烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

樓主好,

無意中找到此CHAT.......勁
想問問有關廚具問題........

數字屋
1 ) EC陶瓷鍋及蒸籠套裝(IH電磁爐適用)............剛剛買了

**請問此套煲用法可跟玫瑰鍋一樣嗎??

2) QA高級大理石紋中炒鑊34CM電磁爐用............考慮中 (尋找好用的中炒鑊, 用慣了中式生鐵鑊)

**大理石紋是否跟易潔鑊一樣, 不能刮花面層 ?? 那麼點可炒雞 / 海鮮 / 貝類 ?

以上兩種是否凍鍋下油, 熱油放食材. 不建議用大火?? 那麼可以當作炸鍋用嗎??

如已有以上兩種, 加智能煲燉, 燉, 那麼要換萬寧 26CM 藍色蒸籠鍋嗎 ??

心大心細

大宅

想請教下呢幾種煮完即刻要洗個時 係唔係同易潔鍋一樣要落左熱水先

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:想請教下呢幾種煮完即刻要洗個時 係唔係同

原帖由 peggy0929 於 15-09-11 發表
想請教下呢幾種煮完即刻要洗個時 係唔係同易潔鍋一樣要落左熱水先
凍鑊落油,煮完嘢放凉先洗,但我會用熱水即洗

大宅

剛見到大理石獲又有貨.... 請問係未橙色果隻?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 peggy0929 於 15-09-11 發表

原帖由 豬豬822 於 15-09-22 發表
凍鑊落油,煮完嘢放凉先洗,但我會用熱水即洗
豬豬,我今日忍唔住買了心型煲,我想問係咪一樣用法? 可煎炒炆煮,唔好用大火

複式洋房

想問你地用Ex陶瓷卓上鍋24cm/紫呢個鍋,個電磁爐會唔會發出達達聲,啲水就滾吓唔滾吓,要好耐先熱

別墅

回覆 豬豬822 的帖子

請問依家新都仲有冇中抄鑊賣丫,多唔多貨?

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

dwiocnkg 發表於 15-11-12 12:42
回覆 豬豬822 的帖子

請問依家新都仲有冇中抄鑊賣丫,多唔多貨?

中炒鑊間中都有貨,不過比以前少咗好多

別墅

回覆:陶瓷鍋、大理石紋湯煲、大理石紋炒鑊分享及交流

有無jm買左呢個?返屋企電磁爐發現用唔到,但明明又話電磁爐適用!?

首頁

尾頁

跳至