論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

應放幾多日假? 7日先放一日咁數?咪得一日??

大宅

原文章由 josh-mom 於 07-9-15 01:13 發表

pls help

複式洋房

原文章由 josh-mom 於 07-9-15 01:13 發表

唔係數唔數,而係勞工法規定!而且有勞工假期。
那些一個月放只兩日的,係太太同工人傾,如果工人唔肯都無計。你唔比放她可告你,除非她又想贊多D錢肯唔放啦。。。

大宅

原文章由 josh-mom 於 07-9-15 16:49 發表

pls help

我都係新手, 仲在請人中...

但向到見d 媽咪講係跟勞工法例架, 咁我念你今個月23,30同26都要放比佢喎. 你穩陣上勞工處個網到睇下呀.希望都幫到你

大宅

原文章由 gozzila 於 07-9-15 16:58 發表

我都係新手, 仲在請人中...

但向到見d 媽咪講係跟勞工法例架, 咁我念你今個月23,30同26都要放比佢喎. 你穩陣上勞工處個網到睇下呀.希望都幫到你

26係法假, 即係休息日用紅日數架??若果返7日先有一日休息咪得1日??-(

大宅

原文章由 josh-mom 於 07-9-15 17:25 發表

26係法假, 即係休息日用紅日數架??若果返7日先有一日休息咪得1日??-(

最重要係跟法例, 你都係去勞工處網到刨下例啦!

http://www.labour.gov.hk/legislat/content2.htm

大宅

原文章由 josh-mom 於 07-9-15 17:25 發表

26/9 係勞工假期, 工人唔係放紅色, 仲有頭3個月(26/9, 1/10, 19/10)可以唔使放勞工假期比工人

http://www.labour.gov.hk/news/latest_holidays2007.htm

若果返7日先有一日休息咪得1日..... 有咩問題? 得一日有咩問題?

首頁

尾頁

跳至