少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

yin-ting 發表於 14-7-28 00:41
態度堅硬,無早餐吃,再吾刷,無午餐,講得多嫌你嘮叨, 簡單直接了當,襯而家還需要倚靠你供應佢需要,迫 ...

態度堅硬 is no use ga la...

珊瑚宮

syschan 發表於 14-7-28 16:37
he didn't care lor... !
咁佢CARE 乜呢?

我以前有個男同學係擺明唔刷牙架, 我估係我地起佢花名有關, 而佢又堅持個人風格, 惡鬥咗成年, 但我地有一齊玩架。

之後我地少講少提, 有時頂唔到就行開算, 又唔知幾時佢好咗好多。到佢有心儀女仔想識, 執到好正添

侯爵府

回覆:14嵗仔, 起床吾刷牙洗臉,点算好

可能要到佢蛀牙先知驚!

伯爵府

又會做做下唔做?
要等同學笑佢先識做返

大宅

yes....

have to wait for 有心儀女仔想識.....

別墅

放心啦,遲d佢有心儀喜歡的女同學,佢自動自覺會注意自己儀容。
我小朋友10歲懶刷牙,我收起所有牙膏牙刷,以後唔洗佢刷牙,佢開心咗兩日,第三日自己頂唔順,以後自動自覺刷牙。

大宅

親親嗲哋 發表於 14-7-30 01:15
放心啦,遲d佢有心儀喜歡的女同學,佢自動自覺會注意自己儀容。
我小朋友10歲懶刷牙,我收起所有牙膏牙刷, ...

大宅

小羊羊迎迎媽咪 發表於 14-7-11 18:56
no la...我個囡係咁....激死我成日要提。。提咗覺煩。。唔提真係可以。。唉

...
same here , my daughter 12 years old , confused

男爵府

引用:Quote:小羊羊迎迎媽咪 發表於 14-7-11 18:5

原帖由 onlybebe 於 14-07-31 發表
same here , my daughter 12 years old , confused
冲涼都係先死, 解釋俾佢聽佢答我冇所謂

大宅

引用:Quote:原帖由 onlybebe 於 14-07-31 發表sa

原帖由 小羊羊迎迎媽咪 於 14-07-31 發表
冲涼都係先死, 解釋俾佢聽佢答我冇所謂
我個女乜都話:是但啦

男爵府

引用:Quote:原帖由 小羊羊迎迎媽咪 於 14-07-31

原帖由 onlybebe 於 14-08-01 發表
我個女乜都話:是但啦
亞囡都係是但朋友,佢地可以做friend

珍珠宮

我仔都係,當佢起身,我已經返咗工,基本上,日日起身唔洗臉唔刷牙,唔食早餐,唔做功課,日日hea,掛住打機,睇電視。傍晚家人叫佢沖涼又唔沖。閙又閙過,勸又勸過,總之就話之你。最慘係連細女都學埋佢,一話佢,佢就話哥哥夠係咁!

好啦!成日掛住打機,我迷收機,佢就掛住睇小米盒子,睇人點打機。暑假已過一半,但功課都只做咗1/5。

點教好?連亞爸亞媽同工人都喊曬口,話唔知點教佢兩個。

大宅

olkan 發表於 14-8-5 13:00
我仔都係,當佢起身,我已經返咗工,基本上,日日起身唔洗臉唔刷牙,唔食早餐,唔做功課,日日hea,掛住打 ...

how old is your son ?

珍珠宮

引用:Quote:olkan 發表於 14-8-5 13:00 我仔都係

原帖由 syschan 於 14-08-06 發表
how old is your son ?
13歲。反叛期。

大宅

熱血金章

定期洗牙,一年一次,約2~300元一次,由牙醫講一句:你要認真擦牙。

大宅

olkan 發表於 14-8-6 11:30
13歲。反叛期。

oh yes....

mine is 14 yrs old

very headache....

複式洋房

不知道小朋友要反叛到何時!

大宅

wilkar8 發表於 14-8-7 17:10
不知道小朋友要反叛到何時!

how old is yours?
boy or girl?

侯爵府

我仔十二歲, 已踏入青春期,開始有自己思想, 父母的說話已經吾係一就一,二就二,好多時當我說話耳邊風,叫佢做野起碼講兩三次甚至以上先郁,間吾中會話番我轉頭,無大無細,天天勞氣。

我仔初初有時間中一兩次吾睡前刷牙,但我老公非常堅持佢一定要刷,比佢知道,必又教訓佢一餐,平時無乜威嚴的佢突然之間變得好有威嚴,我仔慢慢吾敢再夜晚吾刷牙,睡前都會記得刷牙。

我個仔都有沉迷上網的習慣,一上網就忘哂形,黏實吾識走咁,而家網絡世界害人不淺,喺呢個世代對於小朋友來講就好似死症,無邊個會吾沉迷,最弊連大人都節制吾到,點叫啲細路節制,真好想拆走哂D電腦,全家人都吾好用,但又怎可能,点都要用電腦查資料,做功課,好矛盾。惟有多D同D小朋友相處去下街,家庭樂,星期日必會做。我個仔而家都還肯跟我, 我有時陪佢做一D野佢都會好開心,盡量襯佢仲可以聽我支笛,希望多D培養感情,愈大驚愈難教,教養同價值觀從小培養番來,佢地愈大就愈睇父母表現,睇你做吾做到,因父母都有缺點,佢會捉你痛柄,令你覺吾自在,但都要硬着頭皮教佢,無得無大無細,好多時同佢硬碰硬,必會比後果佢,要佢承擔後果。我仲會規定佢分擔一D佢能力做到的家務,如收衫掛衫,吸塵抹地,倒垃圾等,由吾係好願意,慢慢變成習慣,叫佢都肯郁,要佢知道係佢的責任,因為係家庭一分子,吾做就無飯食,等佢知道吾係一切都必然。而家D人成日話身教好重要,惟有要時刻提醒自己,仔女面前做好磅樣。

複式洋房

回覆:14嵗仔, 起床吾刷牙洗臉,点算好?

近這兩年個仔變得很反叛!家務不肯幹,駁咀情況很嚴重,對家人的態度很差,動輒便大吵大閙!令我很沮喪!

首頁

尾頁

跳至