懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

在網上看到的。給大家參考。

怀孕期间孕妇不能吃的食物
(1)孕妇不能吃哪些水果:山楂 木瓜 桂圆 荔枝
(2)孕妇不能吃哪些蔬菜:红苋菜 马齿苋 木耳菜
(3)孕妇不能吃饮料:冷饮 雪糕 可乐 碳酸饮料
特别指出:孕妇不能喝酒、咖啡、浓茶
(4)孕妇不能吃的海鲜:受污染的鱼不能吃;体型大的鱼不要吃,易受污染,如:鲨鱼、金枪鱼、旗鱼、鲭鱼、方头鱼;甲鱼和螃蟹不要吃,生冷的海鲜不要吃(孕妇吃海鲜的注意事项)
(5)孕妇不能吃的调味品:味精 胡椒 花椒 桂皮 芥末 腐乳
(6)孕妇尽量不要吃加工食品或者罐头食品
(7)孕妇不要吃生鱼片、生肉、生蛋等,里面可能会有寄生虫。皮蛋含铅,建议孕妇不要吃
(8)孕妇不能吃的其他食物:芦荟 螃蟹 甲鱼 薏米 天麻 当归

怀孕期间要少吃的食物
(1)孕妇要少吃的水果:橘子、柿子,另外菠萝、香蕉、西瓜、玫瑰香葡萄等水果含糖量高,肥胖、有糖尿病家族史的孕妇应少吃,以免摄入过多糖分。如果孕妇贫血还应该少吃石榴和杏。容易腹泻的孕妇应少吃猕猴桃
(2)孕妇要少吃的蔬菜:海带 韭菜 辣椒 竹笋 菠菜 芥菜
(3)孕妇要少吃的海鲜:鲶鱼 鱼翅
(4)怀孕期间要少吃的肉类:猪肝、鹅肝等动物肝脏,驴肉、马蹄要少吃
(5)孕妇要少吃油炸类食品、腌制食品、烧烤等食品。如泡菜等
(6)怀孕期间要少吃火锅 寿司
(7)怀孕期间少吃的补品:如人参 黄连等

大宅

回覆:孕婦飲食

謝謝分享!

大宅

睇完之後咩野都唔食得......
不過我佔一半都食緊

大宅

引用:睇完之後咩野都唔食得......不過我佔一半都

原帖由 文家媳婦 於 14-03-28 發表
睇完之後咩野都唔食得......
不過我佔一半都食緊
有D真係唔好食。我唔知食左桂圆,即晚流红多左!

大宅

GabNatMama 發表於 14-3-28 16:58
有D真係唔好食。我唔知食左桂圆,即晚流红多左!

放心, 講到明唔可以食果D我係唔會食的~~~^^

大宅

引用:Quote:GabNatMama+發表於+14-3-28+16:58+有

原帖由 文家媳婦 於 14-03-28 發表
放心, 講到明唔可以食果D我係唔會食的~~~^^

大宅

吓, 前幾晚先食完红苋菜, 菠萝, 马蹄....
E ? 乜菠菜唔食得咩 ?? 唔係有鐵質要食多D咩 ?

複式洋房

引用:吓,+前幾晚先食完红苋菜,+菠萝,+马蹄....E+

原帖由 TANTAN2014 於 14-03-28 發表
E ? 乜菠菜唔食得咩 ?? 唔係有鐵質要食多D咩 ? ...
係囉,我食好多菠菜!

大宅

引用:吓,+前幾晚先食完红苋菜,+菠萝,+马蹄....E+

原帖由 TANTAN2014 於 14-03-28 發表
E ? 乜菠菜唔食得咩 ?? 唔係有鐵質要食多D咩 ? ...
以下是為何孕婦不建議食太多菠菜:

最近日本学者通过实验后发现,菠菜会加重贫血。其原因是菠菜的主要成分是草酸,它可使铁不被小肠吸收,反而使铁排出体外。铁吸收不足会阻碍血红蛋白的形成,从而导致贫血。菠菜吃得越多越妨碍了小肠对铁的吸收,使贫血加重。此外,草酸对锌、钙有着不可低估的破坏作用。(孕妇补钙期间不能吃的食物有哪些?)

锌和钙是人体不可缺少的微量元素,如果人体缺锌,人就会感到食欲不振,味觉下降;儿童一旦缺钙,就有可能发生佝偻病、鸡胸、罗圈腿以及牙齿生长迟缓等现象。如果孕妇多食菠菜,无疑对胎儿发育不利。因此,孕妇不能多吃菠菜。防治孕期贫血应在医生的指导下服用药物,并适当多吃含铁较多的其他食物,还要避免单纯的素食。

孕妇如何科学食用菠菜

说孕妇不适合食用菠菜,其实是怕菠菜影响孕妇对钙质的吸收,如果孕妇吃菠菜时可以在做之前先在热水里焯一下,然后再炒、拌、做汤等等。目的是去掉里面的草酸,因为草酸会影响钙的吸收,这样就可以适合孕妇食用了!

別墅

哎呀…我最鐘意食9 菜架…唔食得…

真係唔知可以食得啲乜…辣既唔得,黑椒唔得…咖哩唔得…

大宅

回覆 smallwing0225 的帖子

尋日食完9菜, 你講起我先記得唔吃得......
不過6個幾月, 唔理咯, 咩都唔食得就咩都唔洗食喇~~

別墅

引用:回覆+smallwing0225+的帖子尋日食完9菜,+你

原帖由 文家媳婦 於 14-03-31 發表

你6 個月,食少少唔怕啦。我老細陀佢仔果時都成日食9菜~~依家個仔咪又係咁聰明

我今日仲走去食韓燒tim

別墅

食左唔少違禁品

大宅

New

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

睇完好似咩都唔食得咁....

但好多我都食緊.
.........................................

大宅

如果真係好想飲,飲Starbucks好定珍珠奶茶好!?咖啡有左之後飲過一兩次,珍珠奶茶就有左之後愛上飲,成日好想飲!

複式洋房

thanks for sharing

大宅

引用:回覆+smallwing0225+的帖子尋日食完9菜,+你

原帖由 文家媳婦 於 14-03-31 發表

其實都係话小食9菜。我谂食少少無問題。

大宅

回覆 迷紫 的帖子

珍珠奶茶小心D呀, 唔好食咁多D珍珠.
上一排係度睇到有人講話會影響BB, 尤其如果陀仔的話.

複式洋房

回覆:Jasslot 的帖子

最鍾意嘅魚生,一次都無食過,為咗bb忍幾個月,自己都安心啲

首頁

尾頁

跳至