烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

早前見過D媽媽自製香腸,想請問大家若唔想食咁多肉,內裡可以加D咩材料,如素食腸...大家有咩提議?
自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下
http://wendyng.chiba78.com/

大宅

回覆:mrsko 的帖子

我都剛淘左灌腸機,我都想試下少肉方案。素餃材料是否行?

大宅

tracyduckling : 我都搵緊灌腸機, 有咩好提議?
自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下

珍珠宮

回覆:自家製香腸

用豆渣

大宅

healthymimi : 口感如何?有無RECIPE 呀?唔該

大宅

引用:tracyduckling+:+我都搵緊灌腸機,+有咩好提

原帖由 mrsko 於 14-03-27 發表
tracyduckling : 我都搵緊灌腸機, 有咩好提議?
我部未到手,本想買香港的,搵極都無,最後都要淘。用後再報告

侯爵府

畀面勳章

等你回覆

大宅

回覆:潘高壽 的帖子

開左光了!清潔起來都煩煩地,有好多part要拆開,而且我未掌握用咩肉。有根的不要用,清潔麻煩。而且灌腸速度慢,我攪左半粒鐘都係得六根香腸。需要再研究一下

禁止發言

引用:開左光了!清潔起來都煩煩地,有好多part要

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:開左光了!清潔起來都煩煩地,有好多part要

原帖由 tracyduckling 於 14-04-18 發表
開左光了!清潔起來都煩煩地,有好多part要拆開,而且我未掌握用咩肉。有根的不要用,清潔麻煩。而且灌腸速 ...
等你吖 好有興趣.

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

大宅

回覆:自家製香腸

成部個樣

大宅

回覆:tracyduckling 的帖子

補相

禁止發言

引用:補相+ +

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:早前見過D媽媽自製香腸,想請問大家若唔想食

原帖由 mrsko 於 14-03-27 發表
早前見過D媽媽自製香腸,想請問大家若唔想食咁多肉,內裡可以加D咩材料,如素食腸...大家有咩提議?
...
自家香腸就係食佢啖啖肉,唔係街買果 d 粉多過肉嘅香腸

肉裏面可以自行調配餡料,我放過蜜糖,粟米,芝士片,我諗放 d 雜菜粒都可以架

其實試咗咁多種味中,最 good 都係香蒜黑椒雞肉腸

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 tracyduckling 於 14-04-19

原帖由 維港 於 14-04-19 發表
請問幾錢?
香港買 $150 一套,晌街邊擺檔有賣

淘 x 就幾十蚊人仔

禁止發言

引用:Quote:原帖由+維港+於+14-04-19+發表請問幾

禁止發言

引用:Quote:原帖由+hallonatalie+於+14-04-19+發

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 hallonatalie 於 14-04-19 發

係香港$138/套,仲有電動咖啡杯送。

香腸在雜貨店買?
現在平左$138?因過年時見過$150,冇野送

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 維港 於 14-04-19 發表係香港

係腸衣在雜貨店買?
係喎,擺檔亞姐話糧油雜貨舖有腸衣賣,但我只用 taobao 鹽漬羊腸衣

大宅

認識瑞士牛牛第二回

維港 發表於 14-4-19 08:49
係香港$138/套,仲有電動咖啡杯送。

香腸在雜貨店買?

你喺香港邊度買架? 整12條腸仔要幾耐? 使唔使另外攪爛d肉先放落部機度架,因為睇相部機好似好單薄唔夠力。

首頁

尾頁

跳至