烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

伯爵府

回覆:~~nitto~~ 的帖子

我冇收看,但打忌廉的器皿和工具也要乾淨、冇油冇水

公爵府

好媽媽勳章

回覆 ~~nitto~~ 的帖子

其實佢所講的雪糕,其實同木糠布旬有咩分別~
一樣材料一樣做法。
我自己都係整木糠,放入凍箱,食的感覺一模一樣

子爵府

打忌廉的器皿要乾淨,不可有油,有水,而且忌廉要凍才打得起

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jannlly 發表於 14-4-18 12:53

其實佢所講的雪糕,其實同木糠布旬有咩分別~
上次睇, 根本無分別!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

~~nitto~~ 發表於 14-4-18 12:27
今日買左淡忌廉試做,但打左好耐都好似水甘我加練奶&雪妮那油后放入雪糕,唔知會否成功

...
啱啱買番來就打? 可能唔夠凍!

大宅

引用:回覆+~~nitto~~+的帖子打忌廉的器皿要乾淨,

原帖由 leechansandy 於 14-04-18 發表

打忌廉的器皿要乾淨,不可有油,有水,而且忌廉要凍才打得起
打唔起係咪=失敗

子爵府

是否打了很久仍是水狀,如果是就失敗了.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:今日買左淡忌廉試做,但打左好耐都好似水甘

原帖由 ~~nitto~~ 於 14-04-18 發表
今日買左淡忌廉試做,但打左好耐都好似水甘我加練奶&雪妮那油后放入雪糕,唔知會否成功

...
唔好太灰心!我其實上年都整過類似receipe的雪糕,好成功!今年再試,唔知點解,D淡忌廉好似真係難打咗!我又係打咗好耐仲watery,無計,唔想浪費,少少杰就入雪櫃!但,結果好OK呀!比上年(打至起紋)仲滑!加油!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:肥媽雪糕失敗左

淡忌廉要雪凍黎打!吾夠凍好難打得起!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

引用:今日買左淡忌廉試做,但打左好耐都好似水甘

原帖由 ~~nitto~~ 於 14-04-18 發表

...
我今日都係咁,可能心急,忌廉買返黎放左雪櫃15分鐘就拎出黎打,打極都好水,諗住反正都衰左,照雪啦,中途不停偷睇,過左2個鐘,估佢唔到又ok喎

大宅

我都打唔起,打左好耐仲好水,唔想浪費照雪,希望成功啦

大宅

要凍打,加上天氣熱,好難打得起

琥珀宮

天氣咁熱, 最好雪一晚先打, 打時亦可以座住D冰打!

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:天氣咁熱, 最好雪一晚先打, 打時亦可以座住

原帖由 cy101 於 14-04-19 發表
天氣咁熱, 最好雪一晚先打, 打時亦可以座住D冰打!
唔好意思,想學,係未一定要買打旦器先可以架thx

伯爵府

HiPP勳章(2)

引用:Quote:原帖由 cy101 於 14-04-19 發表天氣

原帖由 daisykkqq 於 14-04-19 發表
我都打算用手打,不過我聽日先整
希望成功

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:紫色線 的帖子

天氣甘熱,你仲用手打,最好放冰粒係底坐住黎打!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 daisykkqq 於 14-04-19 發表

原帖由 紫色線 於 14-04-19 發表
我都打算用手打,不過我聽日先整
希望成功
等你好消息

子爵府

hashtag影視迷勳章

最好墊冰喺底再打,kepp住佢凍

琥珀宮

daisykkqq 發表於 14-4-19 16:42
用手打怕你會好攰喎!!! 唔怕的, 可以!!!

首頁

尾頁

跳至