烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:數字屋陶瓷卓上鍋

我都買咗,今日用嚟整鷄煲超正

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

omega_chui 發表於 14-4-19 23:47
我都買咗,今日用嚟整鷄煲超正

雞煲好正wor

請問可以分享食譜嘛

大宅

用數字鍋整咗孜然鷄翼

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:用數字鍋整咗孜然鷄翼+

原帖由 omega_chui 於 14-04-20 發表
用數字鍋整咗孜然鷄翼
金黃色煎得好靚ar

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:豬豬822 的帖子

我发唔到相

侯爵府

豬豬822 發表於 14-4-19 23:01
我朋友第1次用1200w煎嘢食都好似妳咁中間黑咗,朋友用熱水浸都唔甩,最終用咗鋼絲刷輕輕刷就刷甩咗,佢話依 ...
用鋼絲刷刷完後會唔會黏底呀?我用過牛頭牌陶瓷鑊試過類似情況,用鋼絲刷刷完後煎乜都黏到死死下

珍珠宮

yee183 發表於 14-4-20 23:44
用鋼絲刷刷完後會唔會黏底呀?我用過牛頭牌陶瓷鑊試過類似情況,用鋼絲刷刷完後煎乜都黏到死死下
...

朋友用鋼絲刷輕輕刷甩之後再炒嘢食無問題ar

珍珠宮

雲兒白 發表於 14-4-20 23:01
我发唔到相

我覺得相機發相容易過電腦

大宅

我煎完鷄翼只係用厨房用嘅抹手紙抹走啲燶咗嘅污jo再攤凍個鍋就咁用毛巾洗咋

珍珠宮

omega_chui 發表於 14-4-21 00:19
我煎完鷄翼只係用厨房用嘅抹手紙抹走啲燶咗嘅污jo再攤凍個鍋就咁用毛巾洗咋

...

我煎完雞翼個鍋都無問題,我用600w起火煎到2邊金黃色,轉300w火煎至雞翼全熟為止

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

豬豬822 發表於 14-4-19 17:43
用過24cm好我仲想入多隻21cm用
有 21cm 咩 ? 未見過喎

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

omega_chui 發表於 14-4-20 19:14
用數字鍋整咗孜然鷄翼

珍珠宮

hallonatalie 發表於 14-4-21 00:56

嗰時張海報有ga

珍珠宮

引用:Quote:豬豬822+發表於+14-4-19+17:43+用過2

原帖由 hallonatalie 於 14-04-21 發表
海報曾經出現過21cm,綜合各位JM報ga料今水應該無返21cm

珍珠宮

今日整咗"生炒骨"
排骨用油、糖、麻油、生抽、豆粉伴均備用 ( 我買咗惠long新鮮1pat嗰款 )
> 白醋4湯匙、片糖半片、蕃茄汁大約2湯匙 ( 這個用來整醬汁的 ) > 排骨醃大約半小時,用600w火落油炸至浮面,用篩盛起待凉回鍋再炸至金黃色用篩盛起備用 > 落少許油用600w開始,把已預備好的新鮮切粒菠蘿、已切塊的紅、綠椒、已切絲的洋蔥...全部落鍋 > 炒至軟身加醬汁炒一陣然後加已炸好的排骨兜亂 > 排骨黏滿醬汁待醬汁收得差不多便可上碟

珍珠宮

熱熱哋滾咗鍋消暑...節瓜粉絲咸蛋湯

珍珠宮

今晚整"薑葱魚雲"時,開鍋唔覺意用咗1200w鍋中間即時黑咗,相信就係JM所講嗰種,所以我除咗滾湯用1000w ~ 1200w外,炒嘢用300w ~ 600w都夠

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:豬豬822 的帖子

是否這款,我電磁爐用唔到呀

珍珠宮

引用:是否這款,我電磁爐用唔到呀+

原帖由 雲兒白 於 14-04-22 發表
是否這款,我電磁爐用唔到呀
我鍋底是這樣的,我都係用電磁爐ga,但無問題wor...點解你嗰2個用唔到呢

大宅

回覆 豬豬822 的帖子

好似好好用啵,邊可以買到呀?

pomanlife  759  發表於 14-7-2 15:46

首頁

尾頁

跳至