自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 9594 於 14-04-22 發表我覺得

原帖由 goosema 於 14-04-22 發表
唔係⋯⋯每個國家地方都唔同,好似台灣少一日都唔得,同埋就算台灣人佢地passport過期一日都要問ok board先 ...
多謝報料!呢D真係行內人先知

放下自在

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+goosema+於+14-04-22+發表唔

原帖由 cattz288 於 14-04-22 發表
多謝報料!呢D真係行內人先知
唔客氣,我已經唔update架喇

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

MC媽 發表於 14-4-20 16:03
如唔夠半年,應立即通知航空公司訂位部,航空公司可把你passport 資料send電報到泰國那邊地勤,再由地勤人員詢問當地海關,能唔能夠入境,如能夠入能,就可上機,呢D叫" ok board"
當然航空公司唔一定會咁做,人地晤一定會幫,就算airline肯做,當地海關唔一定會回應,但顧客至少要齊備來回機票,現金,最好有埋旅行簽證。人地就好做D,當然要有禮貌請求幫助同埋要預早到機場等消息,因為要等目的地海關回復! ...

水晶宮

mrshau 發表於 14-4-20 17:54
樓主,幫你睇左,可以入,特區護照入泰國護照冇過期可入境。

其實如jm所講,博下求下地勤放你去,簡直冇可能,你護照唔合乎當地入境條列,又點可以幫你chk in?

而家好多airline有自助登機服務,自已響屋企上網chk in自己print埋登機証,如果冇行李chk in仲方便,揸住個self chk in boarding pass就可以直入閘口,唔駛埋counter chk in或拎boarding pass。方便之餘亦都令有d人有機可乘,博大懵以為冇人chk佢passport valid or not。所以我地地勤小兵最後一道防線就只有響登機閘口臨boarding前做documents chk。

我地成日會俾人媽叉,‘又要睇passport,煩鬼煩..’......第一,我地怕chk in同事睇溜眼明明passport not valid又照放;第二,怕d人明知自己passport有問題又自己走去做self chk in博唔埋chk in counter冇人會知;第三,要對名對樣passport holder係咪同一個人。

同事衰左refuse landing (被拒入境)好大鑊架,累公司賠錢之餘(例如英國好似係十幾萬港幣一個客),同事會被炒!

打甘大篇野出黎,只係希望各位計畫外遊前請先檢查自己護照,多謝! ...

大宅

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+14-04-20+發表請問

原帖由 flyhigh_sabrina 於 14-04-20 發表
地勤會幫你check,如果有doubt 最多咪幫你send 電報去泰國immigration 度問,不過係唔知有冇人會咁做,地勤 ...
我之前又係得3個幾月,國泰機,佢地好好幫我問泰國嗰邊,可以去到泰國

子爵府

回覆:咪玩啦!依家至話証件唔夠六個月

恭喜順利上機,登你高興可繼續旅程去玩

水晶宮

引用:我們已入境泰國,一陣有時間解釋比大家明白

原帖由 VKwan 於 14-04-22 發表
我們已入境泰國,一陣有時間解釋比大家明白當中玄機
玄機??????追緊呀

珍珠宮

睛靈勳章

咁IATA附例是否只apply落護照而唔係入境國家或航空公司?即係仲有得爭議?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+14-04-22+發表咁其

係!總之standard係最少半年有效期
呢個係真。。。老公都係咁講。。。

大宅

IATA並非處理出入境的, 只是一個民航組織, 就算上到機,當地入境機構亦有可能因護照問題而拒絕入境, 所以請確保護照有足夠有效日期......

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

VKwan 發表於 14-4-22 14:44
一般passport是六個月有效期才可入境。但不說不知,根據lATA資料庫,原來有項附例,香港及澳門的特區護照只 ...

男爵府

回覆 VKwan 的帖子

好采好采

侯爵府

樓主有時間可否整理一吓資料貼1樓, 俾大家日後參考?

祝旅途愉快, 一家大細玩得開心!

水晶宮

VKwan 發表於 14-4-22 14:38
一般passport是六個月有效期才可入境。但不說不知,根據lATA資料庫,原來有項附例,香港及澳門的特區護照只要valid就可入境,可惜有部份地勤員工工作時應該有人冇睇清楚條例。所以呢度成功和失敗例子各佔一半!

幫我們check in 的員工本身拒絕辦理,後來我們指示佢看附例。

在這裡,多謝各提供的線索,我們根據各人的口供推理、搜索資料,最終搞清楚這件事,結果今朝很順利上機入境

...

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 hehababy 於 14-04-22 發表即

唔係!每個國家唔同!台灣少一日都唔得
用過bno ,有入台證,少過6個月ok呀!

侯爵府

goosema 發表於 14-4-22 18:41
無錯,等我仲以為我無做幾年連入境條例都轉曬⋯⋯
你令我知多樣野

大宅

引用:Quote:原帖由 木土土 於 14-04-22 發表根據

原帖由 9594 於 14-04-22 發表
我覺得樓主講嘅,係所有國家吧。

如果係咁,在座曾經渣特區護照,又唔夠六個月而比拒絕 check in ge JM, ...
每個地方唔同架

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 goosema 於 14-04-22 發表唔

原帖由 我愛Corina 於 14-04-24 發表
用過bno ,有入台證,少過6個月ok呀!
特區護照一樣嗎?

大宅

回覆:VKwan 的帖子

我屋企人試過得三個月都過到,不過當時我地有bb同長者陪同佢一齊過連問話都冇問

首頁

尾頁

跳至