烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:有冇人想放?+我想平徵呢部機,+thanks!

原帖由 tcw29 於 14-07-09 發表
有冇人想放? 我想平徵呢部機, thanks!
我一早都有問過

大宅

jenny2014 發表於 14-6-26 14:34
淘寶掃回來, 唔係不鏽鋼, 唔知有無危險....
有無link? 我驚淘錯size,thx

男爵府

我o係淘寶搵到呢個 18 cm 直徑o既 304 不锈鋼有腳烤網, 問過店主, 佢話成個烤網都係用 304不锈鋼料, 我o岩o岩買o左一個, 45人仔連運費送珠海. 等我收到貨用埋之後, 先再講o下佢好唔好用

http://item.taobao.com/item.htm?spm=937.1000770.1000419.1.jtvuHE&id=19213422984&asker=wangwang&wwdialog=bbxxbbmc&ad_id=&am_id=&cm_id=&pm_id=

民房

我部壞咗換咗一部新比我
但用咗一次又壞,點解咁黑仔

禁止發言

引用:我部壞咗換咗一部新比我但用咗一次又壞,點

大宅

回覆 Asunbury 的帖子

http://detail.m.tmall.com/item.htm?id=38769498862&fm=detail&spm=0.0.0.0&sid=d6b0f1c4b828ef0e51105fc511d8fc9c&show_id=5762483&pds=fromtop%23h%23shop我買呢間,我淘完都未用。。

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:第一次燒叉燒

原帖由 公主病港狗 於 14-06-17 發表
第一次燒叉燒
個架係淘嘅????

禁止發言

引用:Quote:原帖由 公主病港狗 於 14-06-17 發表

大宅

引用:我o係淘寶搵到呢個 18 cm 直徑o既 304 不锈

原帖由 小李子 於 14-07-16 發表
我o係淘寶搵到呢個 18 cm 直徑o既 304 不锈鋼有腳烤網, 問過店主, 佢話成個烤網都係用 304不锈鋼料, 我o岩o ...
點解送去珠海嘅?間集運係珠海?

男爵府

zobezobe123 發表於 14-7-18 15:04
點解送去珠海嘅?間集運係珠海?

因為我住澳門囉

大宅

引用:Quote:zobezobe123 發表於 14-7-18 15:04

原帖由 小李子 於 14-07-18 發表
因為我住澳門囉

伯爵府

引用:焗大啡菇

原帖由 細BB 於 14-05-29 發表
焗大啡菇
請問有無食譜?thanks

男爵府

引用:Quote:原帖由+mickychow+於+14-06-24+發表

原帖由 公主病港狗 於 14-06-24 發表
我係將個麵煮散, 一散就拎起,過凍水, 再放乾個麵。 然後係鍋抵及麵面噴小小油再放入去焗, 200°c 10分 ...

子爵府

回覆:fion_bbgirl1 的帖子

夲人可用換購價出售,用過3次,有興趣可pm我

子爵府

薯片淋左,180度預熱,用150度氣炸5分鐘,脆番,卜卜聲

子爵府

200度5分鐘,掃糖水再180度5分鐘
我都系copy JM印第安公主

16個份量~

餅皮做法:

(1)低筋粉252gm
(2)67gm
(3)全蛋22gm
(4)有鹽室溫溶牛油130gm

(5)鮮忌廉 / 花奶 25gm
(6)吉士粉17gm

*(2)(4)搓勻,加入(3)攪勻

*拌入(1)(6)輕搓至粉團再加入(5)搓勻

包好保鮮紙放雪櫃保鮮格30分鐘

TIPS:不要太大力搓,以上材料輕搓好後用壓的方法去代替搓,否則粉團搓至起筋焗出黎就容易爆皮兼且唔鬆化

奶黃餡做法:

(1)50gm (2)低筋粉18gm (3)奶粉18gm
(4)吉士粉18gm(5)鮮忌廉 / 花奶7gm

(6)全蛋打勻30gm
(7)煉奶23gm
(8)椰槳90gm
(9)有鹽室溫溶牛油45gm

*(1)(4)放入盤中混合

*加入(5),(6),(7),(8)攪勻**要順序加入,每次加入一種之後必須攪勻,不要出現粒狀再加入另一種再攪勻**

*最後加入(9)攪勻

*隔水大火蒸5分鐘後拿出來攪勻,放入再蒸5分鐘又再拿出來攪勻再蒸,大約10-15分鐘,見到已經成為軟粉團狀就已經完成奶黃餡料~

*放涼包好保鮮紙放入保鮮格30分鐘

*咸蛋黃蒸5分鐘就可以,18,2隻咸蛋黃分成16

*皮同餡响雪櫃拎出黎,唔好用搓既方法,要用壓既方法令佢地變軟,皮料30gm,餡料20gm,先將咸蛋黃包入餡料輕搓至球形~包入皮料內,輕輕碌一碌粉~月餅模內上粉,入模壓平.

*預熱焗爐上下火15010分鐘,放入月餅(上層)250度上下火先焗5分鐘取出,輕手掃上一層薄薄蛋槳(2個蛋黃加半個蛋白打勻),再放入爐6分鐘(中層)取出再掃多一層蛋槳~再焗約15-20分鐘即成~

###注意爐溫各有不同, 可以逐個試溫, 記錄溫度同月餅的變化和上色情況

用airfryer快熱, 可先用180 / 200 度5分鐘, 掃蛋漿 / 糖水後, 用160 / 180度再焗5分鐘

***糖份量可因口味減甜

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

別墅

回覆 edith208 的帖子

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我個晚都整左雞軟骨,+食時加淮塩好正+

原帖由 pat614 於 14-06-10 發表
我個晚都整左雞軟骨, 食時加淮塩好正
好靚呀!請問雞軟骨點整?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pat614 於 14-06-10 發表我個

原帖由 bonbon123 於 14-08-09 發表
好靚呀!請問雞軟骨點整?
生抽, 糖, 塩 yim佢約一小時, 用厨房紙印乾, 上生粉, 180度10分鐘, 。途返下佢, 最後200度5分鐘

bonbon123  謝謝你呀!我試下整先   發表於 14-8-10 08:38

首頁

尾頁

跳至