烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

我家裡已有一個八公升的真空煲, 但放不進Miele蒸爐. 我想買一個湯煲是既可以放入蒸爐(爐內約30cm濶, 20cm 高, 還有少少虛位), 又有保溫功效. 希望能有最少五公升容量. 萬寧換的staub可以放, 但只有4.2公升. 而且有網友說若留湯到第二日再煲, 煲就有機會生锈. 我目前只想到康寧的方形煲合乎尺寸, 但又沒有保溫功能. 昨晚我行生X館, 有一種瑞士煲有保溫功能, 但尺寸太大, 放不入蒸爐. 姨媽家俬有不锈鋼煲, 亦沒有保溫功能.

請問大家有沒有提議?

後記: 前幾天我找到先生N年前買的不锈鋼煲, 既能放進蒸爐, 又保溫能力不差, 那就不用買煲. 把錢留下來買餸好了.

禁止訪問

回覆:請提議適合Miele蒸爐的湯煲

大宅

引用:我家裡已有一個八公升的真空煲, 但放不進Mi

原帖由 lbhwong 於 14-04-16 發表
我家裡已有一個八公升的真空煲, 但放不進Miele蒸爐. 我想買一個湯煲是既可以放入蒸爐(爐內約30cm濶, 20cm ...
康寧煲雖然冇保温功能 但保温能力都唔弱架
我大中小加埋有六個 高峰期九個 個個都

珍珠宮

引用:其實我一直唔明點解要放湯煲入Miele+,+尤其

原帖由 lazyjarjar 於 14-04-16 發表
其實我一直唔明點解要放湯煲入Miele , 尤其是放LC , staub, 本來煲已得保溫,直接上火煲就得

...
燉湯味道柔滑d

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+lazyjarjar+於+14-04-16+發表

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 healthymimi 於 14-04-17 發

原帖由 lazyjarjar 於 14-04-17 發表
咁既然喺蒸爐都不斷有熱力,咁點解要個煲好存熱呢?(純好奇)
燉完仲keep 住熱好耐

唔知呀?我有用燉盅及staub 燉湯,口大方便落料及用吸油纸索油,畢湯又快

大宅

熱血勳章

lazyjarjar 發表於 14-4-16 18:38
其實我一直唔明點解要放湯煲入Miele , 尤其是放LC , staub, 本來煲已得保溫,直接上火煲就得

...

只是我偷懶, 不想"睇火". 若是要睇火, 我用真空煲煲湯已可以. 前幾天我試了以N年前先生買的不锈鋼煲放入蒸爐煲五花茶, 煲好後拿出煲後仍可保溫一至兩小時, 都OK. 既然煲用得就不用買, 省些錢買餸!

大宅

熱血勳章

michellengsm 發表於 14-4-16 20:51
康寧煲雖然冇保温功能 但保温能力都唔弱架
我大中小加埋有六個 高峰期九個 個個都

前兩日我去一田看煲, 康寧的價錢很堅挺, 一點也不便宜. 今年底我有機會去美國旅行, 還是在當地買回香港.

禁止訪問

引用:Quote:michellengsm+發表於+14-4-16+20:51+

大宅

引用:Quote:michellengsm 發表於 14-4-16 20:51

原帖由 lbhwong 於 14-04-22 發表
前兩日我去一田看煲, 康寧的價錢很堅挺, 一點也不便宜. 今年底我有機會去美國旅行, 還是在當地買回香港. ...
都唔係呀 萬寧試過換購方形的康寧二百多元 有時百貨公司減價 都好平 最平幾年前見百佳4.5L 賣$69.9 平到人都癲

公爵府

回覆 lbhwong 的帖子

My Fissler can be placed in Miele DG6010. >5 lit volume.

Also for herbal tea.

lbhwong  Thanks!  發表於 14-5-6 18:25

別墅

回覆:請提議適合Miele蒸爐的湯煲 <已解決>

Henry Emile

lbhwong  Thanks!  發表於 14-5-6 18:25

首頁

尾頁

跳至