番你買既門市投訴

男爵府

咁大間公司,佢d貨有問題都唔退貨好離譜喎,不負責任

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你不如影下你張細路床畀大家睇下啦,睇下問題係唔係咁嚴重?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

回覆:nichole68 的帖子

床同傢俬都肯換?
唔識post上來,係子床底裂開左,比着你見到都一定會要求換果隻。
消委會都覺得佢地過份,所以先叫我去小額。
加埋2星期前叫佢揾人來睇下點修,到而家都未有聯絡
最後一次同實惠講電話,個男人話:「你揾左消委呀,咁我唔跟啦」,原本係諗住盡量直接同佢地溝通,但聴到佢地既死人語氣,就即刻好想唔要張床

LedTV  識用iPhone 上BK,唔識post 相  發表於 14-3-28 22:16

大宅

可能揾蘋果最有效

丫雅  x4  發表於 14-3-29 22:12
momoballs  x3  發表於 14-3-28 20:28
lamwater2302  X2  發表於 14-3-28 20:15

大宅

其實實惠同dxc一樣都係大陸野,質量都係一般

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

告佢啦, 乜野態度呀

btw 最我我買左一個特價書柜 + 一個4格膠柜桶 d 職員又幾好bor
要訂貨, 佢地千叮萬囑叫我一定要推車仔黎, 因為好重, c6 仲話有幾重呀..最後我堅持要拉架手推車, 去到攞貨, 佢地又幫我放上車仔, 又幫我扎好佢,
仲同我地講: 如果有問題可以7日內攞返黎換貨
我仲問佢: 特價都可以換??
佢話: 如果有問題用唔到, 冇理由要你用幾百蚊買件用唔到既貨返屋企
跟住c6 買多一張 電腦椅, 佢地又話加免費送貨 比我地

^w^  可能每區實惠唔同,請問你邊區  發表於 14-3-28 10:34

大宅

回覆 selinako^^ 的帖子

門市個亞姐係ok架, 我第一次落去同佢講張床有問題, 想換第二樣傢俬, 因為張床係比小朋友訓, 真係唔敢再用返張床, 個亞姐話好呀, 你要預返自己比運費喎, 我仲話無問題, 佢就話寫字樓會打比我跟進.主要係寫字樓既人死都唔係換/退, 話只可以修.

大宅

回覆 Coffee33 的帖子

LedTV  嘩,咁都迫你收貨唱衰佢啦  發表於 14-3-28 22:17
^w^  嘩..都好犀利   發表於 14-3-28 10:36
Evilgrin  爛到咁, 支釘如果整傷人實告到佢痴肺!  發表於 14-3-28 10:32

侯爵府

hashtag影視迷勳章

都要成5500就唔好買實惠啦...爛既都唔換比你太離譜, 呢個時候contact雜志社可能有最有幫助!

侯爵府

引用:不好意思,+比較長,+想問下有無JM有經驗.過

原帖由 Coffee33 於 14-03-27 發表
不好意思, 比較長, 想問下有無JM有經驗.

過年前係實惠買了張子母床, 但師傅裝床時, 我們發現子床底有2條裂 ...
搵小額好易,比50就ok,落案,等,2星期左右會覆,排期,如果佢上庭,通常1,2堂搞掂,佢唔黎,或唔讓就會拖耐啲,個官會提議你地和解,比個discount咁

大宅

見到床邊有縲絲嗎? 呢個真係唔知佢想點, 突出來, 我唔知佢點裝???亦諗唔到2條裂痕佢點修理!
張床仲會搖 (而家用緊另一張look架床係無搖到佢咁)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Coffee33 發表於 14-3-28 09:40
回覆 selinako^^ 的帖子

門市個亞姐係ok架, 我第一次落去同佢講張床有問題, 想換第二樣傢俬, 因為張床係比 ...
即刻問果個人叫乜名, 跟住投訴佢

翡翠宮

Coffee33 發表於 14-3-28 09:42
爛到咁, 叫佢訓呀, 一於打比報館..

大宅

回覆 Evilgrin 的帖子

第一張look架床都係實惠買, 果時無問題, 而家先知佢質素同服務都咁差!以後都唔會再係佢度買傢俬!

首頁

尾頁

跳至