烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問不排氣有什麼後果? 排氣是不是令第二次發酵發得更靚?

排氣手法, 是不是輕輕按扁, 直到所有氣體出來? 排氣後, 麵團會恢復到原來的體積 (一發前的體積?).
如何知道什麼時候排完氣?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

恭喜你!有問題表示你將會好快就會有進步。

排氣作用如你所說"更靚",氣泡經過重新排列過後會更平均地分佈。一發可以比我地知道麵團大約體積,就當距系100%,咁二發最好去到80%就夠了,因為在焗爐裡還有空間膨脹,咁就會更靚啦

排氣視乎你整咩包,如果你整法包長棍,只需排走超大氣泡,因為氣泡得來不易,長棍裡面應該有好多汽泡才漂亮,如果整吐司就必須盡量排走所有汽泡,有時用棍擀完麵團都還未足夠,還要用手掌進一步幫助添,如果整做型包就無吐司咁高要求,用手排氣已經足夠了。

timtamgal  勁!  發表於 14-4-24 16:34

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

別墅

引用:恭喜你!有問題表示你將會好快就會有進步。

原帖由 kenstin 於 14-04-03 發表

排氣作用如你所說"更靚",氣泡經過重新排列過後會更平均 ...

男爵府

kenstin 發表於 14-4-3 17:46

排氣作用如你所說"更靚",氣泡經過重新排列過後會更平均 ...
你解釋得好清楚,對我呢D新手黎講真係獲益良多!! 可唔可以加你做朋友啊?

男爵府

引用:恭喜你!有問題表示你將會好快就會有進步。

原帖由 kenstin 於 14-04-03 發表

學倒野

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

簡直睇到我o 晒咀! 勁呀!

伯爵府

Hi, 我都想問排氣問題, 一發完後, 排氣,分割,靜止,當靜止完後想做造型時就發現仍然有好多氣,何解呢?係我排得唔好還是要按壓排氣耐一點?我上youtubed人都只係按幾下,不是按好耐的

Thanks!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 hoganmama 的帖子

你所指的一發,排氣,分割,靜止,...這是初步的排氣,只需排走稍大得氣泡便可,在rest后,整形前還有一次正式排氣,其實很明顯,在整形前必須排左氣才能整到你所要的造型。

男爵府

除左排氣,最好做埋翻麵,就係排氣壓平後,將麵團對摺咁做會令組織更細緻,加強膨脹力

伯爵府

kenstin 發表於 15-1-19 20:57
回覆 hoganmama 的帖子

你所指的一發,排氣,分割,靜止,...這是初步的排氣,只需排走稍大得氣泡便可,在 ...
明白了, 原來係咁, 我以為只排一次就ok, thanks alot

伯爵府

cc4321 發表於 15-1-19 21:06
除左排氣,最好做埋翻麵,就係排氣壓平後,將麵團對摺咁做會令組織更細緻,加強膨脹力 ...
明白, 我今晚會努力再試, thanks a lot

男爵府

回覆 cc4321 的帖子

GOOD THANKS

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至