婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

carmenyan206 發表於 14-4-16 11:54
照我所知咁答啦下

1) 奶奶唔係湊開bb 拒屋企有工人姐姐 係奶奶周不時上來 同埋拒奶奶好多古怪性格 唔會帶 ...

叫你朋友算吧啦

水晶宮

行動上沒有改變,情況又點會變?
思想上沒有改變,行動上又點會變?
如你朋友繼續忍忍忍的話,最終只會忍到痴線時,才爆大鑊.到時,離婚可能已經係最理想既情況,更差D既情況都可能發生.
我不是黑心咒人,只是以事論事.
任何結果,都是你朋友自己選擇的結果.
唔想一世忍,就要及早同C6傾掂佢.
C6唔support,就自己同99傾,但要得到娘家支持,有咩事,有退路,起碼可以帶埋個女返娘家.
到時,就等C6選擇囉.
要阿媽唔要老婆仔女的話,呢個男人都唔洗恨.

珊瑚宮

carmenyan206 發表於 14-4-16 11:59
拒經濟ok 但係大前提係小朋友 拒無想小朋友無爸爸 可況爸爸係錫拒 但係只不過唔好踩到奶奶條尾。你知啦 老 ...

99嘅野係無得爭取, 無得取共識, 叫佢咪發夢啦

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:行動上沒有改變,情況又點會變

原帖由 方方媽媽 於 14-04-16 發表
行動上沒有改變,情況又點會變?
思想上沒有改變,行動上又點會變?
如你朋友繼續忍忍忍的話,最終只會忍到痴線 ...
我覺得你都幾中肯

複式洋房

樓主結婚時,可能你99接受唔倒, 你老公知道你99性格, 所以你老公唔想你刺激.
你老公實在太愛你99啦!

水晶宮

畀面勳章

引用:樓主結婚時,可能你99接受唔倒,+你老公知道

原帖由 noriko_ginpi 於 14-04-16 發表
樓主結婚時,可能你99接受唔倒, 你老公知道你99性格, 所以你老公唔想你刺激.
件事係樓主個朋友, 並非樓主本人

男爵府

回覆 carmenyan206 的帖子

其實知道個老公係咁, 就唔好生啦......

侯爵府

回覆:如果你地老公同奶奶咁 你地會點

既然唔同住,可唔可以叫佢個99唔好上黎,要玩孫嘅,一星期俾一日佢,去99屋企,盡量少d同佢接觸,有咩事咪得老公自己同阿媽講,我老公都有少少係咁,99講咩都啱,我曾經都嗲過吓老公點解要聽哂99話,唔可以聽吓我話,我老公話你放心啦,你99實早死過你,真係唔知好嬲定好笑

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

複式洋房

回覆 snownik 的帖子

係喎, 太頭入TIM.

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

無得攪 . . .
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆:carmenyan206 的帖子

你朋友同99關係唔好,傾都唔會有太大果效。或者首先要改善同99關係。

佢99有乜嗜好? 行街?飲茶?打麻雀?設法投其所好,建立番一段正常關係先。當大家唔係處於敵對位置,會容易傾好多。

水晶宮

畀面勳章

引用:回覆+snownik+的帖子係喎,+太頭入TIM.

原帖由 noriko_ginpi 於 14-04-16 發表
回覆 snownik 的帖子

係喎, 太頭入TIM.

男爵府

睇完你朋友呢個情況, 原來吾係同99一齊住, bb又吾使靠99照顧, 你朋友又無經濟問題, 只係99吾理你朋友, 而你朋友老公重視佢99多過你朋友. 我覺得無咩大問題喎.

站在做左人亞媽的角度上, 單親又係得一粒仔, 做亞媽當然希望個仔即使結左婚, 也多些回去陪佢, 因為真係好寂寞. 在仔的角度, 亞媽甘辛苦帶大自己, 如今自己結左婚又搬左出去住, 留番個媽自己住, 當然更加會對個亞媽好. 所以你朋友老公甘考順. 但你朋友一來吾使同99住, 二來吾使應酬99, 其實幾好阿. 如果突然間三個人傾, 我估會有反後果也不見得有好轉變.

珊瑚宮

kktsoi 發表於 14-4-16 13:32
睇完你朋友呢個情況, 原來吾係同99一齊住, bb又吾使靠99照顧, 你朋友又無經濟問題, 只係99吾理你朋友, 而你 ...

係, 唔使一齊住, 唔使日日見已經好好, 俾我就真係咪鬼理, 佢地鐘意痴就痴啦

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:個男人攬住個阿媽過人世,比要個老婆嚟得重

原帖由 gina_JR 於 14-04-16 發表
個男人攬住個阿媽過人世,比要個老婆嚟得重要
如果係咁咪害人, 兩母子自己過埋下半世吧。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:如果你地老公同奶奶咁 你地會點

冇得搞

珊瑚宮

引用:睇完你朋友呢個情況, 原來吾係同99一齊住,

原帖由 kktsoi 於 14-04-16 發表
睇完你朋友呢個情況, 原來吾係同99一齊住, bb又吾使靠99照顧, 你朋友又無經濟問題, 只係99吾理你朋友, 而你 ...
其實我知好難係網上講清楚 因為我識拒幾年先知道內幕同更多實例。拒唔係覺得老公唔應該陪阿媽 而係一個女人大肚果時個老公一星期就有兩晚返阿媽度訓 就算宜家有小朋友一個星期坐住幾日都返去阿媽度3hrs。拒地兩公婆平時要返工 僅有既family time都因為奶奶變左好limit 大家都係女人 平心而論 我接受唔到長期被忽略 其實呢一方面我朋友已經啞忍左。宜家最大問題係拒老公因為奶奶顛倒曬所有是非。。尤其對個孫。。拒奶奶好多怪輪 因為拒自己唔鐘意去街無朋友就唔想個孫social 拒老公成日覺得呢個世界上只有拒阿媽係有道理。。但係係咪做公公婆婆爺爺麻麻就可以歪理當真理。。呢一點我真係凳朋友唔低

珊瑚宮

引用:樓主結婚時,可能你99接受唔倒, 你老公知道

絕對

珊瑚宮

引用:既然唔同住,可唔可以叫佢個99唔好上黎,要

原帖由 lovececing 於 14-04-16 發表
既然唔同住,可唔可以叫佢個99唔好上黎,要玩孫嘅,一星期俾一日佢,去99屋企,盡量少d同佢接觸,有咩事咪 ...
拒同拒老公講奶奶要好小心 講到拒阿媽有d咩拒老公就即刻反面無情架了。如果叫拒少上黎我唸拒老公肯定反面反七日呀!其實根本我朋友唔想同奶奶傾 係因為嚴重影響到拒兩公婆拒先想同奶奶破冰咋

珊瑚宮

引用:你朋友同99關係唔好,傾都唔會有太大果效。

原帖由 Happymom2004 於 14-04-16 發表
你朋友同99關係唔好,傾都唔會有太大果效。或者首先要改善同99關係。

佢99有乜嗜好? 行街?飲茶?打麻雀?設 ...
拒奶奶嗜好係睇電視。。

拒唔出街無朋友。係獨家村黎既 所以我都叫拒討好奶奶 拒真係揾唔到位入。。

同埋我地覺得拒真係嬲我朋友搶走拒個仔

首頁

尾頁

跳至