烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:係咪得煲?佢個網有無相睇? +

原帖由 p_b 於 14-04-13 發表
係咪得煲?佢個網有無相睇?
除咗鍋還有其他不同款及物料的廚具,妳可以參考以下2張圖,希望幫到妳

大宅

BK Milk勳章

回覆:數字屋陶瓷卓上鍋

我之前開post問過好冇用,但冇人用過,有你呢個post真好,想問你系邊間分店買到?我問過天水圍、元朗區都冇得賣

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:好似好正 +

原帖由 艾妃 於 14-04-13 發表
好似好正
暫時嚟講我覺得好正,搞到我唔願用萬0換返嚟 ga 18cm鐵鍋tim

珍珠宮

引用:回覆+豬豬822+的帖子好似幾好,又唔貴

原帖由 貓仔媽媽 於 14-04-13 發表
回覆 豬豬822 的帖子

好似幾好,又唔貴
24cm正價$135...8折後$108,見咁平先買嚟試想不到會有驚喜,個鍋輕身、傳熱快、易打理,真好用

珍珠宮

引用:我之前開post問過好冇用,但冇人用過,有你

原帖由 dadawc 於 14-04-14 發表
我之前開post問過好冇用,但冇人用過,有你呢個post真好,想問你系邊間分店買到?我問過天水圍、元朗區都冇 ...
早3日屯門友愛街市、新都商場、都有貨

噚日荃灣城市中心都有貨

珍珠宮

今日熱熱哋滾咗個"沙白勝瓜湯"

中火凍鍋落油 > 鍋暖熱爆香薑絲炒一陣加勝瓜再炒 > 之後分幾次加水直至水剛好到勝瓜面 > 待勝瓜滾一陣加沙白同煮,這時加鹽、胡椒粉、少少玫瑰露拌勻加蓋> 照用中火煮至再滾轉細火,這時加唐芹同煮 > 直至見到沙白全開口勝瓜軟身,就可原煲上枱非常方便

煮完個鍋依舊靚仔,當然我唔係好粗暴對待佢嘛

南瓜餅    發表於 14-4-19 19:51

珍珠宮

是日晚餐...韓仔餐肉炒蛋飯

用中火待鍋暖熱落午餐肉粒 > 炒到變色有少少燶邊放回碟備用 > 炒熱白飯轉細火分3次落蛋漿,邊落邊快手兜勻飯同蛋漿 > 兜勻飯同蛋漿後落午餐肉粒兜亂 > 食得

午餐肉本身油同鹽都勁,所以我無落油亦無落鹽,我覺得味道啱啱好

大宅

引用:是日晚餐...韓仔餐肉炒蛋飯+用中火待鍋暖熱

原帖由 豬豬822 於 14-04-14 發表
是日晚餐...韓仔餐肉炒蛋飯

用中火待鍋暖熱落午餐肉粒 > 炒到變色有少少燶邊放回碟備用 > 炒熱白 ...
個鍋好似好掂wor,炒飯當然都好得啦

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+豬豬822+於+14-04-14+發表是

原帖由 fung9394 於 14-04-14 發表
個鍋好似好掂wor,炒飯當然都好得啦
當初諗住平買嚟試,無諗過咁好用

個鍋傳熱快所以中細火已經夠用,要注意係握煲位都好熱,一定要用矽膠同布手套

珍珠宮

查實個鍋真係幾好用,無理由無JM用緊,大家上嚟分享吓煮乜餸啦

大宅

係咪間間都有得買?

珍珠宮

引用:係咪間間都有得買? +

原帖由 小苦妹妹 於 14-04-15 發表
係咪間間都有得買?
上次那批鍋見過尖沙咀永安廣場、深水埗貿易廣場、美孚百老匯街有得賣

今次返ga鍋見過屯門友愛街市、新都商場、荃灣城市中心有得賣

大宅

引用:Quote:原帖由+小苦妹妹+於+14-04-15+發表係

原帖由 豬豬822 於 14-04-15 發表
上次那批鍋見過尖沙咀永安廣場、深水埗貿易廣場、美孚百老匯街有得賣

今次返ga鍋見過屯門友愛街市 ...
我今日也買了

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+豬豬822+於+14-04-15+發表上

我今日也買了
妳買咗幾cm ar希望妳啱用啦,日後大家多點分享,

個人用後感覺...開始用中火後轉細火或照用中火,睇返煮咩而轉火我到依家都唔使用大火都夠用,最緊要記得煲2邊手握位會好熱,最好用濕毛巾或矽膠先好拎煲

大宅

引用:+本帖最後由+豬豬822+於+14-4-10+23:26+編

原帖由 豬豬822 於 14-04-10 發表

Ex陶瓷卓上鍋24cm/紫 ( 電磁爐可用 )
點解你有8折既,我今日會員卡都係得九折

大宅

引用:Quote:原帖由+小苦妹妹+於+14-04-15+發表我

原帖由 豬豬822 於 14-04-15 發表
妳買咗幾cm ar希望妳啱用啦,日後大家多點分享,

個人用後感覺...開始用中火後轉細火或照用中火, ...
我買左24cm

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我買咗幾個月啦!無煎嘢,系燜嘢咋!因為用電磁爐,無得用瓦煲,所以當瓦煲用咋,個煲好輕,傳熱好快,我覺得keep溫度應該都比普通煲耐,因為我覺得個煲好耐都好熱!哈哈,百幾蚊,我覺得好抵玩!

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+豬豬822+於+14-04-10+發表本

點解你有8折既,我今日會員卡都係得九折

全線分店優惠同地區分店優惠都可以喺這裡看到 # 1 ,星期三、四全線正價及街坊價會做8折優惠

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+豬豬822+於+14-04-15+發表妳

我買左24cm
同我一樣買24cm一次過煎11隻雞翼都無問題

珍珠宮

引用:其實我買咗幾個月啦!無煎嘢,系燜嘢咋!因

原帖由 vicki23126 於 14-04-15 發表
其實我買咗幾個月啦!無煎嘢,系燜嘢咋!因為用電磁爐,無得用瓦煲,所以當瓦煲用咋,個煲好輕,傳熱好快, ...
我都係用電磁爐又係覺得平所以買嚟試,暫時未試過燜嘢,可以分享吓燜乜嘢同埋用咩火嘛

首頁

尾頁

跳至