烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

公主病港x立 發表於 14-5-1 20:20
係燒乳鴿
是否只夠位燒一隻和燒幾耐?隻乳鴿燒得好靚!

男爵府

開心吸收勳章

公主病狗 發表於 14-4-30 11:48
我都換咗, 機身Size細,內鍋直徑有20cm, 比令一個牌子嘅XL內鍋大。 真係抵玩!
請問春卷要炸幾耐和開幾度?買機有冇連食譜?

男爵府

開心吸收勳章

公主病港 發表於 14-5-1 21:01
可以燒2隻, 用170度焗 25分鐘咗右。 要中火焗, 因驚出面熟, 入面唔熟。
我下午去換了,晚上焗春卷,果然不用油,畧乾一點,可以接受。想問時間掣那橙色燈,開机時是不是一直亮着?我那部開机後熄了,再觸一下又再亮,這有問題嗎?明天燒乳鴿,你要放烤焗紙在底嗎?焗25分鐘是生的,還是先蒸15分鐘,風乾才放入爐?

男爵府

開心吸收勳章

公主病港狗 發表於 14-5-2 21:53
焗春卷可以查小小溜係面, 炸出黎會金黃色。
至於橙燈問題我無留意呀, 因為開咗個爐就離開廚房。 不過, ...
我有一半搽少少油,分別不大,共有十二條,一層擺唔晒,分了兩層,也不用反都好脆。希望我部机無事,幾重下,我唔想抬來抬去!明天兩個任務,麥樂雞+燒乳鴿。

男爵府

開心吸收勳章

各位:

請問你們的氣炸鍋煮食時,時間掣那边的橙色燈是一路亮的,還是亮下又停又自動亮?如果設定焗的時間是二十分鐘,焗了十分鐘想停,再重新設定時間,我發覺不能把時間掣擰到0再開始,惟有等部机開多十分鐘自動停。你們怎樣在焗食物期間重新設時間。想知道你們部机運作時有没有類似情況?

男爵府

開心吸收勳章

PIGPIG朱 發於 14-5-3 23:09
燈係會自動停,我冇理個時間制,一拎出黎會自動停,如果想中途停止咪直接關電制

..
我想問焗緊食物時,那橙色燈會不會開下、停下?我覺得應該一直有燈着才正常,無燈着唔知部机是不是運行中。中途打開部机自動停,關好門要繼續運行這方面無問題。因為如果你們的机橙色時間掣也是會焗嘢時着下、停下,這是設計時的特點。如果唔係,我會攞部机去換。再者,如果時間掣設定了三十分鐘,我突然唔想焗嘢住,想去番零,是做不到,那時間掣只可one direction轉,熄了電源再開,部机都係要運行三+分鐘至會自動停,如果你那部机不會這樣,我就更加要换机了。

男爵府

開心吸收勳章

謝謝你們的意見

男爵府

開心吸收勳章

husky168 發表於 14-5-11 21:31
今日diy左個底架long起d野食, 效果更佳.

-脆皮Rosemary法國春雞 (醃好味, 放左三條自家種rosemary入雞肚 ...
你個diy架好得!是怎樣整?隻雞又好靚!請問你的噴油壺在那兒買?我試了幾日機,無你咁大製作,也覺得好熱氣要抖下,多謝你咁勤力分享呀!

男爵府

開心吸收勳章

gin-om 發表於 14-5-21 23:09
剛剛試左機, 個時間制好似有D問題, set 左5分鐘個. 但係等左20分鐘個timer都係停係5分鐘到冇移動過, 請問 ...
我之前那部也是timer有問題,只要是一星期內,就可換機。

男爵府

開心吸收勳章

catatak 發表 1-6-11 0:15
我試過燒肉,又係失敗,冇市場啊。脆到硬左,d肉同出邊完全唔同gei.我都跟足食譜做嫁啦, ...
我整過三次燒肉,頭兩次有插豬皮但麻麻地脆。睇到bk的懶人燒肉,原來唔插豬皮,只要夠乾身,加粗鹽焗就有爆脆效果!昨晚試過真係得。

catcatmak  不過真係好熱氣嘻嘻  發表於 14-6-12 11:23

男爵府

開心吸收勳章

maywongmama 發表於 14-6-11 07:45
見網友氣炸炒麵,真係好掂:
好似兩面黃,有冇食譜?

男爵府

開心吸收勳章

kinmi 發表於 4-6-11 23:55米
點整
咁咪可以慳好多功夫
我仲有一舊仔,想再試下
腩肉用薑葱出水10分鐘,沖水抹乾。用少少酒抹肉,然後搽調味料(鹽、糖、胡椒粉、五香粉),豬皮只搽了少少粗鹽,放入雪柜三天,然後跟食譜和bkjm做法。無插豬皮容易好多,你都試下!

男爵府

開心吸收勳章

rabbib 發表於 14-10-19 18:51
第一次用咋,無燈係咪壞咗?
無燈攞返去,我上次都係咁,第二部無問題。

首頁

尾頁

跳至