論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

千期唔好請本地斷約呀, 一定要請海外. 又或者請你朋友到做緊姐姐的睇下有無姊妹想黎香港做野. 不過佢地多數做2兩就唔做, 去加拿大做.

stephen07leung  agree  發表於 14-4-17 20:56

大宅

我個AGENT都收成萬蚊, 但佢講明AGENT FEE係4千幾, 另外5千幾係俾菲律賓o個邊D唔知乜鬼錢, 姐姐唔洗咩咁大條$$數, 會安心D打工!

姐姐真係最好請從未來過香港的會好好多, 在港打過工的姐姐愛比較, 嚴三嚴四, 唔聽話, 好話唔好聽已經學懷哂! 無論請完約工人或請全新工人都係要等, 後者等多兩、三個星期, 如請前者結果可能係一肚氣, 好快想搵過第二個, 又要洗一筆$$! 所以經驗係, 等奈D好過貪等少幾個星期, 我就係試過咁, 第一個工人話走就走, 因心急請過一個就請咗個斷約的工人(就係o個d衰agent知我急, 話個工人又乖又純又聽話), 點知個工人係個agent口中的完全相反, 終於第二、三個月已經想炒佢, 等到5個月先可以叮佢走因為要等兩個月新姐姐先到. 好彩, 新姐姐(33歲)完全未來過港, 就真係算聽話同純喇(暫時, 因未出過街), o錫bb, bb亦喜歡佢, 佢都對我d貓狗幾好, 算清潔, 唔識煮野但肯學, d野講一兩次就記得, 希望佢可以繼續做好自己份工啦!!!

大宅

evason 發表於 14-4-15 14:28
原來而咖請姐姐要成萬蚊咁貴,仲要兩個小朋友就唔接JOB,我琴日同個妹妹去顧傭公司搵姐姐,一講話要湊初生 ...
剛請左個印 7980 中介費 (包埋普通驗身,唔包保險)。菲平D, 6980 咁上下~
但真係會選工架, 佢地知自己有得選~~

大宅

回覆:eresa 的帖子

我之前就領教過她們揀工,最後請了Fresh helper from Philippines. 我有死罪的,兩個囡,我在家。不要期望自己可以揾到現成完約,有經驗的,快快請過fresh from overseas, 好好教她仲實際。

大宅

回覆:DiamondHill 的帖子

agree

大宅

引用:因為现在有好多雇主,因怕工人發難,乜都比

原帖由 stephen07leung 於 14-04-16 發表
因為现在有好多雇主,因怕工人發難,乜都比D工人,加多D人工,吾比甘多野佢地做,比手機及pad佢地玩,又比 ...
全中

大宅

回覆:evason 的帖子

未黎過agent commission多d. 找多幾間

別墅

回覆:而咖請姐姐要成萬蚊?仲要兩個就唔湊?

我尋日都見左幾個,因為我七月生,好多都唔想湊new born. 又一定要放星期日,又嫌新界遠,有d仲會黑面,好痴線!都唔知咩態度

別墅

引用:我尋日都見左幾個,因為我七月生,好多都唔

原帖由 mothercici 於 14-04-20 發表
我尋日都見左幾個,因為我七月生,好多都唔想湊new born. 又一定要放星期日,又嫌新界遠,有d仲會黑面,好 ...
係囉,姐姐都係stayin, 遠唔遠都揀1餐。

男爵府

回覆:而咖請姐姐要成萬蚊?仲要兩個就唔湊?

我個菲姐一來到香港叫她放星期六,就大哭起來,之前己講清楚。但來到香港又另一回事。

大宅

回覆 evason 的帖子

依家先 4 月, oversea應該 9-10月左右到 hk.

其實 oversea 仲好過 local 完約. 因為好多都係斷約 or 古滑到死.

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我尋日都見左幾個,因為我七月生,好多都唔

原帖由 mothercici 於 14-04-20 發表
我尋日都見左幾個,因為我七月生,好多都唔想湊new born. 又一定要放星期日,又嫌新界遠,有d仲會黑面,好 ...
interview 都黑面?

首頁

尾頁

跳至