自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我小朋友之前俾野咬都係腫得好誇張,入面有

原帖由 wupigpig 於 14-04-12 發表
我小朋友之前俾野咬都係腫得好誇張,入面有水卜,醫生話過敏,要留意需要介埋口,蛋,藩茄,蝦等易敏感既食 ...
你用咩同小朋友消毒~我只同佢勤d查藥膏咋~

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:家龍mA 的帖子

蝨咬呀!買沙薑粒,用舊襪裝住,放床底。必要時換床肉!

家龍mA  thx~  發表於 14-4-12 14:15

男爵府

好媽媽勳章

回覆:高齡牛師奶 的帖子

沙薑粉是否和粒是一樣的?

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

見到中間有d凸起 同埋好似有水泡仔 似比野咬敏感

大宅

引用:Quote:原帖由+wupigpig+於+14-04-12+發表我

原帖由 家龍mA 於 14-04-12 發表
你用咩同小朋友消毒~我只同佢勤d查藥膏咋~
我用黃色消毒藥水,但如果r損左穿水就會用消毒棉(會拿)

家龍mA  thx~  發表於 14-4-12 14:15

男爵府

回覆:小朋友,皮膚問題(慎入)

對於已經常換床單及清潔家居,但小朋友仍會皮膚敏感嘅JM,您哋可以留意下洗衫洗床單用嘅洗衣液/洗衣粉會唔會係致敏源頭,因為即使洗完衫,洗衣液嘅化學物仍有殘留在衣服上,都有機會令皮膚敏感,而且最好不用衣物柔順劑,身邊有小朋友真是因為柔順劑而皮膚敏感!

家龍mA  謝提醒  發表於 14-4-12 14:16

侯爵府

我仔以前都係咁(但冇咁多),經驗所得,敷冰好有效!發現他一被蚊咬,盡快敷冰,用條沙巾包住粒冰,慢慢盪印蚊患的周邊,約1-2分鐘,不宜冰太耐,然後揸強力無比膏,在蚊患及紅腫位置周邊不斷輕輕打圈揸,直至白色藥膏吸收哂。如果你小朋友咁多,直接倒盆冰水,用沙巾或毛巾浸入冰水,成塊毛巾「達」上去,毛巾暖咗就再浸冰水繼續敷,跟住揸無比膏。如果唔處理,我仔蚊患會出水泡,通常要一星期先消腫,如果一咬即敷冰,蚊患3曰已消退,㴬哂。
另,春夏季節好多蚊同「室」,公園sir 滑梯梯級角位好多「室」,也試過入一間豆漿大王內,阿仔坐牆角,唔夠1分鐘,一邊身,手臂和腳腫哂,好彩有帶防蚊袋,即時揸藥膏,原來牆角好多「室」!
媽媽要長期帶備防蚊水和強力無比膏,用個袋仔入住,春夏季我會長期放手袋。(防蚊水我會用花露水,防蚊好有效,又經濟,1支$15左右,大大支,用個噴霧樽仔入一小樽拎出街,好方便)其實無比滴都好有效,只是傷口損咗就唔好揸,會好「娜」。

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

比嘢咬,用熱水洗一次床單,被,床邊公仔,窗簾,再揾消毒藥水清潔下床&地墊

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我仔以前都係咁(但冇咁多),經驗所得,敷

原帖由 liuliu 於 14-04-12 發表
我仔以前都係咁(但冇咁多),經驗所得,敷冰好有效!發現他一被蚊咬,盡快敷冰,用條沙巾包住粒冰,慢慢盪 ...
明白~好詳細~唔該你

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:比嘢咬,用熱水洗一次床單,被,床邊公仔,

原帖由 小夫人 於 14-04-12 發表
比嘢咬,用熱水洗一次床單,被,床邊公仔,窗簾,再揾消毒藥水清潔下床&地墊

...
平時已經用熱水洗床上用品~同用漂白水或綠水抹地
我諗係喺大陸野到或早2日換季時執衫引哂出嚟 啱啱抹床內籠時見到角位有位浸濕左 可能係雨水從窗邊撇左入嚟

侯爵府

引用:Quote:kiki523+發表於+14-4-11+22:14+哎呀

原帖由 家龍mA 於 14-04-11 發表
我屋企細 無地方曬被 只有用60度熱水洗被咋可以1試,thx~
前日同40度水洗被袋,點知縮咗水,入唔噃!

子爵府

想生BB熱投

快快將所有床單枕頭套拿去洗,用吸塵器吸枕頭丶床褥丶被及附近的地方

家龍mA  明白~thx~  發表於 14-4-12 22:29

子爵府

似比蚤咬喎,你搵個炸彈炸下d蚤先,仲有小朋友戒甜嘢,食甜嘢d人特別嘢d嘢咬

如對本人內容有意見, 不喜勿插!!! 謝謝!!!

大宅

要食抗敏藥呀! 同搽藥高..
我個囡未夠一歲試過咁,隻腳好似比嘢咬,無理到,之後成兩個星期後,嗰撻嘢仲係又腫又痕,(因為見佢“拗”)
因為打咗針,又發燒,怕係敏感,又夜,去睇未睇過既兒科醫生,收我500,比類固醇搽,無藥水. 好,照搽,點知一搽嚴重咗,變硬咗!
之後請假帶呀囡去睇睇開嗰個兒科,開止痕高同口服抗敏藥水.
過咗兩日都無好轉,再問另一個醫院醫生意見,佢睇完confirmed唔係打針敏感,就叫我比佢食抗敏藥水同搽類固醇一星期.
足足成個月先好返

結論(個人意見),有時小朋友接觸到啲新致敏源,例如比蚊,蚤,嗰啲咬,會即時紅,但因為身體會對呢啲新嘢產生反應,所以有機會個幾星期後再發出嚟..

伯爵府

木蝨呀,你仔細啲睇下床下底有無蝨,有就要搵人返黎杜蝨喇!

伯爵府

我都啱啱比嘢咬到好似你仔仔咁一大舊紅晒,茶咩都無用,之後茶俄羅立英雪花膏,好咗8成啦!

家龍mA  好的..我試試  發表於 14-4-12 22:36

子爵府

好媽媽勳章

似俾嘢咬

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

VIKAZ 發表於 14-4-12 14:53
要食抗敏藥呀! 同搽藥高..
我個囡未夠一歲試過咁,隻腳好似比嘢咬,無理到,之後成兩個星期後,嗰撻嘢仲係 ...

明白
醫生開左2支抗敏藥,1支1日4次,1支1日次,1日次果支已食完

希望淨低果支頂到琴日開始查類固醇(1日1次,中午查木瓜霜)

今朝起身好左好多(好似無再出新既)

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Deluxemo 發表於 14-4-12 14:56
木蝨呀,你仔細啲睇下床下底有無蝨,有就要搵人返黎杜蝨喇!
暫時只抹左油壓床內籠 床頭櫃同床邊櫃筒未抹 熱水1洗左2機衫 1張被暫時未有發現有蝨(不過我隻手今日有1粒新起既 我都相信有 只係唔知喺邊)
買左blo kill噴內籠 我提議過搵人番嚟杜
c6同99話唔好 話點都會有 又話潮濕月份先會有 不過c6就有講換床褥
唯有做得幾多得幾多

伯爵府

引用:Quote:Deluxemo+發表於+14-4-12+14:56+木蝨

原帖由 家龍mA 於 14-04-12 發表
暫時只抹左油壓床內籠 床頭櫃同床邊櫃筒未抹 熱水1洗左2機衫 1張被暫時未有發現有蝨(不過我隻手今日有1粒新 ...
我就係有朋友試過,最初以為自己身體唔好,令到皮膚敏感,徵狀同你小朋友一樣,每日唔同位置都有新既,且只纏佢一個,其他家人就無,所以只係以為皮膚敏感,不停睇醫生,食類固醇,搞到好唔開心,且食極藥、揸極藥都唔好,好困擾佢心情,仲話自己得怪病!最後有一日,發現木蝨的蹤跡,因為有小朋友在家(好彩無咬小朋友),二話不說即call人黎滅蝨啦!滅完之後再洗哂所有被鋪,佢呢刻先諗番皮膚問題係蝨致,之後就無新患處,舊既亦好番!固已有答案囉!

家龍mA  琴日起暫時無新患處..不過仲要睇定d先  發表於 14-4-14 12:25

首頁

尾頁

跳至