烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:豬豬822+發表於+14-4-25+23:59+希望

原帖由 csk 於 14-04-27 發表
昨日兩點幾去到永安廣場,得兩隻27cm。去完街約六點,再返759查其他分店看有冇30cm,打了山東街、愛民邨、 ...
恭喜你有新鍋用

記得由細火開始試火力,2邊握鍋位好熱

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+豬豬822+於+14-04-27+發表heh

原帖由 Veronique@chan 於 14-04-27 發表
我用慣筷子煮餸
無計...煮豆腐真係用鏟反先靚同唔碎

珍珠宮

引用:Quote:豬豬822+發表於+14-4-27+01:20+恭喜

原帖由 csk 於 14-04-27 發表
我用來打边炉,天氣開始熱,多數年尾至開黎用,謝謝提醒兩边握手位!想問12蚊店白色細粒海綿有甚麼特別? ...
我都未用過係朋友教我用,佢話去汚幾好就咁加水刷就得,佢上次大火咗整黑咗個鍋底,都係用呢嚿海棉洗甩ga

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+豬豬822+於+14-04-26+發表今

原帖由 Veronique@chan 於 14-04-27 發表
蠢左應該買多個27CM做滾湯㷛
呢個鍋滾完湯原煲上枱好方便

珍珠宮

hkchannel 發表於 14-4-27 02:05
我前排都想買你呢d甘靚既鑊鏟,但唔知係我眼大,定荃灣真係冇貨買唔倒

平時用過好多黑色尼龍鏟,每次用完 ...

左3粉紅色嗰枝鏟用過無問題,右2綠色嗰枝新買ga就未用,用咗再上嚟報料

珍珠宮

pkaeon 發表於 14-4-27 02:06
上次買大理石鍋,佢話不要用百潔布

呢個陶瓷鍋又OK wor,我啲朋友試過用鋼絲刷輕刷,又有朋友試過用類似激落x嗰款海棉洗鍋,我諗唔同鍋有唔同處理方法

珍珠宮

pkaeon 發表於 14-4-27 02:10
我都想知

用後感...個鍋好輕身傳熱快豆腐煎燶邊都無黐底,清洗好方便易打理

缺點...一大火鍋中間就變黑,鍋2邊手握位好熱,一定要用矽膠或布手套先好拎鍋

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+hallonatalie+於+14-04-24+發

原帖由 hallonatalie 於 14-04-24 發表
今晚買咗呢包,weekend 煎來試下先
無介紹錯好好味

用300w唔使加油慢烘,香蔥餅本身有少少標油所以無黐底,慢烘仲好香口tim

珍珠宮

htm1210 發表於 14-4-27 13:51
昨天系沙田新翠邨有27,30cm丫

不過頌安最後1日有...正價貨品7折、街坊價貨品8折、會員超抵價及公價貨品9折,入貨就抵喇

珍珠宮

Veronique@chan 發表於 14-4-27 13:57
想問,可以前魚灑水滾湯?明唔明我講乜?

妳ga意思係咪煎魚>加湯>滾奶白色魚湯,若果係應該無問題,用呢個煲大前提係要細火,我無記錯滾魚湯煎完要落熱水先會奶白色,有錯請更正因為我係煮食初哥

我之前煎完豆腐再加肉碎都有灑水煮都無問題

珍珠宮

Veronique@chan 發表於 14-4-27 15:09
係呀,我唔會用大火,我用爐墊最好用細火至中火

我啲朋友用親大火都黑底,所以我成日都提大家要細火,每個鍋或煲都有優點及缺點,適用其實好多都好好用,我當初見平咪買嚟試吓,無諗過又唔錯wor
戈我去$12蚊店嗰日爐墊買曬,諗住去吉吉島搵吓JM之前推介嗰款阿窗牌

珍珠宮

Veronique@chan 發表於 14-4-27 15:43
個果jm係米我黎藍色用左2個月綠色用左兩星期,佢熱力承受到280火力,我煮飯通常去到3度,4度都好少 ...

hehe...原來妳就係嗰位好JM

珍珠宮

hallonatalie 發表於 14-4-27 17:35
我仲未開來煎食

hehe...我餵食嘛

快啲試吓真係好味

珍珠宮

引用:Quote:yee183+發表於+14-4-20+23:44+用鋼絲

原帖由 cherrywong2011 於 14-04-27 發表
你試下用激落君海綿,我之前都係用佢清洒淘瓷鍋裡面的焦
我朋友用過得所以我喺$12蚊店都買咗包

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Veronique@chan+於+14-04-27+

原帖由 hallonatalie 於 14-04-27 發表
炒滑蛋可以熱好油,熄火倒蛋液入鑊,然後快炒,好滑漏架
咁正...我都試吓先

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Veronique@chan+於+14-04-27+

原帖由 hallonatalie 於 14-04-27 發表
再買,24,27 應該仲有貨
我想買多隻21...可惜今次無返21

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+豬豬822+於+14-04-27+發表heh

星期六晚,我娘家太好餸喇,所以無煎來食

其實最後我個 27 拎咗去我娘家用
咁妳咪又要入貨low

珍珠宮

回覆:數字屋陶瓷卓上鍋

今晚試咗"無水蒸鯇魚腩",薑蔥墊底鯇魚腩放面,全程600w蒸5分鐘已經轉色,10分鐘熄火落豉油熟油成鍋上枱,食過魚後睇吓鍋底,除咗幾條蔥有少少燶外,鍋底都算靚仔無黑面,日後整魚就好方便啦

珍珠宮

Veronique@chan 發表於 14-4-27 23:32
係單柄炒鑊先啱

全大理石嗰款

我反而想買多隻21cm陶瓷鍋

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+豬豬822+於+14-04-28+發表全

原帖由 Veronique@chan 於 14-04-28 發表
最衰睇唔哂D款
圖1係細咗少少但可作參考

首頁

尾頁

跳至