跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位媽咪, 我住元朗, 有對孖仔發育遲緩, 身邊又無乜朋友遇過呢個問題.
開左個FB群組, 關於發展遲緩既兒童, 想大家交流下, 交換下意見或者可以約出來聚下.

但由於貪方便響POST度貼上左群組地址, 被ADMIN丟左去垃圾桶.

如果有興趣ADD既請PM我FB ID呀.

另外都歡迎響呢度回覆架.

簡略講下孖仔情況:

我對孖兔18M去健康院複診時, 健康院轉介左我去屯門醫院.
果陣孖兔對人既目光都無乜反應, 中意睇卡通, 兩個之間無乜交流. 平時童佢地講乜都無乜回應, 有時會在空中眼神遊離, 唔知道睇緊乜.
20M去見姑娘, 果陣孖兔未識講人話, 偶然會跟下口水尾最後個字, 但唔係為左同你講野. 姑娘話要排期9個月做評估.
等左半年, 孖兔26M, 我跟BK既人講甘樣, 唸住打電話去催下. 因為家中有老人家健康轉差, 下一年一定要讀N班, 而佢地甘既樣, 見左8間都無間收.
但係醫院回覆話, 講過俾你聽要等9個月至一年架啦. 就係咁又等左幾個月.
後來我寫左5封求位信, 封封都寫幾個鐘, 作好用手抄. 終於有間學校肯收孖兔.
尋日, 孖兔26個月.終於排到評估.
做左個叫做 Symbolic Play Test 同 雷妮氏語言發展量表測試.
孖兔語言既表達同理解,都係得1.5歲.
Symbolic Play Test 仲衰, 結果係 <12months

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

但由於貪方便響POST度貼上左群組地址, 被ADMIN丟左去垃圾桶.

唔該唔好自行加個罪名比版主,你之前個帖被移去違規文章版,原因係“Crosspost"。

從來無話過你係因為貼群組地址,亦無丟去咩垃圾桶。
雖然我在線,但可能行開左

複式洋房

想問下,你對小朋友18個月時會聽你指令做嗎?例如:玩完玩具會放回箱嗎?

男爵府

等我再post 多次先:去教育王國special 區好多前輩媽媽教路的。

男爵府

yinmelody 發表於 14-4-10 01:51

OH Sorry我英文唔好, cross post原來係甘解.
我之前post過分享元朗有咩好玩既文章, 就係因為post左引用自己原文既網址, 所以被刪除了.
我以為係一樣原因添.

不過上次講過我既POST帶有連結就會刪除, 所以我今次偷雞響回覆度PO連結, 或者都會被刪吧?
過濾文章不正是ADMIN要做的嗎? 我想這不是罪名來的吧? ^^ 妳太敏感了.

我實在認為"移去違規文章版" 同丟垃圾桶無咩分別先甘講呢. 原來有分別架咩? 分別係咪在於你睇到其他人睇唔到咁呢? 咁對於大家來講似乎又真係無咩分別窩.

但如果你覺得講"丟垃圾桶"係冒犯你既話~ SORRY

男爵府

Enoshma 發表於 14-4-10 13:32
等我再post 多次先:去教育王國special 區好多前輩媽媽教路的。
係呀!我又POST多次先.
多謝你呀, 我都有去果邊睇, 學左好多野. 同埋果邊置頂既文章好實用, 獲益良多.
而加開過GROUP, 只係想輕鬆D. 用多一個平台來互相交流. 我都打算將教育王國既有用POST連結過去果邊.

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:yinmelody 發表於 14-4-10 01:51 但

原帖由 yamadalei 於 14-04-10 發表
本討論區禁止宣傳個人blog.fb...等。

如有疑問應直接pm有關版主/到使用意見版發問。

雖然我在線,但可能行開左

男爵府

Benson.L 發表於 14-4-10 02:43
想問下,你對小朋友18個月時會聽你指令做嗎?例如:玩完玩具會放回箱嗎?

18個月時, 除左俾俾, 其他指令都唔識聽. 而加好d,但大人講既野一超過單一詞組,就大部分都聽唔明.
而且認識既名詞好少,碗碗羹羹都仲教緊.
呢d99唔識教,次次食飯都就咁放係台面,唔會話介紹下呢個係碗,呢個係碟咁,仲全日長期開電視,講極都唔聽.99實牙實齒同我講無開,但佢地識得哼無線下午時段卡通片d歌, 點可能無開. 同埋我次次早放返去都係開緊電視既. 呢方面我真係好嬲, 但又唔可以同佢吵. 佢一口咬定無開, 我可以點?

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實我個女都係18個月時, 人地已經開始學鸚鵡話, 我個女都要成2歲先開始, 比人慢半年, 我都有排政府個D評估, 排左9個月到先到, 其實個時都已經進步左少少, 不過佢都有幫我再REFER去言語治療部, 但又係要再等成1年. BTW現在我個女3歲半了, 說話明顯進步不少. 其實想講既係, 你小朋友未必有事, 只係比人發展慢, 到佢返左K1後, 其實會慢慢進步的, 不要太擔心.

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

不過聽你講, 你同BB都無眼神CONTACT, 其實怕佢有自閉傾向多D, 有自閉小朋友, 說話一定比人差的, 所以要先CONFIRM下快D去治療

男爵府

ms.coffee 發表於 14-4-10 15:19
不過聽你講, 你同BB都無眼神CONTACT, 其實怕佢有自閉傾向多D, 有自閉小朋友, 說話一定比人差的, 所以要先CO ...
唔眼神CONTACT係1歲半到既事.我當時都有擔心過係自閉.
果時佢地日日被6299綁係highchair睇卡通片數小時(日文英文廣東話都有).食飯又睇,煮飯唔得閑理又睇,計落一日有超過5小時.
我估呢個係無眼神接觸既原因,因為佢地無機會學習溝通呢樣野.

而加好左好多,會望實人.前日去同姑娘傾,佢都有提過有d類似自閉症CAST會因為成長自行改善.
不過起步慢就慢了,呢排進步得好快,唔係我估可能唔只遲9個月.希望99真係聽姑娘講唔好成日開電視俾佢地睇.

子爵府

yamadalei 發表於 14-4-10 15:27
唔眼神CONTACT係1歲半到既事.我當時都有擔心過係自閉.
果時佢地日日被6299綁係highch ...

我1歲開始都有播片比佢睇, 不過又無話over5小時甘多.....
其實睇片都唔一定係負面唔好既, 有時好多野, 都係靠d片幫佢地成長架.....尤其無人得閒長時間睇住.
甘遲9個月都好過真係有自閉傾向既, 不過你有對孖, 一定比人辛苦d. 努力!

男爵府

ms.coffee 發表於 14-4-10 15:57
我1歲開始都有播片比佢睇, 不過又無話over5小時甘多.....
其實睇片都唔一定係負面唔好既, 有時好多野, 都 ...

研究顯示,睇電視係會增加小朋友既詞彙,不過都減少左溝通方面既學習。我對孖兔最大問題係響交流溝通度,例如唔表達自己需要,唔理大人做咩,都自己同自己玩.唔刻意逃避別人眼光但都無回應,兩個人之間好少一齊玩甚至果陣連爭野都好少。

既然溝通方面已經弱,係咁睇電視就變左元兇.開住個電視時,6299都係掛住睇電視,唔會理佢地又或者同佢地講野/玩。甚至我想同孖兔玩,都因為電視開左,根本唔會專注聽我表達.令我好頹喪.

大宅

回覆:想認識本區有發展遲緩小朋友既媽咪傾下!

其實你都唔好望d老人家會改,我個女咪又係比99湊,成日睇卡通片,真係會小眼神接觸,我果時講咗不知幾多次唔好睇咁多電視,但到佢咪成日講話我個女瞓係床度睇電視幾識嘆!唯有自己放工即刻接番個女,不段同佢講嘢,捉住佢隻手指指我d眼耳口鼻,又多d同佢玩鼻貼鼻。我舊年9月開始自己湊番,囡囡'好好多!

大宅

陪月勳章

Hi! 孖仔媽媽,我係之前一齊上大會堂嘅焯廷媽咪,我個仔細時都有類似情況,但係一返咗n班就唔同哂,唔需要太擔心!

別墅

回覆:想認識本區有發展遲緩小朋友既媽咪傾下!

:

男爵府

LEETANYING 發表於 14-4-23 09:46
Hi! 孖仔媽媽,我係之前一齊上大會堂嘅焯廷媽咪,我個仔細時都有類似情況,但係一返咗n班就唔同哂,唔需要 ...
HELLO~
我今季報唔到呀~萬姑娘教得幾好!
好彩有學校體諒我無人湊, 有N肯收, 今年9月先返學.

大宅

陪月勳章

回覆 yamadalei 的帖子

我嗰時搵到入天水圍至有一間收,好彩k1搵得返元朗讀!

男爵府

LEETANYING 發表於 14-4-23 14:02

我嗰時搵到入天水圍至有一間收,好彩k1搵得返元朗讀!
我反而in天水圍全部唔收. 可能佢地知道我地K1會返元朗.... 一次過無左兩個學生好麻煩.

男爵府

可以加埋我嗎?我果個都係兔仔 我都排緊屯門智力中心 而家讀緊k1....老師都覺佢發展真係慢左....我個心好亂...唔知應該點做
[imgsnc1/hs236.snc1/8333_131433388683_692473683_2435667_6391676_n.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至