婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實係朋友有口難言 所以代友出po

呢個朋友識左兩年 一直都幾清楚拒性格 拒好林善 唔係怪獸新抱 但係同奶奶關係一直都唔係好好 拒成日都有心想解決問題 但係偏偏老公同奶奶性格好奇怪. 所以幫拒出po 睇下大家有咩高見.. 件事係咁既:

朋友個老公係單親獨仔 拍拖時好緊張佢阿媽 但朋友係結婚前唔知原來老公既愚孝已經到到阿媽話一佢可以唔話二既地步甚至拒奶奶做d 對小朋友冇益嘅野 個老公都唔會話99 只係叫朋友忍讓下老人家. 好似奶奶鍾意睇電視咁 拒唔會捻小朋友睇電視係無益 只係覺得小朋友可以坐定定睇 唔好郁黎郁去先係岩咁. 朋友有客氣提醒奶奶唔想小朋友睇 但係奶奶漠視拒既意見.

其實朋友老公係生左小朋友後都有表明拒阿媽永遠係拒心中第一位. 呢一點朋友都覺得無所謂因為朋友自己本身都好孝順但係朋友覺得拒可以為屋企付出多d而唔係只會顧及奶奶 忽略左老婆都個仔既生活同感受.

同埋朋友老公好怪 拒從來唔比朋友同奶奶單獨溝通 奶奶亦都當朋友透明. 咁都算 其實個老公可以同自己媽咪轉達朋友的concern 目的係希望可以破冰同解決問題. 但係個老公只係嫌拒煩. 其實拒地夫妻關係一早已經因為奶奶搞到好差 成日嘈 奈何朋友老公同奶奶都唔係識得解決問題既人.依家朋友老公offer話比拒同奶奶傾.. 但係又話怕朋友hurt到奶奶..

咁大家覺得應該點做? 如果係傾應該點傾? THX

水晶宮

畀面勳章

引用:其實係朋友有口難言+所以代友出po+呢個朋友

原帖由 carmenyan206 於 14-04-16 發表
其實係朋友有口難言 所以代友出po 呢個朋友識左兩年 一直都幾清楚拒性格 拒好林善 唔係怪獸新抱 但係同奶奶 ...
就咁睇佢老公已一面倒
當面講清楚係好, 但要求隻佬唔好幫佢99講任何講話, 否則傾黎都無意思, 反而關係仲惡化
你朋友娘家有無咩表示, 有個後台, 講既野都會唔同d

翡翠宮

無得搞; 因為個老公愚昧

我係佢, 唔會搞; 會著手搞好自己既生活; 因為唔方長遠, 唔想成世委屈

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 carmenyan206 於 14-04-16 發

原帖由 snownik 於 14-04-16 發表
就咁睇佢老公已一面倒
當面講清楚係好, 但要求隻佬唔好幫佢99講任何講話, 否則傾黎都無意思, ...
拒屋企唔建議拒反面 想拒忍讓囉都係

珊瑚宮

引用:無得搞; 因為個老公愚昧我係佢, 唔會搞; 會

原帖由 mini1204 於 14-04-16 發表
無得搞; 因為個老公愚昧

我係佢, 唔會搞; 會著手搞好自己既生活; 因為唔方長遠, 唔想成世委屈 ...
咁即係唔使傾?

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+snownik+於+14-04-16+發表就

原帖由 carmenyan206 於 14-04-16 發表
拒屋企唔建議拒反面 想拒忍讓囉都係
佢娘家有無位俾佢地瞓, 有就同佢地講要返去住一排

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

1/ 小朋友如果係俾咗99湊, 佢用咩湊仔方法就真係唔可以插手, 當初就應該預咗, 睇電視呢D都唔係大問題, 最重要係身體健康啫

2/ 結婚後知道個老公咁愚孝, 點解當時唔解決好問題, 先再要下一代呢?

3/ 其實係應該要3個人一齊去傾, 而唔係2個人傾囉

4/ 我個人覺得其實就無咩好同99傾, 你都唔會叫自己老母唔好愛自己啦, 係唔係先?

5/ 99係單親, 又得一粒仔, 唔靠粒仔, 仲可以靠邊個?

6/ 其實我個人覺得, 一係接受, 二係唔接愛, 好似無三可選了.....

翡翠宮

問心你覺得可以傾到D咩?
獨生仔同阿媽既關係; 非一般母子. 一般母子已經難搞; 仲要獨生.
我真係唔會傾.
我會儲錢搬開, 老公鐘意可以2邊走. 唔係叫你離婚, 而係你要搵條路等自己下半世可以抖下氣.

水晶宮

真係無得攪.
除非你朋友有心理準備離婚,否則,一個講到明以媽媽為第一既"孝順仔",唔會理自己老婆和仔女,仲有咩妥協既餘地?
你朋友即使點樣有禮貌、客氣地同99傾,到頭來,99向個仔哭訴,都一定係個新抱唔著.

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mini1204+於+14-04-16+發表無

咁即係唔使傾?
我都有類似經歷,我隻女出左事隻佬先肯係咁依出聲話99,雖然99唔係好聽但都叫有進步, 好彩娘家支持我
如果當初我啞忍, 件事就唔會有改變
你朋友99就係持住自己識小小, 個仔又唔幫老婆, 所以情況持續落去你朋友會痴線

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

mini1204 發表於 14-4-16 11:41
獨生仔同阿媽既關係; 非一般母子. 一般母子已經難搞; 仲要獨生.
我真係唔會傾.

無錯, 好老實講, 佢阿媽一日唔死, 個問題依然會存在與唔會改變

水晶宮

畀面勳章

引用:問心你覺得可以傾到D咩?獨生仔同阿媽既關係

原帖由 mini1204 於 14-04-16 發表
我真係唔會傾.
呢個方法我有諗過, 但唔傾過就打定輸數我又覺得唔係咁妥, 可能我性格問題

侯爵府

我真係唔會傾.
呢個都係辦法之一,不過佢朋友c6咁愚孝,叫佢諗定後路都得喇

珊瑚宮

cmsm 發表於 14-4-16 11:41
1/ 小朋友如果係俾咗99湊, 佢用咩湊仔方法就真係唔可以插手, 當初就應該預咗, 睇電視呢D都唔係大問題, 最重 ...
照我所知咁答啦下

1) 奶奶唔係湊開bb 拒屋企有工人姐姐 係奶奶周不時上來 同埋拒奶奶好多古怪性格 唔會帶小朋友出去 成日抱住拒 仲好縱拒. 其實朋友一早就知道唔可以靠奶奶湊 咁拒先請姐姐

2) 拒結婚幾個月就有左 當時拒只係覺得奇怪點解老公成日唔比拒見奶奶 唔知原來拒地兩個關係係咁 拒大肚時老公都唔係成日陪拒 成日返阿媽度訓.. 真係好古怪

3) 拒老公應該會一齊傾 原因係 拒怕個老婆hurt到奶奶

4) 拒係想傾下 點樣可以同奶奶舒服共處 唔好好似依家咁僵 但係拒老公成日話怕hurt到阿媽 所以拒都唔知點開口

5) 當然係靠個仔 但係咁講 可能係拒老公有問題 太愛拒阿媽 忽略左頭家 拒地真係好怪架 其實係咪一定要晚晚返阿媽度食飯 點解唔可以叫阿媽黎同埋老婆一齊食... 咁搞好d關係 拒咪唔使兩難存囉 偏偏拒老公又唔係咁捻.. 即係 你唔好搞我阿媽就得了 咁既心態

6) 呢個問題真係要問返拒自己了...

珊瑚宮

我真係唔會傾.
非一般母子...

真心話

珊瑚宮

引用:真係無得攪.除非你朋友有心理準備離婚,否則

原帖由 方方媽媽 於 14-04-16 發表
真係無得攪.
除非你朋友有心理準備離婚,否則,一個講到明以媽媽為第一既"孝順仔",唔會理自己老婆和仔女,仲有 ...
拒經濟ok 但係大前提係小朋友 拒無想小朋友無爸爸 可況爸爸係錫拒 但係只不過唔好踩到奶奶條尾。你知啦 老婆同奶奶好難係小朋友事上面達到完全共識架嘛。咁以後變相朋友都要就曬奶奶d唔岩既偉論。點忍呀

珊瑚宮

引用:Quote:mini1204 發表於 14-4-16 11:41 問心

原帖由 cmsm 於 14-04-16 發表
無錯, 好老實講, 佢阿媽一日唔死, 個問題依然會存在與唔會改變
got it 就係咁 唔係黑心 係事實

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+14-04-16+發表真

拒經濟ok 但係大前提係小朋友 拒無想小朋友無爸爸 可況爸爸係錫拒 但係只不過唔好踩到奶奶條尾。你知啦 老 ...
noway 我接受唔到

大宅

熱血勳章 畀面勳章

回覆:如果你地老公同奶奶咁 你地會點

個男人攬住個阿媽過人世,比要個老婆嚟得重要

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+cmsm+於+14-04-16+發表無錯,+

got it 就係咁 唔係黑心 係事實
難聽d講, 將走之人邊及得上新生兒

首頁

尾頁

跳至