爸爸專區

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

原文章由 himarj 於 20/9/07 12:37 PM 發表
你可以去皇冠試 Previa o架, 基本上 Previa 同 Estima 係同一樣的車只是o的 option 唔同。

himarj

唔該哂, 等我又去試下車先.

但我知佢哋既 gear box 係唔同, 行貸係 4 速, 水貨係 7 速. 話會慳油d喎.

複式洋房

呢樣無留意喎, 我淨知係 7 前速 +/- 波, 行貨仲用 4 前速自動波咁落後?
[img align=right]http://images5.theimagehosting.com/P1040061-3s.JPG[/img]

大宅

又一證明日本仔留番d好野比自己, 將d渣野出口.

原文章由 himarj 於 07-9-20 17:58 發表
呢樣無留意喎, 我淨知係 7 前速 +/- 波, 行貨仲用 4 前速自動波咁落後?

男爵府

原文章由 himarj 於 20/9/07 05:58 PM 發表

himarj
係真+, 行貨只係得4前速 +/- 波咋.

原文章由 chpyeung 於 20/9/07 06:29 PM 發表
又一證明日本仔留番d好野比自己, 將d渣野出口.

chpyeung
你講得好岩.

複式洋房

小弟愚見, 如果揸開棍波, 轉揸自動波, +/- 係一個好正的設計.
如果係懶人 或者 雙手揸軚的, +/- 的用途不大呀~

原文章由 ShanShan 於 07-9-21 12:11 發表
himarj
係真+, 行貨只係得4前速 +/- 波咋.
chpyeung
你講得好岩.

男爵府

原文章由 sosolo 於 22/9/07 10:20 AM 發表
小弟愚見, 如果揸開棍波, 轉揸自動波, +/- 係一個好正的設計.
如果係懶人 或者 雙手揸軚的, +/- 的用途不大呀~

你都講得好岩, 因我就係個d懶人咯, 我只會用 "D" 波走天涯既.

但就聽聞就會慳油d咯. 唔知係咪呢.

複式洋房

耗油量, 係要視乎駕駛者的習慣/路面情況, 雖然有國際標準, 但如果腳腳都係地板油, 幾細食都冇用啦~

原文章由 ShanShan 於 07-9-24 12:18 發表
你都講得好岩, 因我就係個d懶人咯, 我只會用 "D" 波走天涯既.
但就聽聞就會慳油d咯. 唔知係咪呢.

男爵府

原文章由 sosolo 於 24/9/07 02:59 PM 發表
耗油量, 係要視乎駕駛者的習慣/路面情況, 雖然有國際標準, 但如果腳腳都係地板油, 幾細食都冇用啦~

收到, 唔該哂.

重想問多一個問題, 你哋會否介意出年尾車+? 因我問過, 就算我而家落訂, 佢都要等到12月先有車交比我, 係咪應該等到 08 made 既車先買呢? 其實有冇分別呢? 因佢已經講明下年至少加 $10k.

複式洋房

大廠,行貨,新車 ? right ?
而家落訂, 12月交車,好正常~
等08 made, 二手价梗係好d啦, 但最快都要約2月尾先至可以出車.
年頭新車加价, 多數都會係架啦, 加幾多就真係冇人知, 好似要賭一賭咁~

假如:
07年尾車, 350k, 到09年頭, 可能得番220k.
08年頭車, 370k, 到09年頭, 可能有260k.

原文章由 ShanShan 於 07-9-24 15:53 發表
收到, 唔該哂.
重想問多一個問題, 你哋會否介意出年尾車+? 因我問過, 就算我而家落訂, 佢都要等到12月先有車交比我, 係咪應該等到 08 made 既車先買呢? 其實有冇分別呢? 因佢已經講明下年至少加 $10 ...

男爵府

原文章由 sosolo 於 24/9/07 04:25 PM 發表
大廠,行貨,新車 ? right ?
而家落訂, 12月交車,好正常~
等08 made, 二手价梗係好d啦, 但最快都要約2月尾先至可以出車.
年頭新車加价, 多數都會係架啦, 加幾多就真係冇人知, 好似要賭一賭咁~

假如:
07年尾車, 350k, ...

嘩! sosolo 你真係快手啦.

咪就係好似你咁講咯, 所以都唔知依家出好定過咗年先出, 激c.
但如果我哋唔係成日換車既人, 都諗住會揸佢 at least 4, 5 年既, 又有冇咁大影響呢?

大宅

如果唔係轉款, 個人認為真係無乜所為, 早買早享受嗎!

但係宜家買都要等到12月, 真係耐咗d. 重等多兩個月就有08年車, 個10k 又好似比得過.....

你試下屈唔屈到個sales比多的優惠 (for 年尾車), 或者送多d贈品, 去 justify 你要等三個月的年尾車.

BTW, 有冇人去試過 mazda 5 呀? 廣告話唔使17萬!

原文章由 ShanShan 於 07-9-24 17:24 發表

嘩! sosolo 你真係快手啦.

咪就係好似你咁講咯, 所以都唔知依家出好定過咗年先出, 激c.
但如果我哋唔係成日換車既人, 都諗住會揸佢 at least 4, 5 年既, 又有冇咁大影響呢? ...

[ 本文章最後由 chpyeung 於 07-9-25 11:54 編輯 ]

複式洋房

Elgrand

Elgrand~~好呀~€
我o個架都係2元一公里之ma~
3000cc 嫁~
會唔會架車開始退化//食油呀~

大宅

我昨天去咗睇家庭車, 試咗兩款 - Mazda 8 and Honda Stepwgn.

架 Mazda 8 真係好正, 另我有換車的衝動.

首先大大個 kenwood dvd 機連後泊車cam (係 cam, 唔係 sensor), 重要連前排頭枕兩個 dvd screens 供中排乘客用, 中排重有 leg rest; 兩邊電趟門之外, 連尾門都係電開關, 而後排座位亦係電動開啟 (但人手摺合), 加上自動感應水撥及頭燈, 門邊倒後鏡指揮燈, 4前速+/-波, 基本上 previa 7-seater deluxe 有的設備佢差不多都有, 但係就平 10k.

老實如果諗住揸番4-5年, 係車都冇一半以上, 但係d配備就享受咗4-5年, 乜都抵番晒.

原文章由 ShanShan 於 07-9-19 12:05 發表

唔該哂 himarj.

我哋試咗架 Mazda 8 啦, 好好揸, 一個字, "正". 其實都想試 Estima, 但車場要比咗訂先可以試車, 幾衰呀!

我就係知 Mazda re-sale value 冇咁好, 所以咪要諗諗咯.

再一次唔該你先. :mrgreen: ...

男爵府

原文章由 琪琪925 於 25/9/07 12:07 PM 發表
Elgrand~~好呀~€
我o個架都係2元一公里之ma~
3000cc 嫁~
會唔會架車開始退化//食油呀~

琪琪925
我都知 Elgrand 係好, 但 hubby 唔係咁 like. :mrgreen:

原文章由 chpyeung 於 27/9/07 01:49 PM 發表
我昨天去咗睇家庭車, 試咗兩款 - Mazda 8 and Honda Stepwgn.

架 Mazda 8 真係好正, 另我有換車的衝動.

首先大大個 kenwood dvd 機連後泊車cam (係 cam, 唔係 sensor), 重要連前排頭枕兩個 dvd screens 供中排乘客 ...

chpyeung
係呀, Mazda 8 真係 very 正, 買就多數會買佢+啦, 但要睇下依家出定等到下年年頭咯.

好似你咁講, 同架 7 seater Previa 差不多, 但價錢就差成......... $100 k.

如果你都想出, 不如一齊呀, 屈佢送多d野都好呀.

男爵府

係呀, Madza 5 都好抵呀. 但都係鍾意 Mazda 8 多 d.

大宅

我都想. 原以為老婆都係鍾意 Mazda 8 多過 Stepwgn, 點知昨晚講開佢居然話 Mazda 8 比較"dun"(避震差), 又話 Stepwgn 大 d平d, 銷售數字高過 Mazda 8 好多, 轉晒軑,比佢激親.

不過 mazda 個 sales 比個上會rate好似差過honda個sales 好多 (大家都係 leasing, mazda quote 4.25%, honda quote 3.5%)

check 過日本mazda website, 佢地大 sell 特 sell 中排張大班椅. 做咗三段 video 全部係老公做司機, 老婆就坐係中排大歎特歎 (我老婆試車時都坐緊, 但佢好似冇乜 feel, 激死 )

原文章由 ShanShan 於 07-9-27 17:14 發表
係呀, Madza 5 都好抵呀. 但都係鍾意 Mazda 8 多 d.

大宅

原文章由 chpyeung 於 07-9-28 16:04 發表
我都想. 原以為老婆都係鍾意 Mazda 8 多過 Stepwgn, 點知昨晚講開佢居然話 Mazda 8 比較"dun"(避震差), 又話 Stepwgn 大 d平d, 銷售數字高過 Mazda 8 好多, 轉晒軑,比佢激親.

不過 mazda 個 sales 比個上會ra ...

先試下問問銀行/財務(日立/英利)新車上會的息口, 再回去同車行講, 應該可以講到3%樓下.

男爵府

原文章由 chpyeung 於 28/9/07 04:04 PM 發表

不過 mazda 個 sales 比個上會ra ...

chpyeung
我反而覺得 Stepwgn 依家真係成街都係, 好似 pinic 同 previa 咁.

你太太話佢避震差呀? 我又唔覺喎, 因個日 test drive 我係坐中排, ok 喎.

係呀, 佢個 rate 真係幾高,

原文章由 FatherJ 於 29/9/07 12:11 AM 發表

先試下問問銀行/財務(日立/英利)新車上會的息口, 再回去同車行講, 應該可以講到3%樓下.

Father J
真既? 等我又去 check 下先. 唔該哂.

別墅

haha....same struggle to me 5 months ago...Mazda 8 VS Stepwgn 2.0

Finally i choose Stepwgn....despite both are good cars...but something my "Queen" quite concern:

1. The captain seat at mid-row is perfect for 2 pp...but its really no good for 3 pp.... in our usage pattern....we often sit 3pp in mid row...
2. its wider when compare stepwgn, 1850mm VS 1695mm....scare me as my carpark got lots of 90 degree turnings....
3. the driver's view of stepwgn is very good...easy to "睇位"

But sure M8 look very smart la!
生活真係迫人...

大宅

Does your Stepwgn have DVD and parking cam?

If yes, grateful if you would tell

1. if radio tuner is RDS capable, i.e. can switch to other better frequencies when going from HK/Kowloon to NT.

2. Can you watch DVD with parking brakes on?

原文章由 victorf 於 07-10-2 12:37 發表
haha....same struggle to me 5 months ago...Mazda 8 VS Stepwgn 2.0

Finally i choose Stepwgn....despite both are good cars...but something my "Queen" quite concern:

1. The captain seat at mid-row is p ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至