論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身個工人到今年10月就滿6年,要回菲律賓結婚,而仔女今年9月升小一,我本身幫老公手,時間靠彈性,無勇氣請一個新番嚟,再加上由朝到傍晚尾企都無人,擺個工人起屋企無皇管,麻煩大家俾D意見

自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下
http://wendyng.chiba78.com/

男爵府

您可試試無工人的曰子,
但如果我是您,我會請!

珍珠宮

回覆:mrsko 的帖子

你肯咩都自己做返,洗衣煮飯清潔再加檢查功課溫書,你可以唔請,提提你小朋友很多學校假期

子爵府

請鐘點

男爵府

我小朋友四年級,轉工人等了兩個月,我又大肚,做到我死,以後都唔敢,真係怕怕

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:仔女今年升小一,應唔應該繼續請工人

我唔会唔請,因为小学生好多功课,又測验又考试,做母親要兼顧功課+温習+課外活動,已經夠攞咗條命,還有學校假期,冇大人D細路点安排?叫佢落街買嘢食?你再考慮清楚吧!

洋房

如經濟許可, 我會再請因升小一(大及小)會更加忙嫁, 不過唔會急慢慢搵

子爵府

畀面勳章

mrsko 發表於 14-4-21 03:58
本身個工人到今年10月就滿6年,要回菲律賓結婚,而仔女今年9月升小一,我本身幫老公手,時間靠彈性,無勇氣 ...
升小一先係惡夢, 我仔已經係讀非常之輕鬆的私小, 我都想死 (輕鬆唔代表我可以任佢自己亂來), 如果又有湊仔又要家務一腳踢唔係唔得, 如果自己一路有做開就無問題, 前排我工人完約返菲7星期, 我大住肚5個幾月, 有個2年級既仔都係咁頂, 但真係癲曬! 好彩C6好合作, 但如果一路都係靠工人真係好吃力, 因為自己做唔慣, 好多野都係退而求其次, 始終我心態上係"過得一日得一日, 捱到姐姐返來就交返個波俾佢", 但一心唔請工人就唔可以咁, 樣樣要做足! 我估小朋友三, 四年級先唔請會好DD.
無姐姐的日子有個得著, 就係個仔咩都自己做返, 因為我真係踢曬腳! 7星期即時大個仔左10倍!

大宅

可以請part time cleaning.

大宅

我又係唸記,不過傾向請,因為太困身,自己好辛苦。

禁止訪問

大宅

多謝你地寶貴意,其實我亦明白有工人一定好好多,但今時今日請工人好似買六合彩,睇彩數,頭痛ing

自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下

大宅

回覆:yveoone 的帖子

我地D阿媽,以前一個湊幾個wo.

大宅

引用:多謝你地寶貴意,其實我亦明白有工人一定好

原帖由 mrsko 於 14-04-22 發表
多謝你地寶貴意,其實我亦明白有工人一定好好多,但今時今日請工人好似買六合彩,睇彩數,頭痛ing ...
我3月頭開始過“沒姐姐的日子”,感覺好正,可能我不嬲都鍾意自己落手做家務,所以係清潔上唔太辛苦,大女中二唔洗特別理佢,細女小一,放學去補習社做功課,我放工去買餸先跟住去補習社接佢(我公司離學校好近),返到屋企6點零,我整餸,大細女係書房(姐姐走個日我即刻將間房變做書房)執書包、溫習……食完飯重有時間同細女溫下功課
唔用姐姐之後好處:
1,佢2姊妹感情好咗(因為姐姐經常挑撥佢2姊妹閙交)
2,佢地冇咁倚賴,真係會自動執下野
3,唔洗到夜晚想靜靜地睇電視既時候,姐姐就好似隻攝青鬼咁企係隔離問“聽日買咩餸?”(早就唔問架喎)
4,用既野可以用好d靚d,唔會驚返到屋企唔知又爛邊樣
5,我可以早d瞓,我之前係要等姐姐瞓咗我先敢瞓,因為佢成日唔記得熄廳風扇、關雪櫃門、鎖大門,捉過好多次,次次彩我有味
6,間屋冇咗個陣怪味,佢好鍾意“查”到成身香味,但佢本身有狐狐,夾埋一齊…
佢走咗之後我發現佢跟本好多野都冇做,全部都係表面野
所以如果許可既話唔用工人,好處真係多過壞處,雖然真係忙,不過忙得開心,習慣咗d時間就ok架勒,而家我地一家4口會分工,以前食完飯各自行開,而家會一齊執碗(雖然大多數都係我洗
而家睇到佢地d爭取mug mug,爭取物物既新聞就覺得佢地好討厭
以上純粹個人感覺,不喜勿插

YuYuMother  咁細既放假點安排?  發表於 14-4-23 13:30
taiming  支持, 洗碗用洗碗碟機, 好正!  發表於 14-4-23 11:48
方方媽媽  你有一個中二,咁又唔同講法.  發表於 14-4-23 10:53
~~MAG~~

大宅

引用:Quote:原帖由 mrsko 於 14-04-22 發表多謝

原帖由 pkmama 於 14-04-22 發表
我3月頭開始過“沒姐姐的日子”,感覺好正,可能我不嬲都鍾意自己落手做家務,所以係清潔上唔太辛苦,大女 ...
pkmama:你好叻呀,放工買餸,又因為你教導有方,所以D女咁快可以適應,星期日,工人放假,我D仔女都可以自己著衫,若平日,朝朝同工人鬼殺咁嘈,個工人又偏心個仔,如你所講,佢地做表面,叫佢做好D又黑面,晚餐D碗冼個幾鐘,D仔女細細個都係我同佢地沖涼,BB飯都係我煮,所以好早我已有幫手做家務,所以我會趁呢幾個月再好好計劃下,再一次多謝你地

水晶宮

我既過來人經驗,小一係忙到死既一年,大人同細路都要適應.
每日要睇同簽既通告一大堆,睇完仲要mark低幾時做D咩,完全唔可以依靠小朋友自己記住.....
小朋友既功課唔算特別多,但同幼稚園相比,需要多點指導,否則,做錯要重做,變左第二日雙倍功課.....
課外活動又多,學校既,以前自己報落既,我已經cut左D,但阿囡好想上,cut極都留番兩三樣,日日放學時間都唔同,自己好難plan時間做野.....
所以,小一唔係一個好既時機去cut工人.
鐘點幫唔到你幾多架.

珍珠宮

畀面勳章

經濟許可當然請

大宅

引用:Quote:原帖由+mrsko+於+14-04-22+發表多謝

原帖由 pkmama 於 14-04-22 發表
我3月頭開始過“沒姐姐的日子”,感覺好正,可能我不嬲都鍾意自己落手做家務,所以係清潔上唔太辛苦,大女 ...

我一個人揍兩個bb, 沒有辦法之下,幾唔鐘意都迫住請左個工人
我覺得差過以前個鐘點工人好多,又冇晒私人空間
星期日佢放假,屋企稍亂,我反覺輕鬆自在
好想早日捱過呢d日子,教識bb自理及幫忙做家務,請番鐘點,騰空番間工人房比我,唔想屋企有個外人長駐

CHIHIMNAM  agreed~  發表於 14-4-24 12:15

大宅

工人做野真的好表面,好求其!又唔珍惜用具用品!經常要跟後面執手尾喎!如果baby太細,又有一大一細兩三個小孩,都係要工人嘅!小一功課好多,學校好多野要跟進,有工人你有分身術,重點跟功課!

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

同感!

首頁

尾頁

跳至