懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

27weeks5days..去左產檢,同醫生講我一日內有超過5次宫縮而且係有腹痛……醫生同我check子宮頸……得出結果2cm...開左抗宫縮藥同埋醫生建議卧床……而每次我行行企企下面都會頂住,好有壓力同好墜,呢胎係我第二胎,我上胎完全冇呢個情況……有冇媽咪有經驗可分享?

回覆 子晴媽媽 的帖子

您好子晴媽媽 ,媽媽現階段記得要多D 休息同吾好行咁多,同時繼續留意宮縮同肚痛既次數,如果有密左多左,要立刻要話俾醫生聽。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:27weeks5days..去左產檢,同醫生講我一日內

原帖由 子晴媽媽 於 14-04-15 發表
27weeks5days..去左產檢,同醫生講我一日內有超過5次宫縮而且係有腹痛……醫生同我check子宮頸……得出結果 ...
你好!我最近都有宮頸短問題,已加咗環托並希望有好轉
請問你有無加托?要定期食藥嗎?要長期訓床嗎?希望可以分享經驗 thanks

大宅

回覆:子晴媽媽 的帖子

我24周開始宮縮,到26周開始已經一日有10次左右,開左藥比我食,但我又好驚會心跳快血壓低,你食完有咩感覺呀?

複式洋房

引用:27weeks5days..去左產檢,同醫生講我一日內

原帖由 子晴媽媽 於 14-04-15 發表
27weeks5days..去左產檢,同醫生講我一日內有超過5次宫縮而且係有腹痛……醫生同我check子宮頸……得出結果 ...
子晴媽媽,我而家第一胎,係26w時發現同你一樣嘅情況,又係宮縮、腹痛同宮頸短,c+醫生即時開藥同開假俾我,要我休息,不能操勞。如果宮縮伴隨下腹痛密左,就一定要多休息。如果有規律地宮縮同腹痛,就一定要去醫院啦,怕係作早產。

伯爵府

回覆 子晴媽媽 的帖子

你宮頸已經短過危險線2.5cm, 唔好博! bed rest!!!

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+子晴媽媽+的帖子你宮頸已經短過危險線

原帖由 Mochamiu 於 14-07-16 發表
回覆 子晴媽媽 的帖子

你宮頸已經短過危險線2.5cm, 唔好博! bed rest!!!
想問下,我35週時宮縮m痛睇醫生,第一次度宮頸。得2.52cm.同埋薄左。但醫生冇開抗宮縮藥,只開兩星期假紙叫我休息,訓多d,不要再令子宮收縮,不要週圍去。又話隋時生。咁2.5xcm是否不太短呢?

伯爵府

回覆 imconfusing 的帖子

sorry 我只知道2.5cm 係危險分界線

imconfusing  Thank you :)  發表於 14-7-16 13:16

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Mochamiu+於+14-07-16+發表回

原帖由 imconfusing 於 14-07-16 發表
想問下,我35週時宮縮m痛睇醫生,第一次度宮頸。得2.52cm.同埋薄左。但醫生冇開抗宮縮藥,只開兩星期假紙叫 ...
我c+醫生話2.5cm都仲可接受,不過都要多休息,不可走動太多。我最短試過1.1cm,瞓多d,心情輕鬆,宮頸會長返呀!

伯爵府

回覆 imconfusing 的帖子

因為我朋友由20wk bed rest 到生呀

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+imconfusing+於+14-07-16+發

原帖由 taklw 於 14-07-16 發表
我c+醫生話2.5cm都仲可接受,不過都要多休息,不可走動太多。我最短試過1.1cm,瞓多d,心情輕鬆,宮頸會長 ...
Thanks ! 醫生只說短。又冇乜講。只叫好好休息。同埋因為差不多足月,又好似不太擔心。反而我日日擔心。成個星期冇出街。日日攤,坐,訓。基本上坐都不敢呀。

大宅

回覆:28weeks子宮頸短+宮縮+腹痛下墜

我14week, 子宫頸2.1cm, 剛在PWH做左隨子宫頸手术,今次第二胎,希望順利過渡啦!擔心中

男爵府

我廿二週,常常肚實實的,有時抖下冇事,之前廿一週系pmh照結構醫生說一切正常,其實要點處理㗎?

大宅

Mochamiu 發表於 14-7-16 12:13
回覆 子晴媽媽 的帖子

在超聲波檢查可看到宮頸短的問題嗎? 還是要有唔舒服才進一步檢查 ?

imconfusing  Yes  發表於 14-7-28 14:00

伯爵府

回覆 Wbb123 的帖子

我睇qe睇,佢有幫我度, 但c+ 醫生話如果要度清楚就要用鴨咀鉗度

大宅

Mochamiu 發表於 14-7-28 13:11
回覆 Wbb123 的帖子

我睇qe睇,佢有幫我度, 但c+ 醫生話如果要度清楚就要用鴨咀鉗度 ...
icic

大宅

我第一胎現24 wk , 中哂,醫生話要做D哂,bed rest 5夠,爭扎中去私家縫針好定威記加托. 24週先縫針好以有D風險

首頁

尾頁

跳至