論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

原來而咖請姐姐要成萬蚊咁貴,仲要兩個小朋友就唔接JOB,我琴日同個妹妹去顧傭公司搵姐姐,一講話要湊初生同一個三歲小朋友就冇人肯接,而家到底發生咩事?咁有兩個個D點算,一味叫佢請未嚟過個D,但佢11月就生怕海外個D請唔切。

idawongg  成萬蚊唔關家傭事,  佢地都係果個人工,  係會揀工.  發表於 14-4-17 21:26

大宅

引用:原來而咖請姐姐要成萬蚊咁貴,仲要兩個小朋

原帖由 evason 於 14-04-15 發表
原來而咖請姐姐要成萬蚊咁貴,仲要兩個小朋友就唔接JOB,我琴日同個妹妹去顧傭公司搵姐姐,一講話要湊初生 ...
你試下轉第二間Agent公司, 我都係兩個小朋友,仲要同小朋友同房, 都有姐姐肯做!

別墅

問咗五六間答案都差不多可能相差一二千蚊左右,但是一講到湊初生B就冇人肯接,而且簡地區

珊瑚宮

揀乜地區?是否中半山銅鑼灣就做,屯門元朗就唔做?

玩具萬歲!

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

evason 發表於 14-4-15 14:28
原來而咖請姐姐要成萬蚊咁貴,仲要兩個小朋友就唔接JOB,我琴日同個妹妹去顧傭公司搵姐姐,一講話要湊初生 ...

係, 宜家d工人係公主, 過黎唔駛做噤, 我都係一個兩歲+一個五個月, 搵咗好耐先有工人肯做

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:而咖請姐姐要成萬蚊?仲要兩個就唔湊?

比你一様人工,你都寧願湊一個啦!湊初生,根本就做到冇停手。海外因想出國,所以初生都肯做。

B-PAUL    發表於 14-4-17 08:02

大宅

而家D工人好巴閉架, 之前我都揾咗好內,因為我個工人知道我會辭職回家湊女, 佢即刻話唔續約.....跟住D AGENT 話 stay home mom 好難請工人, 要比到6-7千先有人考慮 所以我都請咗個overseas 姐姐, 6月返工. 希望順順利l利la......

stephen07leung  同意情oversee,换D新血,於血,番早家  發表於 14-4-16 22:26

複式洋房

我搵工人時, 馬鞍山又話遠, 有 cam 係廳又話唔做

男爵府

回覆 evason 的帖子

係呀, 現在D agent 費好貴,D姐姐質素又差, 佢O地又擇工, 見過一個本地快完約的,又話要有獨立房, 放假要放星期日等等, 未請佢都多多要求, 請O左佢咪當自己係僱主?
不過, 佢O地講明唔揍都好過妳請O左佢先玩O野話唔揍!

大宅

引用:原來而咖請姐姐要成萬蚊咁貴,仲要兩個小朋

原帖由 evason 於 14-04-15 發表
睇多幾間agent la, 我果時請姐姐,湊個女十八個月,再加上六月多個nb, 又講明全屋cam , 一個月放一日星期日, 其餘假期只放星期六。 都搵到姐姐。。。

cloretta37  幾耐之前?我覺得你好彩…  發表於 14-4-20 10:23

男爵府

回覆 evason 的帖子

依加D姐姐擇工擇到,我三大一細(細十歲)冇老人家,冇貓狗,朝早9AM/4:30PM冇人,細女坐校車,朝早唔洗煮早餐,姐姐同細女一間房,一個月放二個星期日,另二星期放平日,姐姐做清潔同煮晚一餐,帶女去補習,有D姐姐都唔做,話冇自己房,我都就嚟暈鳥。

多多綠茶    發表於 14-4-23 08:21

別墅

咁大件事要自己房?不如個顧主瞓廳佢瞓房好唔好,都痴線以為個個屋企過千尺咩,知唔知D樓幾貴吖,我都叫我妹妹遲工自己湊返好過,反正出去做扣返請工人錢所剩無幾,但可惜又唔得唔食都要供樓,真係可憐

大宅

開心吸收勳章

nb 係難搵姐姐, 有朋友試過, 搵咗幾間 agent, 前前後後用咗成個月先至搵到個海外姐姐. 本地續約一般都會嫌辛苦, 唔肯做. 不過, 海外姐姐會純啲, 當然, 到埗後都會好易學壞.

我上個月中開始搵姐姐, 都搵咗幾間, 主要都係搵海外姐姐, 個agent見我搵咗一陣子, 提議可以俾姐姐個電話我同佢傾下, 再考慮.

聽過另一個agent 講, 曾經有個本地姐姐話要自己有間房, 話俾張床佢響厨房, 朝拆晚行, 佢都話唔肯. 個agent都話, 邊有可能?!

不過要留意, 你想佢幾時返工, 同 agent 夾一夾時間會好d. 我想姐姐8月中返工, 而家怕 agent 做得太快, 姐姐要被迫早到.

祝早日搵到個好姐姐!

禁止訪問

公爵府

而家d工人話首選最好只係照顧一個健康既老人家

大宅

回覆:evason 的帖子

因為现在有好多雇主,因怕工人發難,乜都比D工人,加多D人工,吾比甘多野佢地做,比手機及pad佢地玩,又比佢地訓午睡,平日任比工人出街行街,忍工人,多個忍仔女,對工人好過對父母,怕工人多過怕自己上司,養工人好以養公主甘,★☆做壞规矩★☆,結果出左好多有公主病的外傭low,其實當中係我們當中做雇主做成。只要大家同心,菅好D自己工人,好工人,比佢地“合理”的東西,但不可太寵,懷工人,我們炒左之後,要報入境處,black list 佢,妹仔大過主人婆的氣氛慢慢改正確。雇主受氣,吾知乜世界。

Supersasa  agree!! And i always follow this RULE!  發表於 14-4-17 16:08
ddccmm  Absolutely agree!!  發表於 14-4-17 09:36

大宅

回覆:Joanma03 的帖子

大家請工人,不如先考慮oversea 先la,佢地吾揀得甘多,本地D公主,入左門,都吾知佢玩吾玩你, 本地D老屎乜换D新血,於血,番早家la ,我都just order 左oversea.

大宅

引用:大家請工人,不如先考慮oversea 先la,佢地

原帖由 stephen07leung 於 14-04-16 發表
大家請工人,不如先考慮oversea 先la,佢地吾揀得甘多,本地D公主,入左門,都吾知佢玩吾玩你, 本地D老屎乜 ...
我都係咁話,衣家請左個海外,未係香港做過,希望佢正常啦,唔期待佢會好囉。

黎過香港我都唔考慮,佢地精甩尾

別墅

回覆:而咖請姐姐要成萬蚊?仲要兩個就唔湊?

overseas賓賓,Agent Fee 依加幾錢?

大宅

回覆:yingyingnini 的帖子

每個agent 唔同 6k 至8k 也有

首頁

尾頁

跳至